Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Συμβολική διαμαρτυρία: Καθολική αποτυχία του κινήματος "Πληρώνω- πληρώνω"

Μια ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρόμενης κοινωνικής τάξης περίμενε χθες το απόγευμα το επιβατικό κοινό του Μετρό στο Σύνταγμα. Με κεντρικό σύνθημα “το Μνημόνιο είναι ευλογία, κόψτε κάνα πρόστιμο να πάμε Ελβετία” και “μαζί τα φάγαμε”, δεκάδες ακτιβιστές ντυμένοι βιομήχανοι του Συνδέσμου Ειλικρινών Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και κρατώντας ενημερωτικά φυλλάδια ενάντια στους... “τζαμπατζήδες”, επέλεξαν έναν σουρεαλιστικό και ξεκαρδιστικό τρόπο διαμαρτυρίας για ...
τις αυξήσεις στα εισιτήρια και την υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των τζαμπατζήδων και χαρακτηρίζοντας την αύξηση του εισιτηρίου λογική, οι ακτιβιστές σχολίασαν με σκωπτικό τρόπο τα λεγόμενα των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και των κυρίαρχων ΜΜΕ κατά των κινημάτων ανυπακοής. Με χαμόγελα, φωτογραφίες, ακόμη και χειροκροτήματα υποδέχονταν οι περισσότεροι επιβάτες τον ακτιβισμό, ενώ γρήγορα η αρχική αμηχανία και περιέργεια πολλών μετατρεπόταν σε θετικά σχόλια και γέλια. Δεν έλειψαν βέβαια και οι λοξές ματιές εκείνων που βρίσκουν τις αντιδράσεις στις αυξήσεις περιττές.

Μεταμφιεσμένοι με γραβάτες και καπέλα σε... άρχουσα τάξη, οι διαδηλωτές με όπλο το χιούμορ έδωσαν έναν διαφορετικό τόνο στις συνεχείς δράσεις του κινήματος “δεν πληρώνω”. Καλώντας τους επιβάτες να ακυρώνουν 2 και 4 εισιτήρια τη φορά και ζητώντας από την κυβέρνηση να απελευθερώσει τώρα την τιμή του εισιτηρίου, οι διαδηλωτές φώναζαν παράλληλα συνθήματα υπέρ της τρόικας, του Γ. Παπανδρέου, του Θ. Πάγκαλου, του Γ. Πρετεντέρη και του Δ. Ρέππα. Επίσης απαιτούσαν τη μετονομασία σταθμών του Μετρό σε “Μάργκαρετ Θάτσερ” και “Μνημόνιο”, την εφαρμογή του νόμου 4.000 περί τεντιμποϊσμού για όποιον δεν “χτυπάει” εισιτήριο, ενώ τη στιγμή που κάποιος επιβάτης δεν ακύρωνε το εισιτήριό του, οι συγκεντρωμένοι ξεσπούσαν σε αποδοκιμασίες. Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Θ. Βαμβουρέλης, δήλωσε στην “Α” πως “η συγκέντρωση εκφράζει με ειλικρίνεια τη διάθεση του κόσμου των πλουσίων της χώρας, ο οποίος δεν αντέχει να βλέπει τη μαζικοποίηση του κινήματος των τζαμπατζήδων”. Όσον αφορά την έκκληση "πληρώστε - πληρώστε" των βιομηχάνων... πήγε άπατη.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: