Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό ζήτημα θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως γνωστοποίησαν σε συνέντευξη ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης Αλέξης Τσίπρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του πολιτικού σχηματισμού Θόδωρος Δρίτσας.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό...

βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και αφήνοντας σαφέστατες αιχμές κατά της κυβέρνησης σημείωσε πως «όποιος νομίζει ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει με φράκτες, με καταστολή και μαζικές απολύσεις είναι βαθιά γελασμένος».

Ανέφερε ακόμη πως η χώρα έχει γίνει σήμερα «χώρα υποδοχής και εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων- ανθρώπινων ψυχών κι αυτό - κατά κύριο λόγο - οφείλεται στο γεγονός ότι ο Γ. Α. Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών και ο Μ. Χρυσοχοΐδης ως υπουργός Δημόσιας Τάξης συνυπέγραψαν το Δουβλίνο ΙΙ».

Πρόσθεσε πως η καρδιά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποδέσμευση της άδειας παραμονής από τον αριθμό των ενσήμων, ιδίως σε μία περίοδο κρίσης, ενώ - όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας - «οποιαδήποτε άλλη επιλογή, είτε είναι η καταστολή, είτε η ανακάλυψη ενός ακόμη εσωτερικού εχθρού, θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή».

Η πρόταση νόμου έχει τέσσερις προτάσεις:

-Τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής πενταετούς ισχύος σε όσους εντάχθηκαν σε μια από τις διαδικασίες νομιμοποίησης από το 1997 και μετά και απέκτησαν άδεια παραμονής, που, στη συνέχεια, έχασαν λόγω αδυναμίας πλήρωσης των προϋποθέσεων του νόμου.

-Την παροχή άδειας παραμονής πενταετούς ισχύος, σε όσους μπορούν να αποδείξουν με έγκυρο τρόπο ότι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από πέντε χρόνια.

-Για όσους διαμένουν λιγότερο από πέντε χρόνια, προτείνεται η παροχή προσωρινής άδειας παραμονής ενός έτους, με σκοπό την ανεύρεση εργασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την πρότασή του ως πρόταση ανακούφισης, που δεν λύνει συνολικά το πρόβλημα, κάτι που θα απαιτούσε επαναπροσανατολισμό της μεταναστευτικής πολιτικής, με πρώτα άμεσα βήματα τη διεκδίκηση της αναθεώρησης της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και μία συνολική πολιτική προστασίας των ανθρώπων αυτών.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: