Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕΙΩΣΗ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει το υπουργείο Εργασίας. Αναμένεται να φτάσει το 25% σε βάθος χρόνου. Πρόστιμα σε εργοδότες που δεν εφαρμόζουν την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Υψηλότερες στην Ευρώπη των 25, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στην Ελλάδα...
Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου θα αρχίσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας µε «αντάλλαγμα» τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά 10% σε πρώτη φάση. Το μέτρο θα εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση και σε περιοχές, κλάδους και είδος ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα καθοριστούν µε υπουργική απόφαση.

Όπως προκύπτει από τη σχετική ρύθμιση, οι επιχειρήσεις και (για πρώτη φορά) οι εργαζόμενοί τους που θα ενταχθούν, αλλά θα παραβιάσουν το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής της ώρας προσέλευσης και της ώρας αποχώρησης από την εργασία, θα πληρώνουν πρόστιμα.

Πρόστιμο και τρίμηνη κατάργηση της έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν και όσες επιχειρήσεις εγκαταστήσουν αλλά δεν χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα. Το ποσοστό έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι αρχικά 10% και θα φτάσει σε βάθος χρόνου στο 25%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» οι Έλληνες εργαζόμενοι καταβάλλουν από τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές στην Ευρώπη.

Από τα 50 ευρώ αύξηση, στην τσέπη του μισθωτού μπαίνουν τα 26, ενώ τα υπόλοιπα 24 ευρώ αφαιρούνται από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Oι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στην κοινωνική ασφάλιση διαμορφώνονται στην Ελλάδα στο 34% του συνολικού κόστους εργασίας έναντι 31% στην ΕΕ των «25».

Οι εισφορές των ασφαλισμένων είναι κύριες ή δευτερεύουσες, ανάλογα εάν συνδέονται µε κανονική καταβολή αποδοχών ή άλλα περιστατικά.

Κύριες εισφορές είναι αυτές που καταβάλλονται τακτικά, ενώ δευτερεύουσες αυτές που καταβάλλονται για τις πρόσθετες ή έκτακτες αποζημιώσεις, σε νεοδιορισμένους, στις αυξήσεις αποδοχών και τις προαγωγές, τα δικαιώματα εγγραφής, οι καταβολές για την αναγνώριση του γάμου, η συμμετοχή στις παροχές, οι κρατήσεις σε βοηθήματα ή επιδόματα και οι διάφορες ειδικές καταβολές.

Η εισφορά των ελεύθερων ή ανεξάρτητων επαγγελματιών σε σταθερά ποσά κυμαίνεται ανάλογα µε την κατηγορία ή την κλάση στην οποία έχει καταταγεί ο καθένας. Για την επικουρική σύνταξη το ποσοστό της εισφοράς των μισθωτών κυμαίνεται από 3% έως 5,5%, για ασθένεια από 1% έως 4% και για εφάπαξ παροχή 1% έως 5%.
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: