Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΣΥΛΟΥ

«Σταματάμε και επίσημα να προσερχόμαστε στις ψεύτικες Επιτροπές Ασύλου. Αυτοί παίζουν με την ζωή μας. Τέρμα στην κοροϊδία. Δεν θα ξαναβρεθούμε στις επιτροπές αν δεν σεβαστούν τον αγώνα μας για αξιοπρεπή ζωή. Δεν επιτρέπουμε...
να παίζουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας. Οι Απεργοί Πείνας αγωνίζονται με την ίδια τους την ζωή για το δικαίωμά τους στο Πολιτικό Άσυλο. Οι ζωές τους βρίσκονται στα χέρια όσων στελεχώνουν την Επιτροπή Ασύλου»

Αυτά αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αφγανοί Πολιτικοί Πρόσφυγες των Προπυλαίων, για την προκλητική αντιμετώπιση που έχουν δεχτεί από τις νεοσύστατες επιτροπές ασύλου του υπουργείου Προ.Πο., οι οποίες ουσιαστικά «εκβιάζουν» τους απεργούς πείνας να κόψουν τα ράμματα στα στόματά τους για να τους δεχτούν.

Οι επιτροπές ασύλου και η νέα διαδικασία παροχής ασύλου στηρίζονται στο προεδρικό διάταγμα 114. Δεν πρόκειται για κάποιο καινούργιο νόμο περί ασύλου, αλλά για ένα μεταβατικό στάδιο. Η πρώτη επιτροπή που βρίσκεται στην Πέτρου Ράλλη, αποτελείται πλειοψηφικά από την αστυνομία και όταν υπάρχει θετική εισήγηση για να πάρει κάποιος πολιτικό άσυλο, παραπέμπεται στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Προ.Πο.

Η δεύτερη διαδικασία είναι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές, όπου απευθύνονται όσοι απορρίφθηκαν από την πρώτη επιτροπή. Αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει να λειτουργούν και οι μεν και οι δε.

Στις επιτροπές της Πέτρου Ράλλη έχουν υποβληθεί περισσότερα από 900 αιτήματα και από αυτά έχουν εξεταστεί τα 508: Τα 470 έχουν απορριφθεί και 38 έχουν παραπεμφθεί στο γραμματέα, για να επικυρώσει το πολιτικό άσυλο. Ο γραμματέας μέχρι σήμερα δεν έχει εξετάσει κανένα αίτημα.

Οι δευτεροβάθμιες επιτροπές άρχισαν να λειτουργούν πριν από λίγες μόνο μέρες, και «η αντιμετώπιση προς τους –εδώ και 53 μέρες- απεργούς πείνας είναι κυνική», όπως λέει στο tvxs.gr ο Ρεζά, ένας από τους Αφγανούς απεργούς πείνας των Προπυλαίων.

«Δηλαδή, έφτασε στο ακραίο σημείο, να εμφανιστεί απεργός πείνας υποβασταζόμενος και η επιτροπή να του πει πως δεν μπορεί να τον εξετάσει και πως πρέπει να ξαναέρθει την επόμενη εβδομάδα, επειδή είναι ραμμένο το στόμα του», εξηγεί ο Ρεζά, σημειώνοντας πως: «Εμείς τους προτείναμε να δώσει γραπτά τις απαντήσεις, αλλά δεν το δέχτηκαν».

Το ίδιο έγινε για τον Μουσαβί Ζαχέρ, ο οποίος είναι απεργός πείνας σε ξενοδοχείο στην Πειραιώς και έχει φτάσει τις 70 μέρες απεργίας, ξεκινώντας έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ο άνθρωπος αυτός -που παρεμπιπτόντως έχει εξαμελή οικογένεια- πήγε εχθές στην επιτροπή: Στα παιδιά του έδωσαν 6μηνη παράταση της κόκκινης κάρτας, αλλά αρνήθηκαννα εξετάσουν τον ίδιο γιατί έχει ραμμένο το στόμα του.

«Προχθές πήγαμε στην επιτροπή και ακυρώσαν τη συνάντηση επειδή μια γυναίκα ήταν έγκυος», λέει ο Ρεζά. «Εχθές μας είπαν να ξαναπάμε την Τετάρτη. Αναβάλουν συνέχεια τις προσκλήσεις. Δεν μας δίνουν καν νέα ημερομηνία συνάντησης. Δε δίνουν προτεραιότητα στους απεργούς πείνας, που σήμερα κλείνουν 53 ημέρες απεργίας. Σήμερα διαπιστώσαμε πως η επιτροπή είναι μια κοροϊδία».

«Γραφειοκρατικές, κυνικές και απάνθρωπες» οι επιτροπές ασύλου

«Συνεχίζεται η πολιτική καταστολής των απεργών πείνας και προξενεί εντύπωση ο ρόλος τον επιτροπών σε αυτή την υπόθεση» τονίζει στο tvxs.gr ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ. «Δηλαδή, παίρνουν την ευθύνη για τις ζωές των ανθρώπων οι επιτροπές; Είναι ανατριχιαστικά αυτά τα πράγματα».

«Έχουμε μια καθαρή εικόνα της αντιμετώπισης των μεταναστών απεργών πείνας με γραφειοκρατικό κυνισμό. Παρά τις μεγάλες διακηρύξεις ότι οι επιτροπές ασύλου θα απαντήσουν στους απεργούς πείνας, στην πραγματικότητα υπάρχει πολιτική καταστολής των απεργών. Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους απροκάλυπτα, αντί να αποδεχτούν το αυτονόητο, ότι δηλαδή κάποιος με ραμμένο στόμα μπορεί να επικοινωνήσει γραπτά», λέει ο κ. Κωνσταντίνου.

Τέλος, καταγγέλλει πως «η κυβέρνηση έχει φτάσει στο σημείο να θέλει νεκρούς απεργούς πείνας, για να επιβάλει τη ρατσιστική της πολιτική και να διώξει μισό εκατομμύριο μετανάστες», ενώ καλεί τους μετανάστες «να κατέβουν κατά χιλιάδες στη μαζική πορεία στις 23 Φεβρουαρίου και να πλαισιώσουν την εργατική διαδήλωση».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: