Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΦΟΡΙΑ ΚΥΝΗΓΑ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

Εκτός από τα στρατοδικεία, οι ανυπότακτοι θα έχουν μπλεξίματα και με την εφορία. Στην εποχή του ΔΝΤ η εφορία θα χρεώνει με 6.000 ευρώ όσους αποφεύγουν να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Και όσοι αρνούνται να περάσουν από το ταμείο δεν θα μπορούν να λάβουν... φορολογική ενημερότητα.
Ο νέος «στρατολογικός» τιμοκατάλογος περιλαμβάνει πρόστιμα και για άλλους:

* Τους λιποτάκτες, που και αυτοί θα χρεώνονται με 6.000 ευρώ.

* Εφέδρους, που δεν παρουσιάζονται σε μετεκπαιδεύσεις ή ασκήσεις. Το πρόστιμο καθορίζεται στα 1.000 ευρώ και θα εξαιρούνται μόνον όσοι έχουν προσκομίσει νόμιμη εξαίρεση από την πρόσκληση για κατάταξη.

* Οσοι παραλείπουν να ενημερώνουν το στρατολογικό τους γραφείο για την αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας τους, όσοι αρνούνται να παραλάβουν επιστρατευτικά έγγραφα ή εκείνοι που παρουσιάζονται εκπρόθεσμα σε άσκηση θα πληρώνουν 90 ευρώ.

Ολα θα καταλήγουν στις τοπικές ΔΟΥ για τα περαιτέρω... Η κοινή υπουργική απόφαση βρίσκεται προς υπογραφή στο υπ. Οικονομικών.

*Αφορά όσους χαρακτηρίζονται ανυπότακτοι ή λιποτάκτες από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, αφότου ψηφίστηκαν οι σχετικές διατάξεις σε νόμο. Οι νέες ρυθμίσεις δεν αφορούν «παλιούς ανυπότακτους», ακόμη και εάν αυτοί διακόψουν σήμερα την ανυποταξία τους προκειμένου να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία.

*Μέχρι χθες, όσοι διέκοπταν την ανυποταξία τους περνούσαν από στρατοδικείο, το οποίο τους αθώωνε. Αυτή η αθωωτική απόφαση συμπαρέσυρε και το χρηματικό πρόστιμο και έτσι ακυρωνόταν. Τώρα, όμως, με την απόφαση του Ευ. Βενιζέλου, το ποσό των 6.000 ευρώ θα είναι «ανεξάρτητο από την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της ανυποταξίας». Τα στρατολογικά γραφεία θα στέλνουν τα πρόστιμα στις κατά τόπους εφορίες, ώστε «να βεβαιώνονται ως οφειλές των υπόχρεων, χωρίς τη δυνατότητα επαναπροσδιορισμού του ποσού ή μη καταβολής του».

*Θα πληρώνουν όλοι; Θεωρητικώς όσοι θέλουν να λάβουν φορολογική ενημερότητα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η δικαστική προσφυγή για την ακύρωσή τους, διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών των δικηγορικών γραφείων. Τυχόν ακύρωση προστίμων θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο.

*Οι ανυπότακτοι διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: εξωτερικού και εσωτερικού. Για τους μεν πρώτους, πρακτικώς δεν θα υπάρχει πρόβλημα για όσους δεν επιλέξουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αν, όμως, πιάσουν δουλειά ή δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στα πάτρια εδάφη πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν το στρατολογικό χρέος στην εφορία. Μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στη χώρα ως επισκέπτες, αφού όλοι έχουν άδεια ενός μήνα κατ' έτος. Προφανώς, το πρόβλημα θα το έχουν οι ανυπότακτοι εσωτερικού. Σήμερα υπολογίζεται ότι είναι περίπου 15.000.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: