Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Συγκροτήθηκε η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ - Θέλει η ΔΗΜΑΡ να αναστρέψει την εικόνα που δημιούργησε στην συγκυβέρνηση;

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ιδρυτική συνδιάσκεψη της πολιτικής κίνησης «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ». 63 αντιπρόσωποι από 16 πόλεις, ενέκριναν τις ιδρυτικές αρχές της Κίνησης και εξέλεξαν Συντονιστική Επιτροπή

Στην εισαγωγική ομιλία του ο Στέφανος Μπαγεώργος, εκ μέρους της προσωρινής ΣΕ, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:



Για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, είναι, μια πολιτική κίνηση που φιλοδοξεί να συμβάλλει στην ενίσχυση των μορφών διαλόγου, επικοινωνίας και συνεργασίας στον χώρο της αριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που φιλοδοξεί να δώσει τη δική της, μικρή ή μεγαλύτερη, συμβολή σε μια νέα αναγεννητική προσπάθεια για τη χώρα. Δεν επιδιώκει να είναι ένα ακόμη κόμμα στο χώρο της αριστεράς

Όλοι όσοι πήραμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ, πρώην μέλη και στελέχη της ΔΗΜΑΡ αλλά και ανένταχτοι αριστεροί πολίτες, διαφωνήσαμε, εξ αρχής, με την επιλογή της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση, πριν από ένα χρόνο και πιστεύουμε ότι αυτή η επιλογή υπήρξε καθοριστική για την τύχη του εγχειρήματος της συγκρότησης ενός σύγχρονου κόμματος της δημοκρατικής,
μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Εγχείρημα, που επιχείρησε η ΔΗΜΑΡ με την ίδρυσή της και φαλκίδευσε με τις επιλογές της.
Για τις πολιτικές εξελίξεις

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει την πολιτική που, για τρία χρόνια τώρα υπαγορεύεται από την «τρόικα», την πολιτική των μνημονίων, την πολιτική της λιτότητας, που έχει σαν αποτελέσματα την ύφεση, την ανεργία, την πτώση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, την κατάργηση ολόκληρου, σχεδόν, του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην προστασία της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δικαιωμάτων που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, βρίσκεται σε προφανή αδυναμία να παρουσιάσει, έστω με τη μορφή εξαγγελίας, ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, που θα εξασφαλίζει ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις και θα προωθεί την κοινωνική συνοχή .

Βαφτίζουν «μεταρρυθμίσεις», τις απολύσεις, μέσω διαθεσιμότητας, στο δημόσιο τομέα , την εκποίηση των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας και την αποδιάρθρωση του δημόσιου τραπεζικού πυλώνα. Αυτή η πολιτική και τα μέτρα που προωθούνται με ταχύτατους ρυθμούς, οδηγούν στην απόλυτη ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών και δημόσιων δομών, όλων των κοινωνικών αγαθών.
Θα το πούμε, για μια ακόμη φορά. Δεν κινούνται όλες οι
μεταρρυθμίσεις στην ίδια κατεύθυνση, οι μεταρρυθμίσεις έχουν «πρόσημο» και το πρόσημο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση, είναι βαθειά συντηρητικό.

Η δικομματική, πια, κυβέρνηση, καλείται, σε ένα κλίμα που δημιουργούν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις των κομμάτων που την αποτελούν και οι πιέσεις της τρόικας, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ακολουθώντας την πεπατημένη της αποτυχίας των 3 τελευταίων ετών. Εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα αντέξει για πολύ.

Ήδη διαμορφώνεται κλίμα παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Ο κ. Σαμαράς, μέσω «της στρατηγικής της έντασης», τη ανιστόρητη θεωρία «των 2 άκρων» και την υιοθέτηση μιας ακροδεξιάς ρητορικής για εφαρμογή του «νόμου» και της «τάξης» επιχειρεί τη δημιουργία πολωτικού κλίματος, με τη χάραξη νέων διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερά και την καλλιέργεια αισθήματος φόβου στη κοινωνία. Παράλληλα, με τις εκκλήσεις για συσπείρωση των δυνάμεων της κεντροδεξιάς, επιδιώκει να δώσει το χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης στις επόμενες εκλογές.
Στην αναμέτρηση αυτή όλες οι δυνάμεις καλούνται να πάρουν θέση.

Για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ το επίκαιρο αίτημα ήταν και παραμένει η «αλλαγή πολιτικής» Με την έννοια αυτή, προσβλέπουμε σε μια νέα αριστερή και προοδευτική πλειοψηφία, ως βασική προϋπόθεση για τους αναγκαίους μετασχηματισμούς που έχει ανάγκη η χώρα.

Οι δυνάμεις, που εκφράζει Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ , συντάσσονται αυτονόητα με τις δυνάμεις της εργασίας, που εκπροσωπούνται από ένα ευρύ φάσμα προοδευτικών αριστερών κομμάτων και κινήσεων.

Για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση
Τονίσαμε από την αρχή, ότι η αποχώρηση, της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, είναι ένα θετικό, πρώτο βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί.

Η στάση, εντός και εκτός βουλής, της ΔΗΜΑΡ, θα επιτρέψει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τον πολιτικό προσανατολισμό της, για το αν το βήμα που έγινε, θα μείνει μετέωρο ή όχι.

Στη συνείδηση των αριστερών πολιτών αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της, η ΔΗΜΑΡ έχει ταυτιστεί με την ασκούμενη πολιτική. Έχει ταυτιστεί με τα πρόσθετα μέτρα 14 δις ευρώ που πάρθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με την ανοχή στις 18 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και την υποβάθμιση του κοινοβουλίου, με την ανοχή στην ακροδεξιά ρητορική του κ. Σαμαρά και με την συστηματική αποκοπή κάθε διαύλου επικοινωνίας με τις υπόλοιπες δυνάμεις της αριστεράς, στο όνομα ενός θολού κεντροαριστερού προσανατολισμού.

Διατηρούμε ισχυρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θέλει και μπορεί, πειστικά, να αναστρέψει αυτή την εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: