Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Παρέμβαση κατά των συγχωνεύσεων – καταργήσεων των σχολείων έκαναν δημοτικοί σύμβουλοι αντικαπιταλιστικών κινήσεων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εκπαιδευτικοί, στη διάρκεια της «Hμερίδας ενημέρωσης και διαλόγου του υπουργείου Παιδείας με τους Δημάρχους της χώρας», στην οποία μιλούσε η Άννα Διαμαντοπούλου και ..
διεξαγόταν στο υπ. Παιδείας. Ανοίγοντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «όχι στο σχολείο της αγοράς, δωρεάν σχολεία για όλα τα παιδιά», διέκοψαν τη διαδικασία, παίρνοντας τελικά το λόγο.

Όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, η ημερίδα έγινε μέσα «στο φρουρούμενο από τα ΜΑΤ αμφιθέατρο του Υπουργείου και ενώ είχαν αποκλειστεί στην είσοδο εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ». Παράλληλα τονίζουν ότι στην ημερίδα δεν είχαν καλεστεί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και μόνο μετά από την παρέμβαση ανακοινώθηκε ότι θα τους δοθεί ο λόγος. Παράλληλα, καταγγέλλουν «προσπάθεια φίμωσης με την επέμβαση της ασφάλειας». Ωστόσο, η διαμαρτυρία συνεχίστηκε με την παραμονή των δημοτικών συμβούλων μέσα στην αίθουσα, που κατάφεραν τελικά να πάρουν το λόγο.

«Προκλητική» χαρακτηρίζουν την ομιλία της υπουργού Παιδείας, στη διάρκεια της οποίας κάλεσε τους δημάρχους να εναντιωθούν στις κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών και των μαθητών που προχωράνε σε καταλήψεις.

Από τα μικρόφωνα οι Θανάσης Διαβολάκης – δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με την «Ανταρσία στο Λιμάνι» - και Πέτρος Κωνσταντίνου – δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», απευθύνθηκαν στους δημάρχους καλώντας τους «να μην συναινέσουν, να στηρίξουν την πρόταση της ΟΛΜΕ κατά των συγχωνεύσεων και να προτείνουν ψηφίσματα που να καταψηφίζουν τις αντιδραστικές αλλαγές της Διαμαντοπούλου», ώστε «να μην αφήσουν να διαλυθεί το δημόσιο σχολείο για χάρη του Μνημόνιου και του ΔΝΤ». Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν επίσης δημοτικοί σύμβουλοι από το Βύρωνα, το Περιστέρι και το Μαρούσι.

«Θα μας βρούνε μπροστά τους στις απεργίες των εκπαιδευτικών, στις καταλήψεις των μαθητών και στις μαζικές εκδηλώσεις που οργανώνουν από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές. Στην Αθήνα και σε όλους τους Δήμους της Αττικής και ολόκληρης της Ελλάδας ζητάμε να παρθούν αποφάσεις στήριξης αυτού του αγώνα... Κάτω τα χέρια από τα σχολεία της γειτονιάς μας», δήλωσε κατά την διάρκεια της κινητοποίησης ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

«Κανένα Μνημόνιο δεν περιέχει αναφορά ή δέσμευση για τις συνενώσεις», είχε δηλώσει νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Όπως είπε, «στόχος είναι πρωτίστως η εξυπηρέτηση παιδαγωγικών κριτηρίων» και ανέφερε παραδείγματα σχολείων που βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και έχουν πολύ μικρό αριθμό μαθητών. Επιπλέον έκανε λόγο για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στις μεταφορές μαθητών, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν το 2005 να είναι το κόστος 105 εκατ. ευρώ και τέσσερα χρόνια αργότερα να ανεβαίνει στα 260 εκατ. ευρώ.

«Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι δήμαρχοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, να αποφασίζουν να διακόπτουν τα μαθήματα των σχολείων για να βγάλουν τα παιδιά στους δρόμους. Τα μαθήματα τα οποία χάνονται, εκτός των νόμιμων αργιών θα αναπληρωθούν» τόνισε προσθέτοντας ότι αναμένει τις προτάσεις των περιφερειακών διευθυντών για τους τρόπους αναπλήρωσης του διδακτικού χρόνου που χάνεται.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: