Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΕΥΡΟ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Παρακολουθώντας τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας στην οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα των συνενώσεων σχολικών μονάδων θα ήθελα με το παρόν κείμενο να καταθέσω κάποιες απόψεις.
Καταρχάς στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμος Βέροιας και...
και έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας 7/2 με αντικείμενο το ανωτέρω θέμα τόσο η Ένωση Γονέων Α/θμιας Εκπ/σης όσο και η Ομοσπονδία Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης δεν εκλήθησαν και φυσικά δεν παρέστησαν. Οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Τηλέμαχου Χατζηαθανασίου είναι πέρα για πέρα αναληθείς.
Επί της ουσίας δεν κατέστη σαφές στους παρόντες σε ποια σημεία το δημοτικό συμβούλιο διαφωνούσε με το ψήφισμα που είχαν καταθέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση οι εμπλεκόμενοι φορείς και γιατί κατέστη η ανάγκη να συνταχθεί νέο ψήφισμα. Τελικά η πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο προχώρησε στη ψήφιση ενός άνευρου, άχρωμου, χωρίς γωνίες και αιχμηρές φράσεις που θα στεναχωρούσαν τα πολικά αφεντικά της δημοτικής αρχής ψηφίσματος, αρνούμενη να υιοθετήσει το ψήφισμα των φορέων. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός της μεθόδευσης του νέου ψηφίσματος και ως καλά και πιστά στρατιωτάκια οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας έπραξαν αυτοβούλως ό,τι τους επέβαλε το κόμμα.
Οι προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις συνενώσεις δεν αφορούν κάποιες μικρές σχολικές μονάδες με μικρό μαθητικό δυναμικό, όπως προσπαθούσε να διαβεβαιώσει ο κ. Χατζηαθανασίου αλλά πρόκειται για μια σκούπα που θα σαρώσει τα σχολεία της υπαίθρου και των αστικών κέντρων με γνώμονα όχι την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης στα παιδιά μας αλλά τη επιβαλλομένη από το μνημόνιο και τη τρόικα μείωση του κόστους της εκπαίδευσης. Ενδεχομένως το πρώτο κύμα συγχωνεύσεων να είναι πιο soft αλλά αν επιτρέψουμε να ανοίξει η κερκόπορτα κανείς δε μας εγγυάται ότι δε θα επακολουθήσει ένα δεύτερο σαρωτικό κύμα που θα ερημοποιήσει σχολικά τα χωριά μας. Με δεδομένο ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας δικαιολογείται χρονική μετακίνηση 30΄ για τη Α\θμια και 45΄για τη Β\θμια και με δεδομένη τη γεωγραφία του νομού μας που μπορεί κανείς οδικώς να διανύσει σχεδόν όλη την επικράτεια του μέσα στα προαναφερθέντα χρονικά όρια, αναρωτιέμαι κατά πόσο μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι δε θα καταργηθούν σε μια δεύτερη δραματικότερη φάση ακόμα και μεγάλες σχολικές μονάδες των χωριών μας;
Επομένως, το θέμα των συνενώσεων μας αφορά όλους κι όλοι οι τοπικοί φορείς της εκπαίδευσης συντεταγμένα θα πρέπει στο άμεσο χρονικό διάστημα να αντιδράσουμε.

Παναγιώτης Η. Χατζησάββας
Εκπαιδευτικός
Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων
Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Βέροιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: