Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΠΥΡΠΟΛΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ!

Στα ψιλά των εφημερίδων πέρασε η είδηση ότι καταστηματάρχης του Βόλου έκανε απόπειρα αυτοπυρπόλησης, προ ημερών, μέσα στο κατάστημά του, φέρνοντας στο νου εικόνες από Αλγερία!
Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Μαγαλιός, προ δεκαπενθημέρου περίπου, γνωστός έμπορος....
της κεντρικής εμπορικής αγοράς της πόλης αποπειράθηκε να θέσει τέρμα στη ζωή του εντός του καταστήματός του. Προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί με βενζίνη, αλλά ευτυχώς τελευταία στιγμή παρενέβησαν συνάδελφοί του γείτονες και τον έσωσαν αποτρέποντας το μοιραίο.

Πρόκειται για 45χρονο οικογενειάρχη που αντιμετώπιζε και προβλήματα υγείας, όπως δήλωσε ο κ. Μαγαλιός. Η κατάσταση (και) για τον μικρομεσαίο εμπορικό κόσμο έχει γίνει δραματική το τελευταίο διάστημα, καθώς λόγω της μνημονιακής λαίλαπας η κατανάλωση έχει κατακρημνιστεί και τα χρέη «πνίγουν» τους επαγγελματίες. Οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας λόγω οικονομικών αδιεξόδων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν κηρύξει «πόλεμο» στην πραγματική οικονομία, καθώς παρά τον πακτωλό δημοσίου χρήματος που τους έχει δοθεί – με τη μορφή ρευστού και εγγυήσεων- αρνούνται πεισματικά να διοχετεύσουν χρήμα στην αγορά. Έτσι, η ελληνική οικονομία μπαίνει σ’ ένα μνημονιακό φαύλο κύκλο: η τροϊκανή λιτότητα ισοπεδώνει τα λαϊκά εισοδήματα, η κατανάλωση «βυθίζεται, οι μικρομεσαίοι έμποροι και επαγγελματίες δεν μπορούν να επιβιώσουν, οι τράπεζες σταματούν να δανείζουν αλλά και να εισπράττουν. Ήδη τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ: 1 στα 10 στεγαστικά δάνεια και 2 στα 10 καταναλωτικά δάνεια βρίσκονται σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης, αντικατοπτρίζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία. Τα νοικοκυριά αδυνατούν να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον επιχειρηματικά δάνεια ύψους 11 δισ. ευρώ βρίσκονται επίσης σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης. Και αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, μια και στην πραγματικότητα τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται είναι πολύ περισσότερα. Τους τελευταίους μήνες τα υποκαταστήματα των τραπεζών κατακλύζονται με αιτήσεις δανειοληπτών οι οποίοι ζητούν την αναστολή αποπληρωμής των δόσεων των δανείων τους είτε επειδή έχασαν τη δουλειά τους είτε επειδή παραμένουν για μήνες απλήρωτοι από τις εταιρείες που εργάζονται. Με την πραγματική ανεργία να ξεπερνά πλέον το 20% είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Είναι σαφές λοιπόν ότι κυβέρνηση και τρόϊκα οδηγούν τον ελληνικό λαό στο «γκρεμό» της απόλυτης οικονομικής εξαθλίωσης, προκειμένου να εκτιναχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Απέναντι σε αυτή τη διαδικασία «βορειαφρικανοποίησης» της ελληνικής κοινωνίας η απάντηση είναι μονόδρομος: αντίσταση και ανυπακοή μέχρι την προοδευτική ανατροπή!

Αναδημοσίευση από :iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: