Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ: ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Πέρασε σχεδόν ενάμισης μήνας από το ξεκίνημα της λειτουργίας της Περιφέρειας με τη νέα της μορφή, όπως ορίζεται από τον «Καλλικράτη». Για τις δυσκολίες, τις αλλαγές και τα προσδωκόμενα μιλά στα «Επίκαιρα» ο Αντιπεριφερειάρχης και πρώην Νομάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης. Εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα χρειαστεί λίγο διάστημα ( στην Ημαθία τουλάχιστον) για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, επιβεβαιώνει την εικόνα της αγαστής συνεργασίας με τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη καιδιαβεβαιώνει ότι τα έργα που ήταν σε διάφορες φάσεις υλοποίησης στην Ημαθία θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν.
ΕΡ. Έχει περάσει ένας μήνας.. και 14 μέρες από τη λειτουργία του νέου θεσμού, της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις;
-Είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο θεωρώ ότι όταν με το καλό ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα και αρχίσει να λειτουργεί η νέα περιφερειακή δομή στη βάση της αναπτυξιακής προσπάθειας θα δούμε καλύτερες μέρες. Προς το παρόν ταλανιζόμαστε άπαντες να κλείσουμε πληγές και να καλύψουμε τα κενά του νομοσχεδίου. Ο κόσμος οφείλει να κάνει λιγάκι υπομονή όπου και αν παρουσιάζονται προβλήματα. Στο τέλος όλα θα λυθούν.

ΕΡ. Είστε Αντιπεριφερειάρχης. Έχει τελικά ρόλο, φωνή και δύναμη για παρεμβάσεις η θέση σας;

Πάντα έχει ρόλο και μάλιστα σοβαρότατο αυτός που έχει άποψη των προβλημάτων του τόπου του και πρόταση για τη λύση τους. Είναι δυνατόν να μην έχει ρόλο ο Αντιπεριφερειάρχης; Και πριν, ως Νομάρχης είχα στενή και άριστη συνεργασία με τον εκάστοτε Γενικό Γραμματέα της διορισμένης τότε Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πόσο μάλλον με έναν εκλεγμένο Περιφερειάρχη όπως ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που τυχαίνει να είναι και προσωπικός μου φίλος εδώ και χρόνια.

ΕΡ. Πως είναι μέχρι στιγμής η συνεργασία σας με τον Περιφερειάρχη;

Άριστη. Επικοινωνούμε θεσμικά σε πολύ καλό κλίμα και πάρα πολύ συχνά. Βέβαια στην παρούσα φάση είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να μιλάμε για προγράμματα και πολιτικές στρατηγικής ανάπτυξης, ωστόσο γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια καταγραφής της ισχύουσας κατάστασης ώστε με τα πρώτα κονδύλια να αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες πινελιές της δικής μας πολιτικής πρότασης στην Κεντρική Μακεδονία.

ΕΡ. Γνωρίζει με λεπτομέρειες τα ζητήματα της Ημαθίας και πόσο φαίνεται διατεθειμένος να βοηθήσει πραγματικά;

Ο Ψωμιάδης γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ημαθία. Ξέρει από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ελλείψεις μας, αλλά ξέρει παράλληλα και την παραγωγική μας δυναμική. Είναι εντυπωσιασμένος από τον πλούτο και την ποιότητα της παραγωγής σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και ειδικά στην Ημαθία και είναι αποφασισμένος να προασπίσει αυτή τη δυναμική προς όφελος των παραγωγών και των επιχειρήσεων. Μόνον έτσι θα επιτύχουμε πολιτικές ανάπτυξης και εργασίας, που είναι και το ζητούμενο στον καιρό της κρίσης.

ΕΡ. Σε ποια φάση βρίσκεται η μετάβαση από τη Νομαρχία στην Περιφέρεια και ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο γιατί καθημερινά εμφανίζονται νέα κενά στον «Καλλικράτη» που καλούμαστε να καλύψουμε με τις οδηγίες του υπουργείου. Το βέβαιο είναι ότι λόγω της προετοιμασίας που επιδείξαμε εμείς στην Ημαθία είμαστε πολύ καλύτερα από κάθε άλλο Νομό. Πιστεύω ότι σε δύο με τρεις μήνες η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί σε συντριπτικό βαθμό.

ΕΡ. Έχουν αδειάσει κτίρια από τη μεταφορά των υπηρεσιών και τι κέρδος οικονομικό υπάρχει από την απαλλαγή της πληρωμής των ενοικίων;

Κάναμε σημαντικές αλλαγές αυτό το διάστημα στην παλιά Νομαρχία. Το βέβαιο είναι ότι γίνεται σημαντική οικονομία, από τη μια, κι από την άλλη ο πολίτης δεν είναι αναγκασμένος να τρέχει σε δύο και τρεις μεριές για να εξυπηρετηθεί. Να μην ξεχνάτε όμως ότι παραμένει και ενισχύεται με τα νέα δεδομένα το αίτημα και ο σχεδιασμός του Διοικητηρίου της Ημαθίας. Είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας για εμάς και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ΕΡ. Ποια είναι η τύχη των έργων που εκκρεμούν από την διοίκηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης;

Όλα τα έργα που είχαμε προγραμματισμένα από την διοίκησή μας στη Νομαρχία θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν. Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει για κάποια αυτά, αλλά δεν αλλάζει η ουσία και η φιλοσοφία τους. Σας είπα για το Διοικητήριο πιο πάνω, σας διαβεβαιώνω για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Βέροιας-Σκύδρας, που ήταν ανέκαθεν έργο της Περιφέρειας, καθώς και για σειρά άλλων μικρότερων αλλά σημαντικών οδικών έργων διαδημοτικού χαρακτήρα που είχαμε σχεδιάσει ως Νομαρχία. Όλα περνούν στο σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας και φυσικά τα δημοπρατημένα συνεχίζονται.

ΕΡ. Ποια θέματα που αφορούν την Ημαθία περιλαμβάνονται άμεσα στην «ατζέντα» του Περιφερειακού Συμβουλίου;

Ως νέα και ενιαία διοικητική δομή, στην Περιφέρεια θα λειτουργήσουμε στη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού. Φυσικά τα προβλήματα της Ημαθίας θα συζητηθούν, ωστόσο δεν θα είμαστε πια αμέτοχοι και αδιάφοροι για τα προβλήματα της Πέλλας ή της Πιερίας. Ένας κοινός στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων, είναι η καλύτερη λύση. Έτσι αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε ως νέα Διοίκηση, για να επιτύχουμε και την ταχύτερη λύση των προβλημάτων, αλλά για να επιτύχουμε και την ανάπτυξη νωρίτερα. Σε λίγο καιρό θα είμαι σε θέση να γίνω σαφέστερος σε όλα αυτά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ. ΟΙ ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΑΜΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΑ ΘΕΤΟΥΝΕ ΟΙ ΠΕΡΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΜΦΑΝΗΣ.
ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΚΑΡΑΒΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟ.
Ο ΑΝΤΙ –ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΕΙΣ. ΜΕ ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΓΕΡΑΣΜΕΝΟ ΠΛΗΡΩΜΑ. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ.