Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΛΙΒΥΗ - ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

Εκατοντάδες είναι τα θύματα της άγριας καταστολής των διαδηλώσεων στη Λιβύη. Αναμένεται διάγγελμα Καντάφι, που φέρεται αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία. Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ..
Σε νέο διάγγελμα θα προχωρήσει εντός της ημέρας ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, την ώρα που συνεχίζονται οι αιματηρές διαδηλώσεις στην Τρίπολη και άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

Ωστόσο μέχρι στιγμής κανείς δεν ξέρει τον επίσημο αριθμό των θυμάτων.

Ο Καντάφι με σύντομη δήλωσή του, που διήρκεσε μόλις 22 δευτερόλεπτα, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης, στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθ' οδόν για τη Βενεζουέλα.

Βομβαρδισμός διαδηλωτών

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης. Υπάρχει μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο.

Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Διεθνής ανησυχία

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρεται, η σύγκληση της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί πως πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα.

Οι ΗΠΑ διέταξαν, επίσης, να αποχωρήσουν όλοι οι "μη απαραίτητοι" διπλωματικοί υπάλληλοί τους, ενώ αρκετές χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.

Τέλος, η Υπάτη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι προειδοποίησε σήμερα τις λιβυκές αρχές ότι "οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: