Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

OYTEΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Από... Ιερά Εξέταση πέρασαν τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη στη Βουλή, ασκώντας για ακόμα μια φορά σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
«Ανησυχούμε, ο λογαριασμός δεν βγαίνει, δεν έχουμε σχέδιο, δεν βλέπουμε αποτελέσματα», του είπαν μεταξύ άλλων.

Ομως τον άκουσαν να μην είναι αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στην περίπτωση που ναυαγήσει στη σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου, η συνολική αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού χρέους.

«Τι θα γίνει αν στις 25 Μαρτίου δεν μειωθεί το επιτόκιο και δεν υπάρξει επιμήκυνση στην αποπληρωμή του δανείου; Τι θα γίνει αν η Ν.Δ. δεν ανταποκριθεί στο διάλογο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα; Θα πάμε σε εκλογές αφού το Μνημόνιο δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα;» ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που τέθηκαν.

Την ανησυχία του υπουργού σχολίασε με καυστικό τρόπο η Βάσω Παπανδρέου, η οποία εδώ και μήνες έχει πει ότι το Μνημόνιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί και δεν είναι μονόδρομος.

«Πρώτη φορά δεν σε βλέπουμε αισιόδοξο και σίγουρο, όπως σε βλέπαμε μέχρι τώρα. Αυτό πάντως είναι και καλό γιατί δείχνετε ότι βλέπετε τα πράγματα πιο ρεαλιστικά», του είπε. Η κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει και ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, όπως νόμιζε η κυβέρνηση ότι ήταν το ΔΝΤ». Ακόμα έθεσε και το θέμα του (απο)συντονισμού της κυβέρνησης, όπως έκαναν και άλλοι, λέγοντας ότι όταν ακόμα και ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος λέει ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού τότε τι θα πρέπει να λένε οι βουλευτές;

Οι Ν. Σαλαγιάννης και Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισαν ότι δεν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης και λαμβάνονται συνεχώς μέτρα αποσπασματικά, ενώ ο Γ. Αμοιρίδης και ο Θ. Παπαγεωργίου τον ρώτησαν αν όλες αυτές οι εξελίξεις στην οικονομία και στην Ευρώπη φέρνουν πιο κοντά το θέμα των πρόωρων εκλογών.

«Δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης οι εκλογές» απάντησε εκείνος. Η Σούλα Μερεντίτη, ο Κ. Γείτονας και άλλοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να πει την αλήθεια στο λαό για την οικονομία, την οποία, όπως τόνισαν, δεν είπε ούτε στις εθνικές ούτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για να ξέρει ο κόσμος τι τον περιμένει. Ο Ανδρέας Μακρυπίδης έθεσε το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και ζήτησε εξηγήσεις γιατί αυτό το σοβαρό θέμα των 50 δισ. το ανακοίνωσε η τρόικα. Στη συνεδρίαση πήραν μέρος πάνω από 50 βουλευτές, ενώ πήραν το λόγο γύρω στους 20.

Ο υπουργός Οικονομικών, εν όψει και του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος 2012 - 2015, είπε ότι δεν περιμένει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στα οποία έχει ήδη στείλει πρόσκληση για διάλογο, είπε όμως ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να την ζητήσει. *

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: