Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΧΑΛΚΙΔΗΣ: ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ;

Επίκαιρη Επερώτηση προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Κώστα Σκανδαλίδη που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προσυπέγραψε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, μαζί με 31 βουλευτές του κόμματος σχετικά με τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών, των οποίων η περσινή σοδειά επλήγη από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις και από το πράσινο σκουλήκι.
Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:«Στον «αέρα» εξακολουθούν να παραμένουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί αποζημίωσης των βαμβακοκαλλιεργητών, η παραγωγή των οποίων επλήγη από τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου φθινοπώρου και το πράσινο σκουλήκι και, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της σοδειάς και σε πολλές περιοχές και σε σημαντικές εκτάσεις τα βαμβακοχώραφα να παραμείνουν ασυγκόμιστα.
Επειδή μεγάλη μερίδα των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών έχουν το βαμβάκι ως αποκλειστική καλλιέργεια και αντλούν το σύνολο του εισοδήματός τους από το προϊόν.
Επειδή, πέραν των άλλων (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο κ.α.), είχαν επιπλέον οικονομική επιβάρυνση από τους αλλεπάλληλους ψεκασμούς για την αντιμετώπιση των φυτοασθενειών και επειδή πολλές περιοχές της χώρας αντλούν από το βαμβάκι τους οικονομικούς τους πόρους.
Επερωτάται ο κύριος Υπουργός
1) Ισχύουν ή όχι οι εξαγγελίες του, τον περασμένο Οκτώβριο, περί αποζημίωσης των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών ;
2) Οι αποζημιώσεις θα χορηγηθούν μέσω ΕΛΓΑ, όπως προβλέπεται στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού ή μέσω των ΠΣΕΑ, όπου ο συντελεστές υπολογισμός των αποζημιώσεων κατά 35% χαμηλότερος, σε σύγκριση με εκείνο του ΕΛΓΑ;
3) Εάν επιλεγεί ο ΕΛΓΑ, είναι βέβαιο ότι ο Οργανισμός μπορεί να ανταπεξέλθει στο έργο της σωστής εκτίμησης και της χορήγησης ουσιαστικών αποζημιώσεων, μετά από τόσους μήνες; Και επιπλέον έχει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί σε αυτές;
4) Οι βαμβακοπαραγωγοί θα εισπράξουν φέτος το σύνολο της συνδεδεμένης με την παραγωγή κοινοτικής επιδότησης ή μέρος αυτής; Στην περίπτωση που η παραγωγή τους, λόγω των ζημιών, ήταν κάτω του προβλεπόμενου από το κοινοτικό όριο, πως θα υπολογιστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση;»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

τα πράσινα και τα μπλε σκουλίκια χαχαχα

Ανώνυμος είπε...

δε λες καλύτερα πράσινες, μπλε και κόκκινες βδέλλες?