Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Ρύθμιση για τις υποθήκες αγροτικής γης στην ΑΤΕ

Η δέσμευση Στρουρνάρα με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραίτη, επιβεβαιώνει το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Agrenda και τις πληροφορίες του AgroNews που ήθελαν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται σειρά ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν τους δανειολήπτες της ATEbank και ιδιαίτερα όσους εξ αυτών ακολουθήσουν την πορεία της υπό εκκαθάριση τράπεζας να καταστήσουν διαχειρίσιμα τα χρέη τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο...
κ. Στρουρνάρας, στο «κόκκινο» βρίσκονται το 80% των δανείων που έχει χορηγήσει η ΑΤΕbank σε συνεταιρισμούς, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν τα δάνεια προς αγρότες - φυσικά πρόσωπα, καθώς μόνο το 20% αυτών εμφανίζεται μη ενήμερο.

«Ασπίδα» για τη γη των μη ενήμερων δανείων
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε αρχικά ότι «οι υποθήκες αποτελούν, σύμφωνα με τα ισχύοντα, παρεπόμενα ασφαλιστικά δικαιώματα των δανείων και κατά συνέπεια είναι άρρηκτα δεμένα με τα δάνεια αυτά διαβεβαίωσε ότι η υποθηκευμένη αγροτική γη για δάνεια που δεν εξυπηρετούνται δεν πρόκειται να καταλήξει στον εκκαθαριστή και αυτό θα ξεκαθαρίζεται σε ειδική νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Ως προς το ζήτημα της ρύθμισης των θεμάτων της αγροτικής γης, η γη που έχει υποθηκευτεί σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, δεν θα πάει στον εκκαθαριστή. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, όπως σας είπα πριν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά στην απάντησή του ο υπουργός.
Η εν λόγω πρωτοβουλία, πρόσθεσε, «θα αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς, με στόχο την ανακούφιση των αγροτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, χωρίς όμως να αδικήσουμε και όλους τους δανειολήπτες που ήταν συνεπείς μέχρι σήμερα».

«Απελευθέρωση» γης για ενήμερα δάνεια

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε «απελευθέρωση» αγροτικών εκτάσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για δάνεια τα οποία είναι ενήμερα (και ως εκ τούτου έχουν «μεταφερθεί» στην Τράπεζα Πειραιώς):
«Υπάρχει μια πρώτη αίσθηση ότι οι εγγυήσεις σε αγροτική γη που έχουν δοθεί για ενήμερα δάνεια είναι πολλαπλάσιας αξίας από τα ίδια τα δάνεια. Διαφαίνεται, λοιπόν, ότι υπάρχει περιθώριο αποδέσμευσης σημαντικής αγροτικής γης προς όφελος των αγροτών μας. Εκτιμώ ότι σύντομα θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία επ’ αυτού», διευκρίνισε.
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη δήλωση είχε κάνει και ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος προ μηνός περίπου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή.

Συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για τις θυγατρικές
Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στο θέμα των αγροκτηνοτροφικών θυγατρικών της ΑΤΕbank για τις οποίες αντιπαρήλθε τις κατηγορίες περί «ξεπουλήματος» και διευκρίνισε ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί θα συνεχιστούν κανονικά.
Συγκεκριμένα, υπενθύμισε ότι η Αγροτική εφάρμοσε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που μεταξύ άλλων είχε στόχο την αποεπένδυση από επτά χρηματοοικονομικές και μη συμμετοχές έως τις 30/6/2012. «Από αυτές τελικά μόνο μία ολοκληρώθηκε στο προβλεπόμενο διάστημα. Αν υπήρχε πρόθεση ξεπουλήματος, γιατί αυτό δεν έγινε; Γιατί αφού ξεπουλάμε αντί πινακίου φακής, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, δυσκολευόμαστε να βρούμε αγοραστές; Όπως και να έχει, οι διαγωνισμοί για τις θυγατρικές, που έχουν δρομολογηθεί, συνεχίζονται. Μέλημα της Κυβέρνησης είναι οι διαδικασίες αυτές να ολοκληρωθούν με πλήρη διαφάνεια, να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα αυτών των επιχειρήσεων, ώστε να πολλαπλασιαστεί η συμβολή τους στην τοπική οικονομία και να εξασφαλιστεί η απασχόληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: