Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΗΜΑΘΙΑ - Οι επιπτώσεις και μια πρόταση για το κλείσιμο του Β΄ Σώματος Στρατού

Παρά την διαφωνία των θεσμικών εκπροσώπων της Ημαθίας που μάλιστα έφτασαν να συλλέξουν και υπογραφές και να τις αποστείλλουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Β΄ Σώμα Στρατού κλείνει.


Το ζήτημα δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε με τα κριτήρια που έχει το Γενικό Επιτελείο Στρατού και το...
 Υπουργείο Άμυνας και ως εκ τούτου θα περιοριστούμε σε μια κριτική προσέγγιση του θέματος που έχει να κάνει με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία αυτή η εξέλιξη.

Στο Β΄ ΣΣ απασχολούνταν γύρω στους 300 εργαζόμενους οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετατεθούν στις νέες υπηρεσίες που επιλέξουν ή που θα τους ορίσει ο στρατός. Αυτό σημαίνει αυτομάτως την απώλεια μιας σημαντικής οικονομικής δύναμης από την τοπική αγορά που αφορά τόσο σε είδη πρώτης ανάγκης που καταναλώνει μια οικογένεια όσο και στην αγορά της κατοικίας αφού θα ξενοικιαστούν διαμερίσματα κλπ.

Επίσης, θα πληγεί ο τομέας της διασκέδασης, της υπστηρικτικής παιδείας (φροντιστήρια). Θα δημιουργηθεί λοιπόν σημαντικό πρόβλημα στην τοπική αγορά και το ζητούμενο είναι με ποιον τρόπο μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί.

Η πρόταση που πρώτη έρχεται στον κοινό νου είναι να μεταταγούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (μη στρατιωτικοί) σε δημόσιες υπηρεσίες που έχουν ανάγκη και είναι πολύ ελειμματικές εξ αιτίας των συνταξιοδοτήσεων και των απολύσεων. Ωστόσο, ουδείς έθεσε το θέμα αυτό στο τραπέζι ίσως γιατί το πλαίσιο είναι περιοριστικό ή επειδή δεν το ζήτησαν οι ίδιοι οι υπάλληλοι που απειλούνται να μετακινηθούν.

Ειναι φανερό ότι πρέπει να γίνει ένας ανασχεδιασμός του αιτήματος της τοπικής κοινωνίας που θεσμικά εκφράζεται από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους της αλλά και από τους φορείς της Ημαθίας. Θα πρέπει να εγκαταλείψουν το μαξιμαλιστικό αίτημα της παραμονής του Β΄ ΣΣ στην Βέροια και να φροντίσουν να βρουν διέξοδο στο άμεσο πρόβλημα του πολιτικού προσωπικού που απειλείται με μεταθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: