Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ-ΜΕΤΡΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Εγκύκλιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και της επιθετικότητας μεταξύ των μαθητών, έστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλες τις σχολικές μονάδες, καθώς έπειτα από επισκέψεις του Συνηγόρου του Παιδιού σε σχολεία, καταγράφηκε ιδιαίτερη ανησυχία στη σχολική κοινότητα για την εξάπλωση βίαιων συμπεριφορών...

Η εγκύκλιος έχει στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων βίας, μέσω της συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών και της ανάπτυξης ομαδικών δραστηριοτήτων στη σχολική κοινότητα. Μεταξύ άλλων προτείνεται:

Διαμόρφωση καλού σχολικού κλίματος επικοινωνίας, διαλόγου και εμπιστοσύνης, ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το κλίμα επικοινωνίας και διαλόγου θα πρέπει να υποστηρίζεται έμπρακτα τόσο από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας όσο και από τους εκπαιδευτικούς μέσα στις τάξεις.

Παρακολούθηση και προστασία των μελών της σχολικής κοινότητας από οποιαδήποτε απειλή ή άσκηση βίας σε βάρος τους. Κάθε εκπαιδευτικός ή μαθητής θα πρέπει να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του ή τα παράπονά του και, εφόσον χρειάζεται, να λαμβάνει εγγυήσεις για την αποτροπή της επανάληψης βλαπτικών συμπεριφορών.

Ενίσχυση του ρόλου των μαθητών στη διαδικασία επίλυσης συγκρούσεων, ενδεχομένως μέσα από τη δημιουργία ομάδων φιλίας ή διαμεσολάβησης, ανάλογα με τις δυνατότητες υποστήριξης των ομάδων αυτών από τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.

Τακτική επικοινωνία με τους γονείς και ευαισθητοποίησή τους, έτσι ώστε να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και στους προβληματισμούς τους, επικοινωνώντας διαλεκτικά μαζί τους.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: