Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

Απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος το 2011, προβλέπει έκθεση της ΕΕ για την Ελλάδα. Ποιους καίει η εφαρμογή και ποιοι θα εξαιρεθούν. Αναμένεται κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων. Κάνουν πίσω για την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων...
Φωτιά στους λογαριασμούς για επαγγελματίες, αγρότες, ΟΤΑ, βάζει η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος ως το τέλος του 2011.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για την τρίτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του μνημονίου, θα εξαιρεθούν τα οικιακά τιμολόγια.

Εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί, τα τιμολόγια θα διαμορφώνονται ελεύθερα, με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και του ανταγωνισμού μεταξύ της ΔΕΗ και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα τιμολόγια για τις μεγάλες επιχειρήσεις, που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, έχουν ήδη απελευθερωθεί.

Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται σχετικά με τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, ότι το σύστημα των ρυθμιζόμενων τιμολογίων αναμένεται να μετασχηματισθεί σταδιακά ώστε να αντανακλά τις τιμές χονδρικής, με εξαίρεση τοις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών για τις οποίες η κυβέρνηση θέσπισε πρόσφατα το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Ως επόμενο βήμα, προβλέπεται η κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων για τους μη οικιακούς καταναλωτές ως το τέλος του 2011.

Χωρίς αναφορά στην πώληση λιγνιτικών μονάδων

Η έκθεση της Κομισιόν δεν επανέρχεται στο θέμα της πώλησης του 40 % των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που είχε προταθεί πέρυσι και είχε απορριφθεί από την κυβέρνηση.

Σε αντιστάθμισμα αυτής της πρότασης και στο πλαίσιο της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ η κυβέρνηση πρότεινε ανταλλαγή ενέργειας παραγόμενης από λιγνιτικούς σταθμούς της ΔΕΗ με αντάλλαγμα προς τη ΔΕΗ τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας ίσης αξίας σε άλλο Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ("swaps").

Η πρόταση αυτή είναι υπό αξιολόγηση και, σύμφωνα με την ΕΕ, τα μέτρα αυτά μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τα τέλη Μαρτίου.

Η Κομισιόν διατηρεί επιφυλάξεις για την πρόταση να ανατεθεί σε επιτροπή υπό τον ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς και η διαχείριση των υδροηλεκτρικών ενώ επισημαίνει και καθυστερήσεις στο διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο "μνημόνιο", ως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου για άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και ακόμη:

*Να παρουσιαστεί σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα (νησιά).

*Να ξεκινήσει η ανάθεση της διαχείριση των υδροηλεκτρικών σε ανεξάρτητο φορέα.

*Να ξεκινήσει η εφαρμογή του μηχανισμού προκειμένου ως τον Ιούνιο του 2013 οι λιανικές τιμές να αντανακλούν τις τιμές χονδρικής, εκτός από τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.

*Να θεσπιστεί ο διαχωρισμός του δικτύου μεταφοράς.

*Να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: