Οδηγίες προς τους διοικητές των στρατιωτικών μονάδων να αποφεύγουν τους εφοριακούς που επιδιώκουν να ελέγξουν αν αποδίδεται κανονικά ο ΦΠΑ στα στρατιωτικά πρατήρια και τα ΚΜΨ, στέλνει η αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικού του ΓΕΣ, με αποτέλεσμα οι πύλες των στρατοπέδων να παραμένουν κλειστές γι’ αυτούς.
Όπως αναφέρει.....
δημοσίευμα του «Έθνους», έπειτα από παλιότερες αποκαλύψεις τις εφημερίδας ότι σε όλα τα στρατόπεδα και τα στρατιωτικά πρατήρια σημειώνεται μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή διότι δεν αποδίδεται ο ΦΠΑ, στο υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στις κατά τόπους εφορίες να ξεκινήσουν εξονυχιστικούς ελέγχους. Οι ΔΟΥ έχουν ήδη υποβάλλει αιτήματα σε Σχηματισμούς για χορήγηση άδειας εισόδου εφοριακών σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να προβούν σε διενέργεια ελέγχου στα πρατήρια και τα ΚΨΜ για την τήρηση φορολογικών διατάξεων, όπως κανονική απόδοση ΦΠΑ και υποχρέωση καταβολής άλλων φόρων.
«Ο οικονομικός έλεγχος και η οικονομική επιθεώρηση των στρατιωτικών πρατηρίων και ΚΨΜ ασκούνται αποκλειστικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου του οικείου Κλάδου», ήταν η απάντηση του ο υποστράτηγου Μ. Σιδηρόπουλο, προϊστάμενου της Διεύθυνσης Οικονομικού του ΓΕΣ, ο οποίος με έγγραφό του προς τους διοικητές των μονάδων δίνει οδηγίες για την αποφυγή των εφοριακών.
Την ίδια στιγμή, η Διεύθυνση Οικονομικών του ΓΕΣ επιμένει να υποστηρίζει ότι τα στρατιωτικά πρατήρια και τα ΚΨΜ δεν πρέπει να αποδίδουν ΦΠΑ. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο νόμος 246/90 καθορίζει ότι, εφόσον ένα ταμείο κάνει τζίρο άνω των 24.000 ευρώ ετησίως, υποχρεούται αυτός που το κατέχει να το δηλώνει στο μητρώο ΦΠΑ. Επομένως τα ΚΨΜ των μονάδων, που κάνουν τζίρο άνω των 100.000 ευρώ ετησίως, εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «ασήμαντες», όπως θέλει να τις εμφανίσει η ΔΟΙ/ΓΕΣ. Τα δε στρατιωτικά πρατήρια των σχηματισμών κάνουν ετήσιο τζίρο περίπου 300.000 ευρώ. Επομένως και αυτά εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του Ν. 246/90. Ωστόσο προβλήματα απόδοσης ολόκληρου του ΦΠΑ έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς και στα «χακί» σούπερ μάρκετ, τα (ΕΚΕΜΣ) που λειτουργούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου έχουν αναλάβει την τροφοδοσία των κατά τόπους μονάδων, αλλά και την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών οικογενειών.
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο, πάντως, η οργάνωση και λειτουργία των πρατηρίων και των στρατιωτικών κυλικείων (ΚΨΜ) εμπίπτουν στον νόμο 1642/1986, που εξαιρούνται από την απόδοση ΦΠΑ λόγω «ασήμαντου κύκλου εργασιών» και δεν είναι υποχρεωμένα να τηρούν ταμειακές μηχανές δηλωμένες στο μητρώο ΦΠΑ. Ο νόμος 1642/1986, όμως, που επικαλείται στο έγγραφό του αφορά την εξαίρεση ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών (είδη πολυτελείας), που ωστόσο έχει αντικατασταθεί από τον νόμο 246/90, που καθορίζεται ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα.
Τα ΚΨΜ και τα Πρατήρια «δεν υποχρεούνται να τηρούν ταμειακές μηχανές δηλωμένες στο μητρώο ΦΠΑ, καθόσον η παροχή υπηρεσιών και προσφορά αγαθών αφορά αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση αναγκών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους», υποστηρίζει ο υποστράτηγος Σιδηρόπουλος. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το «Έθνος», όμως, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών του ΓΕΣ προφανώς ξεχνάει ότι ο νόμος 721/70 που καθορίζει το λογιστικό των Ενόπλων Δυνάμεων λέει ότι οι εκμεταλλεύσεις (πρατήρια), επειδή είναι χρήματα εκτός κρατικού προϋπολογισμού, ακολουθούν τους κανόνες του Δημόσιου Λογιστικού, που σήμερα καθορίζεται από τον νόμο 246/90 και τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου