Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΚΝΕ: ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΟΧΗ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, η θωράκιση της νέας γενιάς απέναντι στα ιδεολογήματα που επιστρατεύονται για να «ντύσουν» τη ναρκω-κουλτούρα, η προβολή του αγωνιστικού τρόπου ζωής βρίσκονται στο επίκεντρο της καμπάνιας που ξεκίνησε η ΚΝΕ για τους μαθητές.
Η πρωτοβουλία της Οργάνωσης μας θα ξεδιπλωθεί πολύμορφα το Φλεβάρη και το Μάρτη και..αποτελεί συνέχεια της δράσης που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για ένα ζήτημα που η ΚΝΕ θεωρεί ως πρωταρχικό μέτωπο πάλης. Η απόφαση του 10ου Συνεδρίου της Οργάνωσης μας μιλά για «Μέτωπο στην καλλιεργούμενη ανοχή στη χρήση ναρκωτικών ουσιών και τον αλκοολισμό» και διαπιστώνει ότι «είναι πολύ καλά επεξεργασμένη, συντονισμένη και διαρκής η προσπάθεια που γίνεται για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση μικρότερων και μεγαλύτερων ηλικιών ο διαχωρισμός σε "σκληρά" και "μαλακά", ο διαχωρισμός του προβλήματος από τα κοινωνικά του αίτια, να θεωρηθούν ως κύριες αιτίες ψυχολογικοί, ιατρικοί και άλλοι παράγοντες, για να βγει λάδι το σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά την τοξικομανία». Η επίθεση που δέχεται η νεολαία από τα ναρκωτικά είναι επίθεση για συμβιβασμό και υποταγή, είναι επίθεση στο μυαλό. Ανοίγουμε μέτωπο με καμπάνια και σταθερή δουλειά, που να διαπερνά όλα τα μέτωπα πάλης - το εργατικό, το φοιτητικό, το μαθητικό κίνημα. Οι δίμηνες εκδηλώσεις έχουν στόχο, η ξεκάθαρη θέση μας να φτάσει σε όλα τα σχολεία.

Η καμπάνια για ζωή χωρίς εξαρτήσεις, αποτελεί μία διαπαιδαγωγητική προσπάθεια, που ξεκινά από τις ηλικίες των μαθητών γυμνασίου και λυκείου, καθώς από μικρή ηλικία παρεμβαίνει στις συνειδήσεις το σύστημα. Στην προσπάθεια όσων θέλουν να οδηγήσουν τη νεολαία σε φυγή, σε ψεύτικες πραγματικότητες, η ΚΝΕ προβάλλει τη θέση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, μιλά για τα αίτια της εξάρτησης, για τη διέξοδο.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών οξύνεται. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ακλουθώντας τα βήματα της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα ενίσχυσης της πρόληψης, απεξάρτησης και επανένταξης, αλλά οδηγεί σε κλείσιμο τα κέντρα πρόληψης, μέσω και του «Καλλικράτη», οδηγεί σε γενίκευση της χορήγησης υποκαταστάτων σαν κύριο και μοναδικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος (τη στιγμή που έχει αποδειχτεί ότι δεν αποτελεί λύση αλλά το διαιωνίζει). Πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος, το οποίο συντηρείται όσο υπάρχει το εκμεταλλευτικό σύστημα αφού λειτουργεί και σαν ισχυρό όπλο κοινωνικού ελέγχου και χειραγώγησης συνειδήσεων κυρίως των νέων ανθρώπων. Το δε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ανοίγει το δρόμο για τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες τόσο καιρό παράνομα εκμεταλλεύονταν την ανησυχία και τον πόνο των οικογενειών των εξαρτημένων λειτουργώντας προγράμματα αποτοξίνωσης. Προσφέρει μάλιστα σε ιδιώτες και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα μια σειρά πολιτικές νεολαίες με μπροστάρηδες την νεολαία ΠΑΣΟΚ και την νεολαία ΣΥΝ υποστηρίζουν την ελεύθερη διακίνηση και την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η ΚΝΕ ανοίγει τη συζήτηση για το θέμα στα σχολεία, καθώς έχει μόνιμη και σταθερή παρέμβαση. Δεν ήταν τυχαίο ότι το μήνυμα «ζωή ελεύθερη, όχι με δόσεις. Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά» είχε επιλέξει η Οργάνωση ως κεντρικό σύνθημα για τα μαθητικά φεστιβάλ που είχαν πραγματοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία. Τόσο κατά τις εκδηλώσεις των φεστιβάλ, όσο και κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων, συζητήσεων κλπ. για την προπαγάνδισή τους, οι νέοι κομμουνιστές συζητήσαμε με πολλούς μαθητές και αποκομίσαμε πλούσια εμπειρία για το πώς επιδρούν στη συνείδηση της νεολαίας διάφορες απόψεις που καλλιεργούνται. Π.χ. ότι τα ναρκωτικά είναι απλώς και μόνο ουσίες που κάνουν κακό στην υγεία, ότι η χρήση ναρκωτικών είναι ζήτημα ελευθερίας του καθενός να μεταχειρίζεται το σώμα του όπως θέλει, θέσεις υπέρ της αποποινικοποίησης κλπ. Η ΚΝΕ απαντά στις αιτίες που γεννούν την τοξικοεξάρτηση και οι οποίες συσκοτίζονται με τη μετατόπιση του προβλήματος από το κοινωνικό στο ιατρικό και ψυχολογικό επίπεδο. Απευθυνόμαστε στους μαθητές δηλώνοντάς τους ξεκάθαρα ότι η τοξικομανία δεν είναι «ελευθερία», αλλά ακραία μορφή αποξένωσης. Ξεκαθαρίζουμε ότι τα αίτια που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών είναι κοινά για όλες τις ουσίες, ότι η ελευθερία του δικαιώματος στη χρήση σημαίνει στην πραγματικότητα φραγμό στη διαδικασία αυτογνωσίας και κοινωνικής συνειδητοποίησης. Ζητήματα όπως τα παραπάνω θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης. Απαντήσεις αποκαλυπτικές και επιστημονικές περιλαμβάνει η μπροσούρα του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία περιλαμβάνει «βασικά ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες» και αποτελεί χρήσιμο ιδεολογικό - φιλοσοφικό, πολιτικό και επιστημονικό «οδηγό» για το ζήτημα των ναρκωτικών. Η έκδοση με το σύνθημα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις. Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, για νέα κοινωνία σοσιαλιστική» θα αποτελέσει για την ΚΝΕ βασικό εργαλείο για την καμπάνια.

Πρόκειται να αξιοποιήσουμε διάφορες μορφές για να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατό περισσότερους νέους, να φτάσει η θέση μας όσο το δυνατόν πιο πλατιά. Στόχος μας είναι να μην υπάρξει μαθητής, κανένας γονιός που να μη μάθει τη θέση μας για το θέμα των ναρκωτικών. Η καμπάνια γίνεται στα σχολεία, αλλά αντιμετωπίζει τους μαθητές σαν παιδιά λαϊκών οικογενειών. Θέλουμε και οι ίδιοι και οι καθηγητές και οι γονείς να γνωρίζουν ότι η ΚΝΕ είναι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, τα μέλη της Οργάνωσης δεν κάνουν χρήση και έχουν μέτωπο ενάντια στη χρήση ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας θα γίνουν μια σειρά εκδηλώσεις στο νομό, με κεντρικό περιεχόμενο την προβολή της θέσης ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, της άλλης στάσης ζωής που μπορεί να έχει ένας νέος σήμερα, ενάντια στις προσπάθειες απομόνωσής του, στις τάσεις όπως τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλπ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουμε στις συσκέψεις που θα διοργανώσουν οι μαθητικές Οργανώσεις Βάσεις, στις οποίες θα κληθούν μαθητές, γονείς και καθηγητές όπου θα συζητήσουμε την έκδοση του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Παράλληλα, η ΚΝΕ απευθύνεται στους μαθητές, ιδιαίτερα τους μαθητές των ΕΠΑΛ όπου συγκεντρώνεται μεγάλο κομμάτι παιδιών των λαϊκών οικογενειών , και τους καλεί μέσα από τα 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια, να πάρουν πρωτοβουλίες ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Η καμπάνια θα κορυφωθεί εκδήλωση της Ν.Ο. Ημαθίας τον Μάρτιο με πολύμορφο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα ενάντια στα ναρκωτικά. Ενώ προετοιμάζεται και τουρνουά ποδοσφαίρου ενάντια στα ναρκωτικά.

Ν.Ο. ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: