Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Handelsblatt: Ο Σαμαράς «άλλαξε» κι έγινε μεταρρυθμιστής

Οι εκλογές άλλαξαν τον Αντώνη Σαμαρά γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Η οικονομική εφημερίδα αναφέρεται στην αλλαγή στάσης του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι εμφανίζεται σήμερα –σε αντίθεση με την περίοδο κατά την οποία βρισκόταν στην αντιπολίτευση- ως μεταρρυθμιστής.
«Με επιτυχία», επισημαίνει...
η εφημερίδα καθώς, όπως λέει, «οι πιθανότητες της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη αυξήθηκαν. (…) Μετά το διάλειμμα του καλοκαιριού», σημειώνει το δημοσίευμα, «οι πιστωτές της Ελλάδας βλέπουν ξαφνικά έναν εντελώς διαφορετικό Σαμαρά».
Η εξέλιξή του σε μεταρρυθμιστή, ενώ νωρίτερα έθετε εμπόδια, είναι «πραγματικά εντυπωσιακή», όπως δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης στη Handelsblatt, ο οποίος αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στην πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, ενώ αναφέρθηκε στην ικανότητά του να επιβάλλεται πολιτικά, κάτι που τον διαφοροποιεί, όπως είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, από τον προκάτοχό του, Λουκά Παπαδήμο.
Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «ο Σαμαράς ομαλοποίησε και πάλι το έδαφος –και στο Βερολίνο- Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί πλέον θέμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό». Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι «ο Σαμαράς ασφαλώς συνέβαλε με την πειθώ του στην αλλαγή των πολιτικών διαθέσεων.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε λεπτομερώς πως σκέφτεται να κλείσει την τρύπα των 11,5 δισ. στον προϋπολογισμό. Με τον κ. Γιούνκερ μίλησε, για παράδειγμα, για νέες περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες. (…) Ο Σαμαράς στρέφεται επιτέλους σοβαρά εναντίον των φοροφυγάδων -στην ανάγκη ακόμη και με αστυνομική βία».
Το κλίμα εμπιστοσύνης φαίνεται να αποκαθίσταται, σύμφωνα με την εφημερίδα και στο εσωτερικό, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων από πλευράς πολιτών και επιχειρήσεων.
Τέλος, βελτίωση του κλίματος έναντι της Ελλάδας διακρίνεται και στο ΔΝΤ, όπως αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την άποψη ενός ειδικού από το Ταμείο, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δείχνει πραγματική διάθεση να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

Newsit.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κυριε μοχλα στην πολης το λεγομενο εργο αναπλασης εχει 1 σωρο πραγματα που δεν γινονται καλα. Σαν δημοτης του δημου και εχοντας αυτο το blog δεν θα ηταν καλο να καυτηριασετε καποια θεματα?
Της ποπης γινεται με το εργο. Εμεις θα το τρωμε στην μαπα καθε μερα. Ξυονηστε οσο μπορειτε την δημαρχια διοτι εχει βαθυ υπνο.
Ευχαριστω.