Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΜΟΧΛΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΒ

Την «αναγέννηση» - υποτίθεται - του ΕΚΑΒ ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, χωρίς να αναφέρει καμιά πρόσληψη προσωπικού και χωρίς συγκεκριμένο οργανόγραμμα για το στόλο των μέσων μεταφοράς
- εκτός απ' τη συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό για την αγορά 200 ασθενοφόρων μέσω του ΕΣΠΑ.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ότι οι «συγχωνεύσεις των νοσοκομείων προϋποθέτουν ένα αναγεννημένο ΕΚΑΒ», καταδεικνύοντας δηλαδή ότι η επείγουσα ιατρική - που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο - θα χρησιμεύσει ως μέσο για τη σύνθλιψη των ήδη υποβαθμισμένων παροχών στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών υγείας. Μάλιστα, για να αμβλύνει τις εντυπώσεις ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεώνονται οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ να καλύπτουν από μόνες τις ανάγκες σε γιατρούς στη διάρκεια των αγώνων. «Για κάθε ασθενοφόρο που είναι σε ένα γήπεδο υπάρχει στέρηση υπηρεσιών για 70.000 άτομα», είπε ο υπουργός. Δηλαδή, οι αθλητές και οι φίλαθλοι θα μείνουν ακάλυπτοι απ' την κρατική υγειονομική φροντίδα και οι εταιρείες που δρουν στον αθλητισμό θα βρουν ακόμα ένα προσοδοφόρο πεδίο για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών.

Ακόμα και το ίδιο το ΕΚΑΒ δε βρίσκεται εκτός πεδίου των συγχωνεύσεων. Οπως είπε ο πρόεδρος Γιάννης Ροτζιώκος, υπάρχουν σκέψεις για συγχώνευσή του με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), χωρίς αυτό να έχει οριστικοποιηθεί. Επίσης, απαντώντας στην ερώτηση του «Ρ» αν το ΕΚΑΒ θα διατηρήσει τον ενιαίο χαρακτήρα του ή θα γίνει αντιστοίχηση με τη νέα Καλλικρατική δομή της χώρας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι δεν έχει μελετηθεί, ακόμα, κάτι τέτοιο.

Ετσι, το ΕΚΑΒ θα παραμείνει με τα τεράστια κενά σε προσωπικό. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν πανελλαδικά 3.500 άτομα, εκ των οποίων 1.350 στην Αττική. Σύμφωνα με το σωματείο για την πλήρη ανάπτυξη του ΕΚΑΒ χρειάζονται τουλάχιστον 6.000 άτομα πανελλαδικά. Οι ελλείψεις προσωπικού σε συνδυασμό με τις ελλείψεις ασθενοφόρων οδηγούν σε πλημμελή κάλυψη πρωτίστως του Λεκανοπεδίου Αττικής: Κυκλοφορούν το πολύ 50-60 ασθενοφόρα στην πρωινή και απογευματινή βάρδια, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 120, και τα βράδια τα ασθενοφόρα μειώνονται σε 25 για να καλύψουν μια περιοχή απ' την Κόρινθο μέχρι το Σχηματάρι.

rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: