Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

"ΜΙΛΑ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ" ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ- ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ημερίδα που έγινε στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας με θέμα "Μίλα, μη φοβάσαι" και που που πραγματεύτηκε την σχολική βία και τους τρόπους πρόληψης.
Οι εισηγητές κ. Τσιάντης και Πισσάς παρουσίασαν το θέμα που ταλανίζει τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και τις οικογένειες των μαθητών μιας και το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και η οργανωμένη πολιτεία δεν αντιδρά με στοχευμένες παρεμβάσεις της στα σχολεία αφήνοντας τους δασκάλους αβοήθητους να τα βγάλουν πέρα.
Προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους "Τα μπλε γυαλιά" του Ν. Κουφονίκου, στην οποία έπαιξαν οι...
οι μαθητές της Β΄ τάξης του 4ου δημοτικού σχολείου Αλεξάνδρειας υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους πέρσι, των κ. Π. Παπαδήμα και Χρ. Φανάρα και που παρουσιάζει ανάγλυφα το φαινόμενο της σχολικής βίας που όλοι μας γνωρίζουμε.
Το θέμα της ταινίας βασίστηκε στο βιβλίο του Ν. Ηλιόπουλου και η βοήθεια της ΕΨΥΠΕ ήταν μεγάλη και καθοριστική. Η ταινία, ως γνωστόν, προβλήθηκε τόσο στον διεθνές φεστιβάλ παιδικών ταινιών στον Πύργο Ηλείας όσο και σε σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα.
Μετά την ταινία ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους παρισταμένους που στην πλειοψηφία τους ήταν δάσκαλοι αλλά και πολίτες ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια ζητήματα.
Παρόντες σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδης, ο αντιδήμαρχος Ν. Γκαβαρδίνας, ο πρώην δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φ. Πουρλιοτόπουλος.
Το συμπέρασμα από την ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αλεξάνδρειας είναι ότι το φαινόμενο της σχολικής βίας είναι όχι μόνο υπαρκτό αλλά έχει διαστάσεις μεγάλες και άκρως ανησυχητικές. Ωστόσο, το σχολείο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο διότι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι ανεκπαίδευτοι, είναι φορτωμένοι με άλλα καθήκοντα και ως εκ τούτου το θέμα διογκώνεται. Χρειάζεται κεντρική πολιτική παρέμβαση με τον διορισμό ψυχολόγων που να μπορούν να προσφέρουν κι όχι για να καταλάβουν μια θέση στο δημόσιο, ώστε να γίνει ουσιαστική παρέμβαση. Χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και αξιολόγηση επί του ζητήματος. Χρειάζεται εγρήγορση της κοινωνίας συνολικά ώστε να προκύψει αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: