Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΝΤΑΦΙ

Στο διάγγελμά του, το οποίο μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, ο Καντάφι αυτοχαρακτηρίστηκε «βεδουϊνος πολεμιστής» που χάρισε «δόξα» στους Λίβυους και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να φύγει από την εξουσία...
«Είμαι ηγέτης επανάστασης και όχι πρόεδρος για να παραιτηθώ», είπε ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να παραμείνει στη χώρα. «Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν έχει επίσημη θέση από την οποία να παραιτηθεί. Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι ο επικεφαλής της επανάστασης, είναι συνώνυμος των θυσιών μέχρι το θάνατο. Πρόκειται για τη χώρα μου, αυτή των γονιών και των προγόνων μου», είπε, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. «Θα πολεμήσω μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μου», κατέληξε χτυπώντας τη γροθιά του στο έδρανο του βάθρου.

«Εμείς οι Λίβυοι αντισταθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείας και στη Βρετανία στο παρελθόν και δεν θα παραδοθούμε», ανέφερε σε άλλο σημείο του διαγγέλματος. Ο επί 43 χρόνια καθεστωτικός ηγέτης της Λιβύης κατηγόρησε τους εξεγερμένους νέους και αποκάλεσε τους διαδηλωτές «μισθοφόρους αρουραίους» που θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ισλαμικό κράτος.

Κάλεσε μάλιστα τους Λίβυους να βγουν αύριο στους δρόμους για να ...διατρανώσουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του προειδοποιώντας τους διαδηλωτές ότι οι ενέργειές τους επισύρουν την ποινή του θανάτου.

Με βάση τους νόμους της Λιβύης, είπε, όσοι διαδηλώνουν έχοντας στην κατοχή τους όπλα τιμωρούνται με θάνατο. Ο Λίβυος ηγέτης, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «συμμορίτες», «προδότες» και «μισθοφόρους» που δεν εκπροσωπούν το λαό της Λιβύης.

Επέρριψε τις ευθύνες για τις ταραχές στους νέους που, όπως είπε, «αντιγράφουν» τα όσα συνέβησαν σε άλλες αραβικές χώρες και προειδοποίησε ότι δεν έχει ακόμη χρησιμοποιήσει βία εναντίον τους αλλά θα το κάνει, εφόσον χρειαστεί. Όπως είπε, έχει δώσει εντολή στο στρατό και την αστυνομία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Ο Καντάφι προειδοποίησε επίσης ότι οι διαδηλωτές θέλουν να μετατρέψουν τη Λιβύη σε ισλαμικό κράτος, ένα «νέο Αφγανιστάν», όπως το χαρακτήρισε. Πρόσθεσε ότι αύριο Τετάρτη θα ανακοινωθεί η σύσταση νέων λαϊκών επιτροπών και κοινοτήτων.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: