Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΤΩΝ ΚΗΠΩΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΝ.ΚΛΩ

Στον αποκλεισμό του τελωνείου Κήπων στον Έβρο προχώρησαν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και την επαναλειτουργία των εργοστασίων του ομίλου. Οι εργαζόμενοι θα επιτρέπουν κατά διαστήματα τη διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.
Οι εργαζόμενοι, όπως δήλωσαν δια μέσου...των εκπροσώπων τους, υποχρεώθηκαν να προσφύγουν σε αυτή την κινητοποίηση έπειτα και από τη διαφαινόμενη άρνηση των πιστωτριών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης και επαναλειτουργίας των εργοστασίων.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ομίλου είχε ζητήσει, ως την περασμένη Παρασκευή, την έγγραφη απάντηση των τραπεζών στο αίτημα της, για έμμεση χρηματοδότηση του ομίλου με 10 εκατ. ευρώ, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο. Τα 4,5 εκατ. θα διατίθεντο για την πληρωμή μέρους των οφειλόμενων στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα για αποπληρωμή υποχρεώσεων προς τρίτους και δημόσιους οργανισμούς.

Όμως, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δύο από τις πέντε τράπεζες υπήρξαν επιφυλακτικές στο να προχωρήσουν στη χρηματοδότηση, καθώς αναμένουν σχετική απάντηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως με τα 10 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν τα κλωστήρια στη Κομοτηνή και στη Νάουσα.

Τους εργαζόμενους στηρίζουν συνάδελφοί τους από τα εργοστάσια, Κόπλαν Πέλλας, Δούδος Θεσσαλονίκης και Ναούσης, κάνουν δε λόγο για εμπαιγμό και ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί τονίζοντας ότι θα κρατήσουν κλειστό το τελωνείο Κήπων, έως ότου λάβουν υπεύθυνες απαντήσεις από τους αρμόδιους.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης, κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο ζήτημα υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «εκπληρώνει και θα εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε».

"Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας, χορήγησε την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση, επιχειρηματολογεί υπέρ της παρασχεθείσας εγγύησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποστηρίζει και διευκολύνει τις επαφές της διοίκησης της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες» δήλωσε ο κ. Ξυνίδης και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε αναμονή για την απάντηση της Ε.Ε. για το θέμα της εγγύησης και την έμπρακτη υποστήριξη, από πλευράς των πιστωτριών τραπεζών.

«Απαιτείται η ομοφωνία τους στο επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ώστε να ξεκινήσει άμεσα η χρηματοδότηση της εταιρείας, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησής της, αλλά και να πληρωθεί τμήμα των οφειλομένων στους εργαζόμενους».

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: