Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ "ΕΠΙΘΕΣΗ" ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΑΖΗ ΕΒΡΕΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι των Γιαννιτσών είναι αναγκασμένοι να αντικρίσουν φασιστικά σύμβολα να «κοσμούν» το μνημείο Γαζί Εβρέν. Είναι η τρίτη φορά που «άγνωστοι» της περιοχής επιτίθενται κατ’ αυτόν τον τρόπο στο συγκεκριμένο μνημείο, χαράζοντας το φασιστικό σύμβολο του κελτικού σταυρού καθώς και τη ναζιστική σβάστικα επάνω στο μνημείο, ενώ στις 15 Ιανουαρίου 2011 είχαν προβεί σε παρόμοια πράξη, βρωμίζοντας το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών με...φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα, μία ημέρα προτού πραγματοποιηθεί στο κτήριο η αντιρατσιστική και αντιφασιστική εκδήλωση, την οποία οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή του νομού Πέλλας, η Πρωτοβουλία Γυναικών εν Δράσει της Έδεσσας και η Αντιρατσιστική-Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Κρύας Βρύσης. Την επομένη το ίδιο το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών κατήγγειλε την πράξη και τη χαρακτήρισε επίθεση που ως στόχο της έχει την ίδια την εργατική τάξη και το εργατικό κίνημα.
Θεωρούμε πως οι επιθέσεις αυτές προσβάλλουν σύσσωμη την κοινωνία της περιοχής μας και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταγγέλλονται εξίσου από σύσσωμη την κοινωνία, από κάθε επίσημη αρχή και σαφώς από κάθε συλλογικότητα του τόπου. Οι φασιστικές ενέργειες παντός τύπου θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κατακραυγής από τον λαό και δεν σηκώνουν καμία απολύτως ανοχή.
Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τον καθένα μας, πως ο φασισμός δεν αποτελεί κάποια αόριστη ιδέα ή ακόμη και μία νέα πολιτική πρόταση, ο φασισμός ήταν και παραμένει ένα έγκλημα. Επίσης, γνωρίζουμε πως ο φασισμός δεν είναι κάτι καινούργιο, ένα ρεύμα της εποχής μας. Η Ιστορία, τόσο η παγκόσμια όσο και η ελληνική, μας διδάσκει ξεκάθαρα τι εστί φασισμός. Οπουδήποτε και κατά οποιαδήποτε περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας οι φασίστες κατάφεραν να κατακτήσουν την εξουσία, τα αποτελέσματα ήταν η στέρηση των δικαιωμάτων των πολιτών, τόσο των ατομικών όσο και των συλλογικών, η πάταξη παντός είδους κινήματος (εργατικά σωματεία, φοιτητικοί και μαθητικοί σύλλογοι, οργανώσεις όλων των ειδών κτλ.), αιματοχυσίες, η καλλιέργεια του ρατσισμού σε όλα τα επίπεδα, η διάδοση ξενοφοβικών και στερεότυπων αντιλήψεων, καθώς και η διάδοση του φόβου σε όλα τα μήκη και πλάτη της κοινωνίας. Περαιτέρω, ο φασισμός του Χίτλερ και του Μουσολίνι κύλησε ολόκληρη την ανθρωπότητα στον πόλεμο και τη θλίψη και φυσικά η παρακαταθήκη του στις νέες γενιές μόνο θετική δεν υπήρξε.
Όσον αφορά τις γνωστές ρήσεις περί ελληνικότητας των φασιστικών συμβόλων, η απάντησή μας είναι ότι ελάχιστη σημασία έχει η προέλευση αυτή καθεαυτή των συμβόλων, αλλά αυτό που θα πρέπει να καθορίζει τη στάση μας απέναντί τους, είναι το πώς αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε σημαντικές για την ανθρωπότητα περιόδους. Επί παραδείγματι, όπως σήμερα συνδέουμε το σύμβολο του σταυρού με τον Χριστιανισμό, παρόλο που το σύμβολο αυτό είναι πανάρχαιο και χρησιμοποιούταν πολύ πριν τη γέννηση του Χριστού, έτσι ακριβώς κανείς στις μέρες μας δεν θα αναλογιστεί τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό στο αντίκρισμα της σβάστικας, αλλά τη χιτλερική Γερμανία του ’40 και τα όσα δεινά αυτή επέφερε στην ανθρωπότητα.
Όλα αυτά, βέβαια, εντάσσονται στη γενικότερη ρατσιστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία έχει ενστερνισθεί και εκφράζει απολύτως τις ιδέες του ρατσιστικού ΛΑΟΣ, με τις ευλογίες βέβαια της Νέας Δημοκρατίας, και, κατ’ ουσίαν, ανοίγει την πόρτα στους φασίστες να δρουν ανενόχλητοι και να προπαγανδίζουν τις αρρωστημένες ιδέες τους. Περίτρανο παράδειγμα, εξάλλου, αποτελεί και ο φασιστικός χαιρετισμός του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής εντός του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.
Κλείνοντας, ζητούμε από κάθε πολιτικό ιθύνοντα της περιοχής, καθώς και από κάθε συλλογικότητα του τόπου, να τοποθετηθεί επί των ενεργειών αυτών, ώστε να δοθεί μία ξεκάθαρη και οριστική αντιρατσιστική και αντιφασιστική απάντηση σε οποιονδήποτε αποσκοπεί στην προσβολή της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Υπογράφουν:
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: