Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Θεσσαλονίκη: Κόντρα Μάτη-Παππά για τους ιδιώτες στην Καθαριότητα

Κόντρα έχει ξεσπάσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη δωρεά τεσσάρων απορριμματοφόρων στον κεντρικό δήμο από ιδιώτη αλλά και την ανάθεση του Μηχανουργείου σε ιδιώτη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος, κάποιοι δαιμονοποιούν την επιχειρηματικότητα, κάτι ωστόσο που δεν είναι άγνωστο «προς τις παθογένειες της πολιτικής καθημερινής λειτουργίας και διοίκησης σε συνάρτηση με πρακτικές του είδους ο άξιος να εμφανισθεί με κάθε τρόπο ως "ανάξιος", με...
δοκιμασμένο τρόπο και μέσω αντιστροφής της πραγματικότητας».
«Οι κρυφές διαδρομές, που εύκολα εμπλουτίζονται σε μυθιστορηματικές ιστορίες, ανήκουν σε όσους αρέσκονται σε απέραντη πολιτικολογία, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Είναι εξάλλου εκ του αποτελέσματος και της εμπειρίας πασιφανές πως με... μαγικά, με ταχυδακτυλουργικά κόλπα και με πολιτικολογίες δεν επιλύονται σωρευμένα προβλήματα ετών», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.
 
Παππάς: Με γενικολογίες και
δυσπιστία δε λύνεται το πρόβλημα
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς δήλωσε: «Η χορήγηση ειδών και εξοπλισμού σε καθεστώς διαφάνειας και πλήρους ενημέρωσης, δεν αποτελεί πρόβλημα για την εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών. Πρόβλημα αποτελεί η διατύπωση γενικολογιών του τύπου "χρειάζεται... σχέδιο και ενεργοποίηση των πολιτών", με στόχευση την ακύρωση εν τέλει του έργου της καθαριότητας. Η δυσπιστία αποκλείει, εμποδίζει τελικά την επικοινωνία, αποθαρρύνει την ειλικρίνεια και μετατρέπει την ευφυΐα σε κουτοπονηριά».
 
Μάτης: Η διοίκηση να απαντήσει
καθαρά για τα απορριμματοφόρα
«Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει απόλυτο δίκαιο όταν λέει: "Εκ του αποτελέσματος και της εμπειρίας πασιφανές πως με... μαγικά, με ταχυδακτυλουργικά κόλπα και με πολιτικολογίες δεν επιλύονται σωρευμένα προβλήματα ετών". Ας σταματήσει λοιπόν τα μαγικά και τα ταχυδακτυλουργικά, που διαρκώς προσκρούουν σε προβλήματα, τα οποία μόνο η ίδια δεν έβλεπε όταν έκανε τις επιλογές της», σημειώνει απαντώντας στο δήμο και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας ο επικεφαλής των Οικολόγων στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης Χρήστος Μάτης και ζητεί από τη διοίκηση «να απαντήσει επιτέλους καθαρά»: α) Πού βρίσκεται η ανάθεση των 2,3 εκατ. ευρώ για τις επισκευές των οχημάτων του δήμου και β) Εάν σκοπεύει να νοικιάσει απορριμματοφόρα.
«Και με την ευκαιρία, μιας και μιλάμε για επιχειρηματικότητα, μήπως θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει πώς γίνεται και η διάθεση για συνδρομή να προκαλείται σε εταιρείες λίγο πριν ο δήμος Θεσσαλονίκης προκηρύξει διαγωνισμούς στο επιχειρηματικό τους πεδίο;», ερωτά καταλήγοντας ο Χρ. Μάτης.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει διατυπώσει και παρουσιάσει προς τους δημότες ένα συγκεκριμένο και χρονικά προσδιορισμένο σχέδιο για την ανασύσταση του τομέα καθαριότητας, παράλληλα με την επανειλημμένη και διεξοδική ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το σχέδιο αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί γρήγορα και τελειωτικά καθώς γραφειοκρατία και πλήθος προβλημάτων πρέπει να αντιμετωπίζονται συνεχώς.
Έτσι στην αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας και στην υποβοήθηση του έργου της αποκομιδής και της ανακύκλωσης συμβάλλουν κατά καιρούς Φορείς (π.χ Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Δήμος Αθηναίων) και ιδιωτικές εταιρείες (π.χ Οικολογική Πρόοδος, Οικομέτ) με διάθεση απορριμματοφόρων και μηχανολογικού εξοπλισμού.
Προσφάτως η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης αποδέχθηκε την χορήγηση τεσσάρων (4) απορριμματοφόρων για δυο μήνες από την εταιρεία ΚΕΠΕΛΕΚ, προκειμένου η υπηρεσία Καθαριότητας να διευκολυνθεί στο έργο της συλλογής των απορριμμάτων.
Εν τούτοις δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο αναφέρονται σε δηλώσεις Δημοτικών Συμβούλων όπως «ξεπούλημα και μπίζνες» (Λαϊκή συσπείρωση) και σε «παραχώρηση της αποκομιδής σε ιδιώτες» (Χρήστος Μάτης).
Η Διοίκηση του Δήμου τονίζει πως δεν δαιμονοποιεί τη συμβολή και βοήθεια Φορέων και ιδιωτικών εταιρειών, ούτε προσχωρεί στην αντίληψη «σου δίνω-μου δίνεις» και σε ανάλογες δηλώσεις πολιτικού εντυπωσιασμού τύπου φωτοβολίδας, ή σε «άλλες πρακτικές», όπως υπαινίσσονται αυτοί που σκέφτονται με αυτό τον τρόπο.
Η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας που βιώνουμε δεν είναι ξένη προς τις παθογένειες της πολιτικής καθημερινής λειτουργίας και διοίκησης σε συνάρτηση με πρακτικές του είδους «ο άξιος να εμφανισθεί με κάθε τρόπο ως "ανάξιος"», με δοκιμασμένο τρόπο και μέσω αντιστροφής της πραγματικότητας.
Οι κρυφές διαδρομές, που εύκολα εμπλουτίζονται σε μυθιστορηματικές ιστορίες, ανήκουν σε όσους αρέσκονται σε απέραντη πολιτικολογία, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
Είναι εξάλλου εκ του αποτελέσματος και της εμπειρίας πασιφανές πως με... μαγικά, με ταχυδακτυλουργικά κόλπα και με πολιτικολογίες δεν επιλύονται σωρευμένα προβλήματα ετών.
Για το συγκεκριμένο θέμα ο Αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς δήλωσε:
«Η χορήγηση ειδών και εξοπλισμού σε καθεστώς διαφάνειας και πλήρους ενημέρωσης, δεν αποτελεί πρόβλημα για την εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών. Πρόβλημα αποτελεί η διατύπωση γενικολογιών του τύπου «χρειάζεται... σχέδιο και ενεργοποίηση των πολιτών», με στόχευση την ακύρωση εν τέλει του έργου της καθαριότητας. Η δυσπιστία αποκλείει, εμποδίζει τελικά την επικοινωνία, αποθαρρύνει την ειλικρίνεια και μετατρέπει την ευφυΐα σε κουτοπονηριά».
Η ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΤΗ
Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει απόλυτο δίκαιο όταν λέει: «Εκ του αποτελέσματος και της εμπειρίας πασιφανές πως με... μαγικά, με ταχυδακτυλουργικά κόλπα και με πολιτικολογίες δεν επιλύονται σωρευμένα προβλήματα ετών».
Ας σταματήσει λοιπόν τα μαγικά και τα ταχυδακτυλουργικά, που διαρκώς προσκρούουν σε προβλήματα, τα οποία μόνο η ίδια δεν έβλεπε όταν έκανε τις επιλογές της.
Μόνο η διοίκηση επιμένει πεισματικά σε πρακτικές, που μονίμως απορρίπτονται από τις ελεγκτικές αρχές -από την αποκεντρωμένη διοίκηση ή το ελεγκτικό συνέδριο- και επιτείνουν τα προβλήματα.
Κι ας μην κατηγορεί την αντιπολίτευση, ότι έχει ως στόχο «την ακύρωση εν τέλει του έργου της καθαριότητας».
Όποιος κυκλοφορεί έστω και ελάχιστα στην πόλη, βλέπει, όπως έχει παραδεχτεί και ο δήμαρχος, ότι τα έχει καταφέρει μια χαρά μόνη της να ακυρώσει το έργο της καθαριότητας, που πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα κάθε διοίκησης.
Κι αυτό χωρίς την ενεργοποίηση των πολιτών δεν επιτυγχάνεται, όση συνδρομή από εταιρείες και αν έχει ο δήμος.
Η διοίκηση πρέπει να απαντήσει επιτέλους καθαρά:
-Που βρίσκεται η ανάθεση των 2,3 εκ. ευρώ για τις επισκευές των οχημάτων του δήμου;
-Σκοπεύει να νοικιάσει απορριμματοφόρα;
Και με την ευκαιρία, μιας και μιλάμε για επιχειρηματικότητα, μήπως θα μπορούσε κάποιος να εξηγήσει, πώς γίνεται και η διάθεση για συνδρομή να προκαλείται σε εταιρείες λίγο πριν ο δήμος Θεσσαλονίκης προκηρύξει διαγωνισμούς στο επιχειρηματικό τους πεδίο;
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: