Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΠΑΛΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ "ΤΥΦΛΩΝ" ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Αύξηση των συντελεστών δόμησης για κτίρια που βρίσκονται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο ή απλώς καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος τους, σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να προωθήσει την...
ανακύκλωση παλιών πολυκατοικιών που σήμερα έχουν απαξιωθεί και χρειάζονται γενναίες επενδύσεις για «λίφτινγκ» ώστε να γίνουν πάλι κατοικήσιμες.
Πρόκειται για κτίρια που κατασκευάστηκαν με το γνωστό σύστημα της αντιπαροχής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα.

Κατά κανόνα πρόκειται για πρόχειρες κατασκευές, που συχνά έχουν «χτυπηθεί» από τους σεισμούς, με πολύ κακή ενεργειακή συμπεριφορά. Σήμερα δεν μπορούν να γκρεμιστούν γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μειωθεί και μάλιστα σημαντικά οι παλιοί συντελεστές δόμησης και επομένως οι ιδιοκτήτες θα δούν το ακινητό τους να μικραίνει.

Βασικός στόχος του υπουργείου είναι η αναμόρφωση του οικοδομικού τετραγώνου με την αξιοποίηση των ακάλυπτων χώρων του κάθε οικοπέδου, ώστε να προκύψει μια ενιαία ζώνη πράσινου και κοινόχρηστων λειτουργιών. Με τη συνένωση, κάθε ιδιοκτησία θα διατηρήσει το δικαίωμα να χτίσει τα τετραγωνικά που της αναλογούν, καθώς και τα επιπλέον που θα δικαιούται με το πριμ της ενοποίησης. Με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί και η δόμηση στα «τυφλά» οικόπεδα, αυτά που δεν έχουν πρόσοψη σε δημοτικό δρόμο και με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ δεν μπορούν να οικοδομηθούν.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: