Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

ΡΕΚΟΡ ΕΞΩΣΕΩΝ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

Σε αριθμό ρεκόρ αναμένεται να φτάσουν οι εξώσεις μέσα στο 2011. Μόλις τις πρώτες σαράντα μέρες είχαμε 4.000 αιτήσεις. Πληθαίνουν οι κακοπληρωτές λόγο κρίσης, ακόμα και για χαμηλά ενοίκια. Φέσι ακόμα και στα κοινόχρηστα με δεκάδες υποθέσεις να καταλήγουν στο δικαστήριο.Όλο και περισσότεροι ενοικιαστές, δεν καταφέρνουν να πληρώσουν το ενοίκιο, λόγω οικονομικής στενότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία από τις εφορίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Έθνος", μέσα στις πρώτες 40 ημέρες του 2011, έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για περισσότερες από 4.000 εξώσεις, αριθμός εντυπωσιακός αν σκεφθούμε ότι σε ολόκληρο το 2010 είχαμε 2.388 εξώσεις και 8.426 αιτήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως δικηγόροι οι οποίοι ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις διαπιστώνουν πως η πελατεία τους έχει αυξηθεί κατά 50%, καθώς όλο και πιο πολλοί ιδιοκτήτες ζητούν νομική βοήθεια για να εισπράξουν τα νοίκια τους.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις εξωδικαστικών συμβιβασμών. Δηλαδή, ορισμένοι ιδιοκτήτες προσπαθούν να έλθουν σε συμφωνία λαμβάνοντας μέρος του ποσού για να μην μπλέξουν με χρονοβόρες διαδικασίες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι πάρα πολλές οι οικογένειες που αδυνατούν να καταβάλλουν ακόμα και ενοίκια των 300-400 ευρώ το μήνα και μπορεί να μην πληρώνουν ακόμα και για 10 μήνες.
Μέχρι πριν λίγους μήνες, αριθμός των εξώσεων ήταν μεγάλος κυρίως σε περιοχές, όπου νοίκιαζαν σπίτια μετανάστες, όμως πλέον και μεγάλος αριθμός Ελλήνων μπαίνουν στον κατάλογο των κακοπληρωτών με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι αιτήσεις εξώσεων.
Το 2000 ο αριθμός των εξώσεων είχε ανέλθει στις 6.053 και είχαν κατατεθεί συνολικά 9.360 αιτήσεις. Ο αριθμός των εξώσεων υποχώρησε στις 4.400 το 2003, το 2004 έπεσαν κάτω από τις 4.000 και βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της δεκαετίας το 2006 σε 2.990.
Δικηγόροι αλλά και υπάλληλοι των δικαστηρίων λένε πως είναι πολλοί που έχασαν τη δουλειά τους κι από τη μία ημέρα στην άλλη βρίσκονται στον δρόμο.
Οξύ είναι και το πρόβλημα με την καταβολή των κοινοχρήστων, με δεκάδες υποθέσεις να καταλήγουν στα δικαστήρια, ενώ συχνές είναι οι διαμάχες ενοίκων σχετικά με την αγορά πετρελαίου, αλλά και τις ώρες που θα λειτουργούν τα καλοριφέρ στις πολυκατοικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: