Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΑΥΡΙΑΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Στην πρώτη γενική απεργία για το 2011 προχωρούν την Τετάρτη τα εργατικά συνδικάτα της χώρας με αιτήματα που αφορούν την υπεράσπιση των, όσων έχουν απομείνει, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας και παράλληλα την κατάργηση όλων των νόμων που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα, τουλάχιστον εργασιακά, σε μία χώρα που μοιάζει με τη Χιλή του Πινοσέτ...
Στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη θα πραγματοποιηθούν δύο, ξεχωριστές, απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10.30 το πρωί. Το Εργατικό Κέντρο και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης καλούν μπροστά στο ΕΚΘ, ενώ το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στο άγαλμα του Βενιζέλου. Νωρίτερα,από τις 9 το πρωί, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα Θεσσαλονίκης διοργανώσει προσυγκέντρωση – και πορεία που θα κατευθυνθεί προς το ΕΚΘ – στην Καμάρα.
Δάσκαλοι και καθηγητές προχωρούν από αύριο σε 48 απεργία. Στη Θεσσαλονίκη αύριο, στις 11, οι δάσκαλοι θα συγκεντρωθούν στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στις 11,30 οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε στάσεις εργασίας προχωρούν αύριο και οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, που έχουν προγραμματίσει καταλήψεις σε δημαρχεία. Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ στις 12 το μεσημέρι θα προχωρήσουν στο αποκλεισμό των διοδίων των Μαλγάρων.
Σήμερα, Δευτέρα, οι διοικήσεις του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ έδωσαν συνέντευξη τύπου και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά τόσο στην απεργία, όσο και στην απεργιακή συγκέντρωση. Τόσο πριν όσο και μετά από τις απεργιακές συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις θα κυκλοφορούν κανονικά τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ – οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας στην αρχή και στο τέλος της βάρδιας – ώστε να μπορέσει ο κόσμος να μετακινηθεί χωρίς προβλήματα.

Ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, πρόεδρος του ΕΚΘ, επιτέθηκε κατά της σημερινής κυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων τονίζοντας πως αυτές φταίνε για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και όχι οι εργαζόμενοι των 1000 και οι συνταξιούχοι των 650 ευρώ. Για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, όπως είπε, των ελληνικών επιχειρήσεων φταίνε οι επιχειρηματίες που το προηγούμενο διάστημα έκαναν πάρτι στο χρηματιστήριο, εξαγόρασαν βιομηχανίες, πήραν μεγάλα δάνεια από τις τράπεζες και στη συνέχεια έβαλαν παντού λουκέτα, πέταξαν τους εργαζόμενους στους δρόμους, ενώ έβγαλαν από τη χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ είτε σε οφ σορ εταιρίες, είτε στις τράπεζες της Ελβετίας.

Μία σοσιαλιστική κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να κυνηγούσε αυτούς του επιχειρηματίες, επιχειρηματίες όπως ο Λαναράς και ο Πετζετάκης τους οποίους ανάφερε ως χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Κάλεσε μάλιστα τη δικαιοσύνη να ασχοληθεί με αυτές τις περιπτώσεις και να πάψει να βγάζει διαρκώς παράνομες τις δίκαιες απεργίες των εργαζομένων.Ειδικά στο νομό Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι περισσότερες από 15 μεγάλες επιχειρήσεις κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο, ενώ σε 2000 υπολογίζονται οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν.

Για το θέμα των 50 μεταναστών απεργών πείνας στον 7ο όροφο του ΕΚΘ, είπε πως η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έχει στείλει δύο επιστολές στον υπουργό Εσωτερικών, τον οποίο κάλεσε να παρέμβει άμεσα ώστε να δικαιωθεί το αίτημα για την παροχή χαρτιών στους οικονομικούς πρόσφυγες που ζουν και εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα. Σημείωσε ακόμα πως για ότι συμβεί στην υγεία των απεργών πείνας αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως το μόνο για το οποίο ενδιαφέρθηκε ήταν να φύγουν οι 250 μετανάστες απεργοί πείνας από την Νομική Σχολή της Αθήνας.

Ο Πέτρος Κετικίδης, πρόεδρος της ΕΔΟΘ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση ακολουθεί μία χρεωκοπημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική και την κατηγόρησε ότι πετάει λάσπη όταν μιλάει για τους παχυλούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως το 80% έχει μισθούς μεταξύ των 1000 και των 1500 ευρώ. Χαρακτήρισε αναχρονιστικό το σχέδιο της κυβέρνησης για να δουλεύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μισή ώρα περισσότερο την ημέρα, καθώς όπως είπε το θέμα με το δημόσιο τομέα είναι να γίνει περισσότερος αποδοτικός για τους πολίτες. Υποστήριξε ακόμα πως το μόνο που θέλει η κυβέρνηση με την αύξηση των ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων είναι να αποφύγει περίπου 45.000 προσλήψεις.

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, αναπληρώτρια γραμματέας του ΕΚΘ, τόνισε πως ποτέ μέσα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν πάρθηκαν τόσο πολλά μέτρα κατά του κόσμου της εργασίας. Στόχος της κυβέρνησης και των εργοδοτών, όπως είπε, είναι να καταστρέψουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά και τα συνδικάτα και να επιβάλουν στους εργαζόμενους ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Για τους μετανάστες απεργούς πείνας είπε πως αν η κυβέρνηση δεν δώσει άμεσα, μέσα σε αυτή την εβδομάδα, λύση τότε αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν. Ο Απόστολος Παζαράς, γενικός γραμματέας της ΕΔΟΘ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα.

alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: