Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ Α. ΛΑΜΠΙΡΗ

Πόλεμος έχει ανοίξει μεταξύ της ΕΛΜΕ Ημαθίας και της προϊσταμένης Φυσικής Αγωγής Ημαθίας Α. Λαμπίρη με αφορμή μια συνέντευξη που παραχώρησε η τελευταία στην καθημερινή εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ".
Η ΕΛΜΕ Ημαθίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ασκεί κριτική διερωτώμενη αν η προϊσταμένη "Τι εξυπηρετεί άραγε η κυρία προϊσταμένη; Μικροκομματικά συμφέροντα στην προσπάθεια να καλυφθεί η απουσία και το κενό του Υπουργείου Παιδείας, ή πλημμελή ενημέρωση και άγνοια των θεμάτων της αρμοδιότητάς της;
Με τη σειρά της η κ. Λαμπίρη έστειλε απάντηση στον τύπο επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική.
Δείτε το διάλογο και την αρχική συνέντευξη στην εφημερίδα και σε νέα ανάρτηση θα παραθέσω τη δική μου θέση...
ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ -Από τη νέα περίοδο -Η Προϊσταμένη του Γραφείου Φυσικής Αγωγής μιλάει... στην “Η”
11-02-2011

στην “Η”

Αλλαγές στη λειτουργία και των αθλητικών σχολείων θα πραγματοποιήσει το υπουργείο Παιδείας από τη νέα περίοδο. Στόχος η καλύτερη λειτουργία τους αλλά και η μείωση της σπατάλης που υπήρχε τα τελευταία χρόνια. Η αρχή έγινε με την περικοπή των δαπανών για τις μετακινήσεις.
«Με το που ανέλαβα κατ’ ευθείαν πέσαμε στα βαθιά» δηλώνει η προϊσταμένη του Γραφείου Φυσικής Αγωγής Άννα Λαμπίρη, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το θέμα των μετακινήσεων, στα τέλη του 2010.
«Ευτυχώς ήρθαμε γρήγορα σε συνεννόηση με τους δήμους και λύσαμε άμεσα το θέμα. Πρέπει να ξέρετε ότι στην Θεσσαλονίκη έχουν ακόμη προβλήματα. Η Ημαθία είναι ο νομός με τα λιγότερα προβλήματα και με τους περισσότερους γυμναστές στα αθλητικά σχολεία» πρόσθεσε.
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που επίκειται να γίνουν, η κ. Λαμπίρη σημειώνει: «Ο θεσμός δημιουργήθηκε με στόχο την διευκόλυνση των μαθητών – αθλητών. Τα τελευταία χρόνια όμως γινόταν σπατάλη. Φανταστείτε ότι υπήρχαν τμήματα τριών – πέντε παιδιών που εκτός από τους γυμναστές, χρειαζόντουσαν και καθηγητές άλλων ειδικοτήτων. Στόχος του Υπουργείου είναι να κάνει έναν εξορθολογισμό της λειτουργίας αυτών των σχολείων. Έχει γίνει μια καλή προεργασία. Το Σεπτέμβρη θα είμαστε έτοιμοι. Θα ξέρουμε ποιοι είναι οι μαθητές – αθλητές και ποια ΤΑΔ ή ΕΤΑΔ μπορούν να λειτουργήσουν».
Όσον αφορά στην Ημαθία, μόνο το ΕΤΑΔ του 3ου Λυκείου δεν λειτούργησε φέτος, λόγω έλλειψης καθηγητών. «Κοιτάξτε, οι καθηγητές του ΕΤΑΔ του 3ου Λυκείου, κάθε χρόνο ήταν αναπληρωτές. Δεν υπήρχαν αιτήσεις μονίμων συναδέλφων. Φέτος το Υπουργείο δεν πήρε αναπληρωτές, δεν έγιναν αιτήσεις μονίμων και έμεινε το ΕΤΑΔ χωρίς εκπαιδευτικούς».
-Σχολικά πρωταθλήματα
Πολλά ακούστηκαν και για τα σχολικά πρωταθλήματα. Φέτος για παράδειγμα το υπουργείο διοργάνωσε μόνο τα πρωταθλήματα Λυκείων. «Η πρώτη φάση έγινε κανονικά και περιμένουμε να μπούνε τα χρήματα για να ξεκινήσει και η δεύτερη» υπογραμμίζει η κ. Λαμπίρη για τα πρωταθλήματα των λυκείων, ενώ για τα αντίστοιχα δημοτικών και γυμνασίων επισημαίνει: «Προς τιμήν τους, οι συνάδελφοι της πρωτοβάθμιας ζήτησαν την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων των δημοτικών χωρίς να λάβουν την αποζημίωσή τους. Όμως το μεγαλύτερο κόστος δεν είναι η αποζημίωση των γυμναστών αλλά η μετακίνηση των μαθητών. Για τα δημοτικά και γυμνάσια, περιμένουμε τις οδηγίες του Υπουργείου για να δούμε τι θα κάνουμε».
Όσον αφορά στην τύχη τους τη νέα σχολική χρονιά, η κ. Λαμπίρη υποστηρίζει: «Κι αυτός ο θεσμός θα αναμορφωθεί. Στόχος είναι να μένουν τα παιδιά μακριά από το κυνήγι των ρεκόρ και να στρέφονται προς την χαρά της συμμετοχής. Άποψή μου είναι ότι οι αγώνες πρέπει να γίνονται ως τουρνουά ένας εναντίον όλων κι όχι με το σύστημα νοκ άουτ για να μπορούν οι μαθητές να παίζουν περισσότερα ματς και να έρχονται πιο κοντά στον αθλητισμό».
Αντώνης Χατζηκυριακίδης

ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο συνέντευξης της προϊσταμένης του γραφείου Φυσικής Αγωγής Ν. Ημαθίας κ. Λαμπίρη Άννα στην καθημερινή εφημερίδα Ημερησία(11/2/2010) της Βέροιας, με θέμα ‘’Αλλαγές και στα Αθλητικά σχολεία’’. Συνέντευξη ενός διορισμένου δημοσίου λειτουργού που θα αντί να πληροφορεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς για τον θεσμό του Αθλητικού σχολείου και για τον μαθητή – αθλητή, υποπίπτει σε «λάθη» τα οποία απλά δημιουργούν σύγχυση.
Πού είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ και που ο ΜΥΘΟΣ;
1ος ΜΥΘΟΣ: ‘’ Ήρθαμε γρήγορα σε συνεννόηση με τους δήμους και λύσαμε άμεσα το θέμα των μετακινήσεων μαθητών-αθλητών’’
ΑΛΗΘΕΙΑ: ‘’Το θέμα δεν λύθηκε, απλώς έγινε προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου και αυτό μετά τις κινητοποιήσεις όλων των αθλητικών σχολείων και της αποχής των μαθητών από τα μαθήματα. Συγκεκριμένα από τα 18 δρομολόγια λεωφορείων σε εβδομαδιαία βάση που υπήρχαν για το 2ο Γυμνάσιο Βέροιας, πραγματοποιούνται μόνο τα 6(από τους χώρους άθλησης στο σχολείο)!!! Το ίδιο ισχύει και για τα Αθλητικά σχολεία Νάουσας και Αλεξάνδρειας. Άραγε ποιος ενδιαφέρεται για τον τρόπο επιστροφής των μαθητών από το σχολείο στα σπίτια τους, σε αποστάσεις έως και 10 χιλ.(διότι τα αθλητικά δεν αποτελούν σχολεία βάσης). Και σε τελική ανάλυση ΑΠΟ ΠΟΤΕ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗ ;;;
2ος ΜΥΘΟΣ: ‘’Υπήρχε σπατάλη διότι λειτουργούσαν τμήματα των 3 – 5 μαθητών που χρειαζόντουσαν καθηγητές άλλων ειδικοτήτων’’
ΑΛΗΘΕΙΑ: ‘’Οι μαθητές – αθλητές πέρα από την προπόνηση σε αθλητικά τμήματα, δημιουργούν μαθητικά τμήματα των 25-28, όπου στα τμήματα αυτά συμμετέχουν μαθητές από δύο ή τρία αθλήματα μέχρι να συμπληρωθεί ο ανωτέρω αριθμός.
3ος ΜΥΘΟΣ: ‘’Στην Ημαθία δεν λειτούργησε το αθλητικό λύκειο Βέροιας (ΕΤΑΔ του 3ου Λυκείου Βέροιας), διότι δεν υπήρχαν καθηγητές – προπονητές αθλημάτων’’.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το αθλητικό λύκειο της Βέροιας λειτουργούσε κανονικά μέχρι τον Δεκέμβριο με την προσωρινή τοποθέτηση καθηγητών – προπονητών αθλημάτων από το τοπικό ΠΥΣΔΕ. Υπήρχαν δηλαδή στην Ημαθία γυμναστές με ειδικότητες (πράγμα που το παραδέχεται και η ίδια στην αρχή της συνέντευξης, όταν αναφέρει ότι ο Ν. Ημαθίας έχει τα λιγότερα προβλήματα και τους περισσότερους γυμναστές!!!). Το αθλητικό λύκειο της Βέροιας σταμάτησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο, χωρίς την ενημέρωση μαθητών και γονέων και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν εκεί μετακινήθηκαν σε αθλητικά σχολεία Αλεξάνδρειας και Νάουσας!!!! Η επίσημη απάντηση που δόθηκε από την Δνση Φυσικής Αγωγής(δια μέσου του Δ/ντη) του ΥΠΕΠΘ, ήταν ΣΥΓΝΩΜΗ κάναμε λάθος !!! ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ.

Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονίσουμε πως το επίπεδο των μαθητών-αθλητών του Αθλητικού Λυκείου της πόλης μας είναι πολύ υψηλό με αρκετούς από αυτούς να αποτελούν μέλη Εθνικών Ομάδων!!!
Και θα θέλαμε να ρωτήσουμε εν τέλει … η διακοπή των σχολικών πρωταθλημάτων θεωρείται και αυτή ΣΠΑΤΑΛΗ;;;
Τι εξυπηρετεί άραγε η κυρία προϊσταμένη; Μικροκομματικά συμφέροντα στην προσπάθεια να καλυφθεί η απουσία και το κενό του Υπουργείου Παιδείας, ή πλημμελή ενημέρωση και άγνοια των θεμάτων της αρμοδιότητάς της;
ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ

------------------------------------------------------------------------------------------
Βέροια 22/2/2011

«Απάντηση στην Ε.Λ.Μ.Ε. Ημαθίας».
Αναφορικά με το έγγραφο της Ε.Λ.Μ.Ε. Ημαθίας που εστάλη στα Σχολεία και δημοσιεύθηκε το Σάββατο 19-2-2011 στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ με τίτλο: «Μία συνέντευξη τύπου της Προϊσταμένης Φυσικής Αγωγής» :
Ο συντάκτης αυτού του εγγράφου σχολιάζει αρνητικά, ως αυτόκλητος υπερασπιστής της αλήθειας, τη συνέντευξη μου που δημοσιεύθηκε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 11-2-2011, με τίτλο «Αλλαγές στα Αθλητικά Σχολεία».
Τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο του εγγράφου αποτελούν συνολικά μία άδικη και αντισυναδελφική επίθεση στο πρόσωπό μου. Στους τέσσερις μήνες που υπηρετώ αυτή τη θέση , ουδέποτε ήρθε κάποιος εκπρόσωπος της Ε.Λ.Μ.Ε. να ζητήσει ενημέρωση για τα θέματα της αρμοδιότητας μου και ως εκ τούτου κανένας δεν μπορεί να με διαψεύδει , ισχυριζόμενος ότι είναι ‘’ο γνώστης της αλήθειας’’.
Θα έμπαινα ευχαρίστως στην ουσία των θεμάτων για να δώσω τις απαιτούμενες απαντήσεις, αλλά σε ποια Ε.Λ.Μ.Ε. να απευθυνθώ; Έχουν περάσει 2,5 μήνες από τις εκλογές και ακόμα δεν έχουν συγκροτηθεί σε σώμα. Ποιος είναι ο Πρόεδρος; ποιος είναι ο Γραμματέας;
Συστήνω λοιπόν στους κ.κ συναδέλφους που εκλέχθηκαν για να μας εκπροσωπήσουν, (διότι είμαι και εγώ μέλος της Ε.Λ.Μ.Ε. Ημαθίας):
1.Άμεσα να συγκροτηθούν σε σώμα για να έχει υπόσταση το όργανο,
2.Να γνωστοποιήσουν την κατανομή αξιωμάτων σε όλους τους φορείς εκπαίδευσης του Ν. Ημαθίας
3.Να προγραμματιστεί από κοινού μία συνάντηση ενημέρωσης του προεδρείου της Ε.Λ.Μ.Ε. με το Γραφείο Φυσικής Αγωγής.
Θεωρώ βέβαιο ότι με την ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί θα δοθεί η ευκαιρία στους κ.κ συναδέλφους του Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τα θέματα αρμοδιότητας του Γραφείου Φυσικής Αγωγής και θα ξεκινήσει μεταξύ μας μια δημιουργική συνεργασία, προς όφελος των μαθητών/μαθητριών μας που αγαπούν και ασχολούνται με τον αθλητισμό.
ΑΝΝΑ ΛΑΜΠΙΡΗ
Προϊσταμένη Γραφείου Φυσικής Αγωγής Ν. Ημαθίας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

έμπαινε Αννούλα του κάμπου!!!