Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

OΚ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΣΤΟ INTERNET

Σύμφωνη με τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων, είναι η δημοσιοποίηση φορολογικών καταλόγων με τα στοιχεία μητρώου των φορολογουμένων για τον σκοπό της επαλήθευσης των στοιχείων του...

Αυτό ανέφερε προς το υπουργείο Οικονομικών, σε γνωμοδότησή της σχετικά με τη δημοσιοποίηση φορολογικών καταλόγων στο διαδίκτυο, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης, τα φορολογικά δεδομένα που αναφέρονται σε νομικά πρόσωπα δεν συνιστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και συνεπώς μπορούν να δημοσιευτούν ελεύθερα.

Αντίθετα, σύμφωνα με την Αρχή, η δημοσιοποίηση πληροφοριών αναφορικά με το δηλωθέν εισόδημα των φυσικών προσώπων και τον φόρο που κατέβαλαν δεν είναι αναγκαίο, πρόσφορο και αναλογικό μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Τέλος, η Αρχή θεωρεί σκόπιμο να εισαχθεί σαφής νομοθετική πρόβλεψη για την ηλεκτρονική υπηρεσία επαλήθευσης στοιχείων μητρώου καθώς και για τη μη δυνατότητα εμπορικής χρήσης των πληροφοριών που περιέχονται στους φορολογικούς καταλόγους.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνεται ότι το υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη του τη γνωμοδότηση, έχει ήδη εισάγει στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή, διατάξεις για την επαλήθευση στοιχείων μητρώου των φορολογουμένων, καθώς και για τη δημοσιοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, έχοντας γνώμονα τη διαφάνεια και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: