Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Ερώτηση στη βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Πέλλας Γ. Καρασμάνης με θέμα την έλλειψη αγροτικών γιατρών από τα χωριά του νομού αλλά και γενικότερα της περιφέρειας. Ένα θέμα καίριο και που βέβαια φέρει μεγάλες ευθύνες και η ΝΔ που και επί δικής της θητείας δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα στον τομέα αυτόν. Ωστόσο, ο βουλευτής ορθά θέτει το θέμα και θα πρέπει να πιεστεί συντονισμένα το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει τάχιστα ώστε να αποκατασταθεί η πολλών ταχυτήτων παροχή πρωτοβάθμιας υγείας στους πολίτες.
Η ερώτηση του Γ. Καρασμάνη είναι:Αναγκαία η λήψη άμεσων μέτρων για να περιορισθεί το φαινόμενο της έλλειψης αγροτικών ιατρών στην περιφέρεια ».

Σε πολλά χωριά της ελληνικής περιφέρειας, όπως και του Ν. Πέλλας (Εξαπλάτανος, Αρχάγγελος κλπ), παρατηρείται το φαινόμενο της έλλειψης αγροτικών ιατρών, γεγονός το οποίο προκαλεί σοβαρά προβλήματα και ταλαιπωρία στους κατοίκους. Οι πολίτες των περιοχών αυτών, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, έχουν περιέλθει σε δεινή θέση αφού έχουν μάθει να εξυπηρετούνται από τον αγροτικό ιατρό, να νιώθουν ασφαλείς με την παρουσία του και το κυριότερο να προσφεύγουν σ’ αυτόν όταν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή χρειάζονται τα φάρμακά τους, χωρίς ν’ αναγκάζονται να διανύουν πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν από κάποιο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο της πλησιέστερης πόλης.
Επειδή μία από τις αιτίες της παρατηρούμενης αυτής έλλειψης είναι και το γεγονός ότι όταν λήγει η σύμβαση των αγροτικών ιατρών, οι θέσεις παραμένουν κενές μέχρι να τοποθετηθούν άλλοι με νέα προκήρυξη.
Επειδή ακόμη δίνεται η δυνατότητα σε αγροτικούς ιατρούς που είναι ήδη τοποθετημένοι, να διακόψουν το αγροτικό τους και να πάνε για ειδικότητα πριν ακόμη λήξει η σύμβασή τους, με αποτέλεσμα πολλές θέσεις να μένουν κενές χωρίς να υπάρχει η μέριμνα για άμεση κάλυψή τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εξυπηρετούμενους πολίτες.
Επειδή είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελλήνων, και ιδιαίτερα αυτών που κατοικούν σε απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της χώρας, όπως είναι οι κάτοικοι των χωριών του Ν. Πέλλας, ενός Νομού που είναι παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του, η παροχή στοιχειώδους πρωτοβάθμιας υγείας από την πλευρά της επίσημης Πολιτείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός,
1. Εάν, προς εξυπηρέτηση των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών, όπως αυτών του Ν. Πέλλας, προτίθεται να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε όταν λήγουν οι συμβάσεις των αγροτικών ιατρών, όσοι εξ αυτών επιθυμούν, να μπορούν να παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι αυτές να καλυφθούν από νέους ιατρούς;
2. Εάν προτίθεται να δώσει άμεση εντολή στις Διοικήσεις των Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων, έτσι ώστε όταν παρουσιάζονται κενά εξαιτίας της ξαφνικής αποχώρησης αγροτικών ιατρών για απόχτηση ειδικότητας ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο, αυτά να καλύπτονται το συντομότερο δυνατό προκειμένου ν’ αποφευχθεί η ταλαιπωρία των εξυπηρετούμενων πολιτών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι ηλικιωμένοι και ανήμποροι άνθρωποι;

Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης
Κοσμήτορας της Βουλής
Βουλευτής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: