Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΗΜΑΘΙΑ- Ερώτηση Γιοβαννόπουλου για την μόλυνση της Τάφρου 66

Στο διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην Ημαθία κάθε καλοκαίρι αναφέρεται ο βουλευτής του νομού των ΑΝ.ΕΛ. Κ. Γιοβαννόπουλος με ερώτήση του που κατέθεσε στη Βουλή. Η μόλυνση της Τάφρου 66 και τα μέτρα  που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσε και είναι η εξής:

Τις τελευταίες δεκαετίες στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας λειτουργούν βιομηχανίες...
μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (κομπόστες ροδακίνων αχλαδιών κλπ). Τα υγρά απόβλητα αυτών των βιομηχανιών, ακατέργαστα ή πλημμελώς κατεργασμένα καταλήγουν στην αποστραγγιστική “Τάφρο 66” (Τ66). Η Τ66 είναι ένα (προπολεμικής αρχικής κατασκευής) τεχνητό κανάλι μήκους περίπου 32 χλμ, που ξεκινά από το Δήμο Σκύδρας Πέλλας, όπου δέχεται κατά περίπτωση τα νερά των Εδεσσαίου και Αλμωπαίου ποταμών. Συνεχίζει στο νομό Ημαθίας όπου δέχεται όλα τα νερά του Βερμίου όρους (ενδεικτικά ποταμοί Αράπιτσα, Τριπόταμος κλπ) και τελικά συμβάλει στον ποταμό Αλιάκμονα στο ύψος του χωριού Κουλούρα Βεροίας. Τελικός αποδέκτης των υδάτων είναι ο Θερμαϊκός κόλπος σε θέση όπου δραστηριοποιούνται μυδοκαλλιεργητές του νομού Πιερίας. Τα απόβλητα που ρίπτονται στην Τ66 είναι κατά βάση βιολογικά υπολείμματα, όπου όμως τα ανεκτά όρια κατά νόμο ανέρχονται σε μόλις 40 mg/lt. Αυτό δεν τηρήθηκε ΠΟΤΕ. Με έρευνα του καθηγητή Παρασκευόπουλου 1985, όπως επικαιροποιήθηκε από διανομαρχική επιτροπή των τριών εμπλεκόμενων Νομαρχιών το 2001, το φορτίο αποβλήτων που δέχεται το κανάλι ισοδυναμεί με επιβάρυνση 400.000 κατοίκων !!! Ήδη οι αριθμοί αυτοί εκτινάχτηκαν γεωμετρικά όσο και δραματικά. Η “επετειακή” έξαρση του φαινομένου ρύπανσης κατά μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο εκάστου έτους είναι μακάβρια. Το νερό λίγο, το οξυγόνο του ύδατος μηδενικό, η βιολογική λάσπη καθιζάνει κατά τόνους, ψόφια ψάρια παντού, ο υδρόβιος κόσμος νεκρός, ΝΕΚΡΟΣ. Οι παρακανάλιοι οικισμοί (Λιποχώρι και Μαυροβούνι Πέλλας, Πλάτανος Αγγελοχώρι, Ζερβοχώρι, Ν.Νικομήδεια, Μακροχώρι, Διαβατός, Κολούρα Ημαθίας, και όχι μόνον) βιώνουν το αβίωτο. Η αφόρητη μπόχα, τα κουνούπια σε μυθικά πλήθη και μεγέθη, τα ψόφια πρόβατα και άλλα οικόσιτα ζώα στις κοίτες δημιουργούν ένα τοπίο κολάσεως. Ένας ακραίος οχετός που παραπέμπει σε θλιπτικό θάνατο.
Ε ρ ω τ ά τ α ι ο κ. Υπουργός Περιβάλλοντος :
1. Πώς και Πότε προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τo τρομακτικό ρυπαντικό φαινόμενο στην Τ66. Υπάρχει αναγνωρισμένη έλλειψη ικανής παροχής οξυγόνου, η επανοξυγόνωση δεν πληρείται, οι υψηλές θερινές θερμοκρασίες δεν ευνοούν, οι ρύποι ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία. Αναμένεται μια απάντηση χωρίς ευχές, δίχως ανυλοποίητες εξαγγελίες όμοιες με όσων ακούμε δεκάδες χρόνια τώρα.
Η λύση είναι -κατά την άποψή μας: δρακόντειοι έλεγχοι, αλλά και διοικητικοί όσο και ποινικοί κολασμοί απάντων των υπευθύνων από τους παραβάτες μέχρι και τους τυχόν αμελήσαντες το καθήκον τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
2. Ποιες από τις βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για παραγωγή κομπόστας, με έδρα τις προρρηθείσες περιοχές, έχουν Άδεια Λειτουργίας εν ισχύ. Πρόθεσή μας δεν είναι καθόλου να κλείσουν οι βιομηχανίες, ούτε να ανασταλεί ο επιχειρηματικός καλπασμός. Στο βωμό της πολυπόθητης ανάπτυξης όμως, της εργασίας για τα ελληνικά χέρια, ας μη θυσιάζεται πια η υγεία και το περιβάλλον που μας θρέφει.
Η πρώτη λύση είναι –κατά την άποψή μας:
α) Μέριμνα για πρόσθετη υδροδότηση κατά το 4μηνο του προβλήματος.
β) Αυστηρή περιφρούρηση του καναλιού από καλλιεργητές που αρδεύουν παράνομα με απολύτως ακατάλληλο νερό.
γ) Δημιουργία τεχνητών αναβαθμών κατά τη ροή του καναλιού, ώστε κάθε τόσο να δημιουργείται αφενός ευρύτερη συγκέντρωση ύδατος αφετέρου να προκαλείται τεχνητός παφλασμός από μικροκαταρράκτες, εγχειρήματα που θα πολλαπλασιάζουν με οξυγόνο το νερό αντιμετωπίζοντας τις ανοξικές συνθήκες. Οι ως άνω προτάσεις είναι άλλωστε ομόρροπες με τις εισηγήσεις των αρμόδιων υδραυλικών μηχανικών και περιβαλλοντολόγων που ξανά και ξανά έχουν εισφέρει την επιστημοσύνη τους στις αδρανούσες υπηρεσίες.
3. Από το 2000 και έως σήμερα, σε ποιες επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα ένεκα παράνομης ρύπανσης, το ύψος αυτών των προστίμων, και κυρίως πόσα ευρώ εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα από τα επιβληθέντα πρόστιμα. Αν υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις παρακαλώ να γίνει γνωστό σε ποιο στάδιο βρίσκονται.
4. Με ποια μέτρα προστατεύεται σήμερα η δημόσια υγεία στην περιοχή, από την ελεεινή συνθήκη ρύπανσης της “Τ66”. Το γνωστό ως “κουνούπι του Νείλου” είναι μόνον μία παράμετρος που τρομοκρατεί τον πληθυσμό. Οι ανυπόφορες οσμές υδροθείου από τα σηπτικά φαινόμενα, η όψη πολεμικού τοπίου στη φαιομέλανα ρέουσα κοίτη με φερτά υλικά, τα παιδικά παιχνίδια δίπλα σε ένα δηλητηριώδες κανάλι, δεν είναι αστεία. Ελάτε να ζήσετε εσείς εκεί, κι ύστερα ας αμελήσετε να λάβετε μέτρα ΤΩΡΑ!.
Προς επίρρωση των αναφερθέντων προσκομίζω και επικαλούμαι :
Α. Σειρά πρόσφατων φωτογραφιών του θλιβερού φαινομένου.
Β. Πρόσφατα δημοσιεύματα τοπικού και πανελλήνιου Τύπου.
Τέλος σας κάνω γνωστό πως πλήρης φάκελος με την υπό συζήτηση Επίκαιρη Ερώτηση και την Απάντησή σας όπως τα πρακτικά της Βουλής θα αποτυπώσουν, τα έγγραφα που θα καταθέσετε έπειτα από την συγκατατεθείσα Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που αυθημερόν υποβλήθηκε ενώπιόν Σας συνδυασμένη με την παρούσα Επίκαιρη Ερώτηση, θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Βεροίας για την ποινική διερεύνηση του οικολογικού εγκλήματος που συντελείται στην περιοχή μας.

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2012
Ο Ερωτών Βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: