Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ

«Απλήρωτοι εξακολουθούν να παραμένουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραγωγοί συμπύρηνου - βιομηχανικού ροδάκινου για το προϊόν που παρέδωσαν πέρσι το καλοκαίρι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις», τονίζει ο Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Πέλλας, Γιώργος Καρασμάνης. Όπως υποστηρίζει οι βιομηχανίες εξακολουθούν να μην μπορούν να δανειοδοτηθούν, το Δημόσιο εξακολουθεί να μην τους επιστρέφει το ΦΠΑ που τους οφείλει και..φυσικά οι ροδακινοπαραγωγοί να μην έχουν εξοφληθεί για το προϊόν που παρέδωσαν.

Η ανακοίνωση του κ. Καρασμάνη προσθέτει τα εξής:
«Έναν ολόκληρο μήνα μετά την καθυστερημένη έκδοση της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, για παροχή εγγύησης του Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε ιδιωτικές και συνεταιριστικές βιομηχανίες μεταποίησης ροδακίνων, προκειμένου να εξοφληθούν οι παραγωγοί - μια απόφαση που αποτελεί «μνημείο προχειρότητας», αφού καθ΄ υπέρβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας ζητούνται για τη χορήγηση των δανείων προσωπικές εγγυήσεις από τα μέλη των διοικήσεων των συνεταιριστικών και των διοικητικών συμβουλίων των ιδιωτικών βιομηχανιών - και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι, θα τροποποιηθεί η επίμαχη διάταξη, τίποτα δεν έχει γίνει.
Ή μάλλον το μόνο που έχει γίνει είναι, οι βιομηχανίες να εξακολουθούν να μην μπορούν να δανειοδοτηθούν, το Δημόσιο να εξακολουθεί να μην τους επιστρέφει το ΦΠΑ που τους οφείλει και φυσικά οι ροδακινοπαραγωγοί να μην έχουν εξοφληθεί για προϊόν που παρέδωσαν προς μεταποίηση εδώ και 6 μήνες !
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει στα δίκαια αιτήματα πολλών ροδακινοπαραγωγών συμπύρινου ροδάκινου, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα 4 λεπτά - με τη μορφή των ήσσονος σημασίας (de minimis) ενισχύσεων - ως συμπλήρωμα της τιμής στη σοδειά του 2009, καθώς και τις αποζημιώσεις για την πρώιμη σοδειά του 2010, που επλήγη από τον καύσωνα.
Επειδή, οι ροδακινοπαραγωγοί δεν φταίνε σε τίποτα και πρέπει επιτέλους να πληρωθούν το προϊόν του μόχθου τους, η Ν.Δ. απευθύνει τελευταία προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην εξόφληση των παραγωγών και στη χορήγηση των δικαιούμενων αποζημιώσεων. Και ταυτόχρονα η Ν.Δ. καλεί την κυβέρνηση να εγκύψει με το ενδιαφέρον που απαιτείται πάνω στα τεράστια προβλήματα του αγροτικού κόσμου της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: