Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΠΡΩΤΑ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΕΛΩΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΗΑΠΟΣΥΡΣΗ

Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας αποτελεί προϋπόθεση για την απόσυρση οχημάτων και ακολούθως για την αγορά καινούργιου ΙΧ αυτοκινήτου με μειωμένα τέλη ταξινόμησης, όπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών. ...
Σε αυτήν ορίζεται μεταξύ άλλων ότι για τα αποσυρόμενα από την κυκλοφορία για καταστροφή επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα, προϋπόθεση αποτελεί η καταβολή από τον κάτοχο αυτών των τυχόν οφειλομένων τελών κυκλοφορίας έτους 2011 και προηγουμένων ετών.

Εφόσον διαπιστώνεται ότι οι κάτοχοι των οχημάτων που αποσύρονται οφείλουν τέλη κυκλοφορίας, απαιτείται να προχωρήσουν σε άμεση καταβολή τους όπως και των προστίμων, σε περίπτωση μη καταβολής ή καταβολής μειωμένων τελών κυκλοφορίας.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι εφόσον υπάρχουν οι μεταβολές (εκούσιες ακινησίες ή μεταβιβάσεις) οι οποίες δεν είναι καταχωρημένες στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων που αφορούν τα οχήματα αυτά, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί άμεσα η ενημέρωση του συστήματος, ή κατά περίπτωση, η διόρθωση των σχετικών στοιχείων, εφόσον υφίσταται λανθασμένη καταχώρηση του αριθμού κυκλοφορίας ή του Α.Φ.Μ. του κατόχου του οχήματος.

Σημειώνεται ότι στο σύστημα του Αρχείου Οχημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων περιλαμβάνονται τα στοιχεία πληρωμών τελών κυκλοφορίας από το 1995 και μετά και έτσι δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών από τον κάτοχο του οχήματος.

Αρμόδιος για τη βεβαίωση και την είσπραξη των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας και προστίμων, σε περίπτωση μη προμήθειας του ειδικού σήματος ή καταβολής μειωμένων τελών, είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη του οχήματος κατά το χρόνο της βεβαίωσης αυτών.

Εφόσον ήδη έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ή μετά τη βεβαίωση και την είσπραξη των τυχόν οφειλομένων τελών, χορηγείται βεβαίωση από τον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ στην οποία αναγράφεται ότι «για το αποσυρόμενο επιβατικό αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ….. έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2011 και προηγουμένων ετών».

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: