Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Κι άλλος ένας διορισμός με σφραγίδα διαπλοκής

ΟΙ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΤΟΥ Π. ΒΕΝΙΕΡΗ, ΠΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΕ
ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΠΑΠ, ΜΕ ΤΟ «ΣΥΣΤΗΜΑ»
EGON ZEHNDER-ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ
Αντιμέτωποι με την πολιτική τους ιστορία και την προσωπική τους αξιοπρέπεια έρχονται 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων μέλη της σημερινής κυβέρνησης και ο γραμματέας του κινήματος, Μιχ. Καρχιμάκης.
Πριν από δύο χρόνια...είχαν καταγγείλει την κυβέρνηση της Ν.Δ. για τον διορισμό του οικονομολόγου Περικλή Βενιέρη στο διοικητικό συμβούλιο των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΕΚΟ. Οι βουλευτές υποστήριξαν, τότε, ότι ο Π. Βενιέρης είχε εμπλακεί σε «ύποπτες χρηματιστηριακές υποθέσεις».

Ο ίδιος άνθρωπος τοποθετήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ από τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, την προηγούμενη Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν παρών και στο διοικητικό συμβούλιο που έγινε νωρίτερα, την Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011.

Πριν από δύο χρόνια οι 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το σημερινό γραμματέα του κινήματος και τους υπουργούς-υφυπουργούς, Γ. Πεταλωτή, Θεοδώρα Τζάκρη, Δ. Κουσελά, Β. Κεγκέρογλου, Χρ. Αηδόνη, Παν. Ρήγα, Μιχ. Τιμοσίδη, είχαν απευθύνει ερώτηση σε υπουργούς της Ν.Δ., ρωτώντας πώς είναι δυνατόν ένα πρώην στέλεχος της Coca Cola (ο κ. Βενιέρης), που ενεπλάκη σε «μία από τις σκοτεινότερες υποθέσεις του Χρηματιστηρίου», να διορίζεται σε εταιρείες υπό κρατικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, ο Π. Βενιέρης και άλλα στελέχη της Coca Cola, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, προχώρησαν το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2008 σε μαζικές πωλήσεις μετοχών. Ηταν ένα μήνα πριν ανακοινωθεί στο επενδυτικό κοινό η δυσμενής αναθεώρηση των προβλέψεων κερδοφορίας του ομίλου. Η ανακοίνωση προκάλεσε την κατακόρυφη πτώση της τιμής της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στην ερώτηση, οι βουλευτές ανέφεραν ότι λόγω της προνομιακής πληροφορίας, που αφορούσε τη σοβαρή επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της Coca Cola, προφανώς τα διοικητικά στελέχη έσπευσαν να αποκομίσουν τεράστια χρηματιστηριακά κέρδη εις βάρος των ανυποψίαστων επενδυτών. Και ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομίας να ελεγχθούν οι πράξεις αυτές από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επίσης ζήτησαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ελεγχθεί η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (επικεφαλής της οποίας ήταν ο Αλέξης Πιλάβιος) για πλημμελή εκτέλεση του έργου της.

Η εφημερίδα επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Καρχιμάκη και έθεσε το θέμα. Ομως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να απαντήσει.

Το ζήτημα όμως τώρα έχει συνέχεια και πλούσιο παρασκήνιο. Γιατί στο μεταξύ αποκαλύφθηκε σε πρόσφατο ρεπορτάζ της «Κ. Ε.» ότι ο Π. Γερουλάνος έχει ως μυστικοσύμβουλο για τη στελέχωση φορέων της αρμοδιότητάς του -μεταξύ των οποίων και ο ΟΠΑΠ- τον πρώην εργοδότη του, τον Ανδρέα Γαβριηλίδη, της εταιρείας Egon Zehnder.

Από τη νέα έρευνα της «Κ.Ε.» προκύπτει:

- Ο Π. Βενιέρης δεν διορίστηκε μόνο στον ΟΠΑΠ. Προηγήθηκε ο διορισμός του στο διοικητικό συμβούλιο της Οργανωτικής Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Βόλος 2013 Α.Ε. από τον Π. Γερουλάνο. Πρόκειται για την εταιρεία που είχε αναλάβει την προετοιμασία και οργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων. Αλλά, όπως είναι γνωστό, η δουλειά έμεινε στη μέση, γιατί αφαιρέθηκαν οι Αγώνες από την Ελλάδα.

- Υπάρχει μία σατανική σύμπτωση, που δείχνει ότι ο Α. Γαβριηλίδης δεν είναι απλώς ένας ειδικός που βρίσκει (αφιλοκερδώς, όπως έχει δηλώσει στην «Κ.Ε.»), στελέχη σε φορείς-εταιρείες αρμοδιότητας του υπουργού Πολιτισμού. Είναι ένας άνθρωπος που έχει αποδεδειγμένα επαγγελματικές σχέσεις και κοινή επιχείρηση με συγγενικά πρόσωπα των στελεχών που προωθεί σε θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με άλλα λόγια, προωθεί συνεργάτες του στις εταιρείες του δημόσιου τομέα, με την αμέριστη βοήθεια του υπουργού.

Ο πολύπειρος Α. Γαβριηλίδης, 49 ετών σήμερα, διαθέτει, μαζί με τον κατά 24 χρόνια νεότερό του Γιώργο Βενιέρη, την εταιρεία Growing Domestic Value (GDV). Ο Γιώργος Βενιέρης είναι υιός του Περικλή Βενιέρη, ο οποίος προωθήθηκε στον ΟΠΑΠ και στο «Βόλος 2013», από το δίδυμο Γαβριηλίδη-Γερουλάνου. Οι διασυνδέσεις όμως συνεχίζονται. Κατά την ίδρυση της εταιρείας το 2009 επικεφαλής της διοίκησης ήταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, πρώην πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, υιός του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ, Παύλου, εκ των σημαντικών παραγόντων του ελληνικού αθλητισμού. Ο ίδιος αποχώρησε από τη διοίκηση της GDV το 2010. Μια λεπτομέρεια με σημασία, που ίσως κρύβει κάποια μυστικά, αποτελεί το ότι η εταιρεία ιδρύθηκε προβλέποντας ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, αλλά στη συνέχεια ο σκοπός διευρύνθηκε με υπηρεσίες συμβούλου επιχειρήσεων, πρόσληψης προσωπικού, δηλαδή δραστηριότητες που ασκεί ο Α. Γαβριηλίδης μέσω της βασικής του δουλειάς στην Egon Zehnder.

Οι διασυνδέσεις όμως δεν σταματούν εδώ. Οι επαγγελματικές σχέσεις του Π. Βενιέρη με τον Δημ. Γιαννακόπουλο είναι στενότατες. Συμμετείχαν από κοινού στη διοίκηση κι άλλων εταιρειών, όπως είναι για παράδειγμα η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών HELPE Consultants Α.Ε., η DPG Αντιπροσωπειών, Επενδύσεων και Διαφήμισης (η συγκεκριμένη σταμάτησε να λειτουργεί), καθώς και άλλες, που ανήκουν στον ευρύτερο όμιλο επιχειρήσεων DPG του Δημ. Γιαννακόπουλου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι δραστηριότητες του ομίλου DPG στο χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης, κυρίως των ηλεκτρονικών (newscode.gr, newsbomb. gr, gossip-tv.gr, astrology.gr κ.λπ.).

Σε μία από τις βασικές εταιρείες του ομίλου DPG συμμετέχει και ο διαφημιστής Μάκης Σεριάτος, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαφημιστική εκστρατεία του ΟΠΑΠ.

Ολα αυτά απομυθοποιούν ακόμη μία φορά τη δήθεν διάφανη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση για την πρόσληψη στελεχών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δηλαδή το περίφημο «opengov» και αποκαλύπτουν τη διαπλοκή που έχει στηθεί γύρω από την παραλίγο χρεοκοπημένη Ελλάδα, όπου στελέχη επιχειρήσεων διαπλέκονται με πολιτικούς και δημόσιες επιχειρήσεις. Τέλος, θέτουν προ των ευθυνών τους τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, που συνδέεται άμεσα με όλα αυτά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που δέχεται η διαπλοκή να διεισδύει στην ταραγμένη πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου και να διαιωνίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: