Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΠΟΙΗΘΕΝΤΕΣ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ

Δημοτικά τέλη -αναδρομικά αλλά και στο μέλλον- καλούνται να πληρώσουν ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν προχωρήσει σε τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών και παρά τις αρχικές, όπως υποστηρίζεται, προβλέψεις του νόμου...
Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ως προς την επιβολή των δημοτικών τελών και φόρων τόσο εφεξής όσο και αναδρομικά (από τις 28 Απριλίου που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος και έκτοτε) ισχύουν τα εξής:


Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΔΦ) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) συνεχίζουν να επιβάλλονται, με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κλπ), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών.
Είναι δυνατή επίσης η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με την μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας. Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου.
Δεν επιβάλλονται αναδρομικά (δηλαδή για χρονική περίοδο προγενέστερη της 28 η ς Απριλίου 2010) ΤΑΠ και ΔΦ.

Δείτε την εγκύκλιο πατώντας ΕΔΩ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: