Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

OI ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ COSMOTE

Σειρά άμεσων μέτρων για τη δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ, δύο μόλις ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δ΄ τετραμήνου του 2010, όπου σε επίπεδο Ομίλου διαπιστώθηκαν ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ....
Τα μέτρα, τα οποία άλλα θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο, 1η Μαρτίου και άλλα μετά από ένα δίμηνο, δηλαδή την πρώτη Μαΐου 2011, έχουν σχέση τόσο με την αύξηση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων, μείωση των υπερωριών, κατάργηση προνομίων και διευκολύνσεων και διακοπή δραστηριοτήτων, γεγονός που σημαίνει αυτόματα και κατάργηση περιορισμένου αριθμού θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα:

Από την 1η Μαΐου, το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας στον ΟΤΕ θα είναι αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, δηλ. 40 ώρες, από 37,5 που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει λιγότερες υπερωρίες.
Από αύριο μειώνονται κατά 15% τα έξοδα κίνησης που λαμβάνουν οι προϊστάμενοι όλων των βαθμίδων.
Επίσης από αύριο μειώνεται στο ελάχιστο η υπερωριακή απασχόληση και περιορίζεται στους τομείς εκείνους που είναι αναγκαίο, όπως καταστήματα, call centers. Η αμοιβή για την εργασία Κυριακών και αργιών θα είναι προσαυξημένη κατά +75% και μια μέρα ρεπό για 8ωρη εργασία αντί προσαύξησης +175% για 5ωρη εργασία, όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στον ΟΤΕ, ενώ η προθέρμανση και συντήρηση υπηρεσιακών οχημάτων θα γίνεται εντός του ωραρίου.

Σε ότι αφορά τα προνόμια και τις διευκολύνσεις προς το προσωπικό τα μέτρα προβλέπουν:
Κατάργηση των λεωφορείων που η εταιρεία διαθέτει οικιοθελώς για να μεταφέρουν το προσωπικό στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ. Διατηρούνται προς την Πάρνηθα και το λεωφορείο μεταξύ Διοικητικού Μεγάρου και σταθμού ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα με αυξημένη συχνότητα δρομολογίων
Κατάργηση του επιδόματος οδήγησης υπηρεσιακού αυτοκινήτου
Μείωση του εφάπαξ bonus που χορηγείται κάθε χρόνο για την είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων.
Μείωση του επιδόματος ισολογισμού που χορηγείται σε ετήσια βάση.

Τα μέτρα, τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υπευθύνων της εταιρίας θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος κατά 32 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χαρακτηρίστηκαν επιβεβλημένα, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και προκειμένου η εταιρεία να αντιμετωπίσει τον εντονότατο ανταγωνισμό

Εθελουσία στην Cosmote

Στην άλλη μεγάλη εταιρία του Ομίλου, την Cosmote ανακοινώθηκε πρόγραμμα βελτίωσης της λειτουργικής της αποτελεσματικότητας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη διατήρηση της ευελιξίας και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας.

Όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη διακοπή δραστηριοτήτων, καθώς και την αναδιοργάνωση λειτουργιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους, οδηγώντας στην κατάργηση περιορισμένου αριθμού θέσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρία σημειώνει ότι με σεβασμό στους ανθρώπους της και αναγνωρίζοντας τη συμβολή του συνόλου των εργαζομένων στη μέχρι σήμερα πορεία της, έχει φροντίσει ώστε η λύση της συνεργασίας να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν. Το προσφερόμενο πακέτο αποχώρησης είναι από τα υψηλότερα στην αγορά και ισοδυναμεί με αποδοχές από ένα έως τρία έτη. Λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την ηλικία, την προϋπηρεσία, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου, ενώ επιπλέον διατηρεί, για εύλογο χρονικό διάστημα, συγκεκριμένες παροχές, όπως ατομική και οικογενειακή ασφάλιση υγείας και νοσοκομειακής περίθαλψης, κάλυψη δαπάνης φύλαξης τέκνων, κ.ά

Σε εσωτερικό έγγραφο προς τους εργαζόμενους το ΟΤΕ ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού κ. Μιχάλης Τσαμάζ, περιγράφει με ζοφερά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον όμιλο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, του έντονου ανταγωνισμού και των παρεμβάσεων της ρυθμιστικής αρχής, με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να χάνει πάνω από 30.000 πελάτες φωνής μηνιαίως, να παίρνει μόνο το 15% των νέων ευρυζωνικών συνδέσεων και το 2010 να κλείνει με 10% πτώση στα έσοδα και 78,5% πτώση στα κέρδη.

OME - OTE: Στοχευμένες οι απολύσεις

Σε ανακοίνωσή της η ΟΜΕ-ΟΤΕ αντιδρά έντονα στη στοχευμένη, όπως την χαρακτηρίζει, απόλυση 120 εργαζομένων της Cosmote, επισημαίνοντας ότι σε περίοδο έκρηξης της ανεργίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να συμβαίνουν τέτοιες ενέργειες που μόνο αποτέλεσμα έχουν τη δυστυχία ανθρώπων και τη μεγιστοποίηση των κερδών της Deutsche Telekom.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ καλεί την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και ζητάει από τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και τα Σωματεία των Επιχειρήσεων του κλάδου να αντιδράσουν άμεσα γι΄αυτή την εξέλιξη.


ETHNOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: