Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

«Ατύχημα» ο θάνατος αμερικανίδας ακτιβίστριας στην Γάζα

Αθωωτική για το Ισραήλ ήταν η απόφαση δικαστηρίου της χώρας, καθώς έκρινε ότι ο θάνατος της αμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι, που είχε σκοτωθεί από μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού στην Γάζα το 2003, ήταν «ατύχημα» για το οποίο δεν ευθύνεται το κράτος.

Η νεαρή ακτιβίστρια προσπαθούσε να εμποδίσει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων στα...
κατεχόμενα.
Ωστόσο ο προεδρεύων δικαστής, απεφάνθη ότι η Κόρι «προστάτευε τρομοκράτες σε μια αναγνωρισμένη ζώνη μάχης», τονίζοντας ότι ο οδηγός της μπουλντόζας δεν είχε δει την νεαρή και ότι οι στρατιώτες έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να κρατήσουν τον κόσμο μακριά από την εν λόγω περιοχή. Ωστόσο η αμερικανίδα δεν απομακρύνθηκε όπως θα έκανε «κάθε νοήμων άνθρωπος» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο δικαστής.

Απεφάνθη λοιπόν ότι το κράτος του Ισραήλ δεν οφείλει να καταβάλλει αποζημίωση στους γονείς της Ρέιτσελ που ζητούσαν το συμβολικό ποσό του 1 δολαρίου για ζημίες και δικαστικά έξοδα.
Οι γονείς της Αμερικανίδας εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για την απόφαση, ζητώντας μεγαλύτερη υπευθυνότητα από το κράτος του Ισραήλ, αφού όπως υποστηρίζουν, είχε στηθεί από την αρχή ένας μηχανισμός για να προστατευτούν οι στρατιώτες και να υπάρξει ατιμωρησία.

Επιμένουν μάλιστα ότι τουλάχιστον ένα άτομο στην μπουλντόζα είχε δει την κόρη τους και συνεπώς ο θάνατος θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει αποφευχθεί.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: