Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ρ.Κορέα: «Αυτοκτονία» για τη Βρετανία η εισβολή στην πρεσβεία

Διπλωματική αυτοκτονία χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, μία ενδεχόμενη εισβολή της βρετανικής αστυνομίας μέσα στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει ο ιδρυτής των WiliLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ

Ο πρόεδρος του Ισημερινού μίλησε χθες στην...
κρατική τηλεόραση για την συνεχιζόμενη διένεξη των δύο χωρών για τον Τζούλιαν Ασάαζ.
Η συνέντευξη του Ραφαέλ Κορέα άνοιξε με μία σύντομη αναφορά από το εσωτερικό της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο. Πλάνα έδειξαν τον Τζούλιαν Ασάνζ να αγκαλιάζει τον Ισπανό δικηγόρο του, Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, λίγα λεπτά προτού συγκεντρωθεί πλήθος υποστηρικτών του κάτω από το μπαλκόνι, την Κυριακή, οπότε ο Αυστραλός απηύθυνε διάγγελμα.
Σε ερώτηση για το πιστεύει ότι τώρα δεν υπάρχει πιθανότητα οι βρετανικές αρχές να εισβάλουν στην πρεσβεία και να συλλάβει το Ασάνζ, όπως είχαν ανακοινώσει τις προηγούμενες μέρες σε αξιωματούχους του Ισημερινού, ο Κορέα δήλωσε: «Οσο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ζητά συγγνώμη, τότε ο κίνδυνος παραμένει».
Ωστόσο, ανέφερε ότι η χώρα του είναι ανοιχτή στο διάλογο με τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Σουηδίας
Σύμφωνα με τον Κορέα, η "αδιάλλακτη στάση" του Λονδίνου και της Σουηδίας προκάλεσαν την κρίση.
«Η Βρετανία και η Σουηδία τηρούν μια απολύτως αδιάλλακτη στάση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ισημερινού εξηγώντας ότι οι δυο αυτές χώρες δεν έδωσαν ποτέ εγγυήσεις ότι ο Ασάνζ δεν πρόκειται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με ποινή πολυετούς κάθειρξης για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων απορρήτων αμερικανικών τηλεγραφημάτων.
Ο πρόεδρος Κορέα εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει «μια σαφής απάντηση» από την πλευρά του Οργανισμού Κρατών της Αμερικής (ΟΕΑ) για την υπόθεση του Ασάνζ.
Ο ΟΕΑ συγκάλεσε σύνοδο των μελών του για το θέμα αυτό με 23 ψήφους έναντι τριών (ΗΠΑ, Καναδάς Τρινιντάντ και Τομπάγκο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: