Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Πρωτοπόρα περιοχή θα γίνει η Ημαθία, με την δημιουργία ενός Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου αγροτικών προϊόντων στην Κουλούρα και ενός Κέντρου Καινοτομίας.
Αυτό δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, στη σύσκεψη των αγροτιών φορέων που πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής στη Αντωνιάδειο Στέγη στη Βέροια. Στη σύσκεψη τονίστηκε, επίσης, ότι θα......
υπάρξει προσπάθεια να βελτιωθούν οι όροι για τον δανεισμό των μεταποιητικών μονάδων στο συμπύρηνο ροδάκινο σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Τον κ. Σκανδαλίδη συνόδευαν και συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο Υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιώργος Κανελλόπουλος.

Στη σύσκεψη βρέθηκε πλήθος αγροτών και εκπρόσωποι φορέων, οι τέσσερις Βουλευτές της Ημαθίας Τάσος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Γικόνογλου, Άγγελος Τόλκας και Μιχάλης Χαλκίδης, οι τρεις Δήμαρχοι του Νομού, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου (Βέροια), Φώτης Δημητριάδης (Αλεξάνδρεια) και Τάσος Καραμπατζός (Νάουσα), καθώς και ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θόδωρος Σαρρής.

Διαμαρτυρία μηλοπαραγωγών και ροδακινοπαραγωγών

Έξω από την Αντωνιάδειο Στέγη είχαν συγκεντρωθεί μηλοπαραγωγοί του Ροδοχωρίου, με πανό και μαύρες σημαίες, αλλά και ροδακινοπαραγωγοί της ΠΑΣΥ, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα ζητώντας την πληρωμή της φετινής τους παραγωγής. Ο κ. Σκανδαλίδης φθάνοντας στη Στέγη, χαιρέτισε τους αγρότες, τους προέτρεψε να μπουν μέσα στην αίθουσα και να συμμετέχουν στη σύσκεψη.
Πρώτη πήρε το λόγο η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου η οποία μίλησε για την αποδοχή του ΑΓΡΟΠΟΛΙΣ και την δημιουργία Διαμετακομιστικού Κέντρου Αγροτικών Προϊόντων στην Κουλούρα. «Χαιρόμαστε γιατί είναι σημαντικό μια πρόταση του Επιμελητηρίου, που βρήκε αποδοχή στους Δήμους να οριστικοποιείται στο Διακρατικό Σύμφωνο Ελλάδας, Ισραήλ και να υπογράφεται την άνοιξη στην κοινή κυβερνητική συνεδρίαση».

«Στο επίκεντρο η Ημαθία»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Υπουργός κ. Σκανδαλίδης τόνισε στην αρχή της ομιλίας του πως σκοπός του Υπουργείου είναι να μετεξελιχθεί όλη η Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα η Ημαθία, σε ένα κέντρο αγροτικής ανάπτυξης που θα περιέχει και διαμετακομιστικό κέντρο, εμπορικό κέντρο. Δηλαδή σταθμό μεταφόρτωσης και προώθησης προϊόντων προς την Κεντρική Ευρώπη και ταυτόχρονα κέντρο καινοτομίας.
«Ολοκληρώνουμε τις αλλαγές στο Υπουργείο και στους Οργανισμούς, που θα φέρει όλο τον κόσμο του Υπουργείου αλλά και των θεσμών κοντά στον αγρότη, και πριν το Πάσχα θα ψηφίσουμε και το νέο πλαίσιο των συνεταιρισμών και των συλλογικών μορφών οργάνωσης, που είναι ριζική τομή στη μέχρι τώρα κατάσταση που ανακυκλώνει μια στασιμότητα και μια εικονική πραγματικότητα κυριολεκτικά», δήλωσε. Ο κ. Σκανδαλίδης μάλιστα έδωσε και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία υπάρχουν 6.200 αγροτικοί συνεταιρισμοί από τους οποίους μόνο οι μισοί έχουν δώσει στοιχεία στο Υπουργείο, ενώ μόνοι οι 1.000 από αυτούς παρουσιάζουν κάποια οικονομική δραστηριότητα.

Προσπάθεια βελτίωσης των όρων

Για το θέμα του συμπύρηνου ροδάκινου ο κ. Κουτσούκος είπε πως εξασφαλίστηκε η δανειοδότηση των βιομηχανιών μεταποίησης με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αλλά οι όροι είναι πλέον «υπό τον έλεγχο της «τρόικας». Γι αυτό όπως είπε δυσκολεύονται οι βιομηχανίες και γι αυτό το λόγο θα γίνει προσπάθεια να βελτιωθούν οι όροι σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.
Ο υφυπουργός μίλησε ακόμη για το νομοσχέδιο που αφορά την φυτοπροστασία και το περιβάλλον, με την ηλεκτρονική καταγραφή των φυτοφαρμάκων, τον έλεγχο της τιμής και την μείωση των φυτοφαρμάκων. Επίσης, το σχέδιο «ιχνηλασιμότητας» έτσι ώστε να ξέρει ανά πάσα στιγμή το υπουργείο ποιο προϊόν ανήκει σε ποιόν και αν είναι ελληνικό ή όχι.
Τον λόγο πήρε και ο κ. Καραπαναγιωτίδης που έθεσε θέματα που αφορούν τη βεβαίωση για το μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ενεργοποίηση 3.5000 στρεμμάτων του υπουργείου που «καταπατούνται» στην Ημαθία, αλλά και την άμεση αξιοποίηση της πρώην περιφερειακής αγοράς της Κουλούρας.

Πρόταση για Κέντρο Πιστοποίηση Μηχανημάτων στη Νάουσα

Ο κ. Καραμπατζός μίλησε για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι μηλοπαραγωγοί του Ροδοχωρίου ζητώντας άμεσα την αποπληρωμή τους. Συνεχάρη το Επιμελητήριο Ημαθίας για τα αποτελέσματα του «ΑΓΡΟΠΟΛΙΣ» και πρότεινε εκτός από την αναβάθμιση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων να εγκατασταθεί στη Νάουσα το Κέντρο Πιστοποίησης Αγροτικών Μηχανημάτων. Τέλος, την εξαίρεση των υδρονομέων από την διαδικασία του ΑΣΕΠ ζήτησε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος έθεσε στο τραπέζι μαζί με την δημιουργία του Διαμετακομιστικού Κέντρου και την εξέλιξη του στρατιωτικού αεροδρομίου Αλεξάνδρεια σε εμπορευματικό.
Ο Μιχάλης Χαλκίδης, μιλώντας για τα τεύτλα είπε πως θα πρέπει να δοθούν άμεσες απαντήσεις για την τιμή , ειδάλλως οι αγρότες δεν θα σπείρουν, για το βαμβάκι είπε πως οι αποζημιώσεις δεν πρέπει να πάνε στα ΠΣΕΑ αλλά στον ΕΛΓΑ, ο οποίος όπως είπε ενώ έχει να πληρώσει 40 εκ ευρώ αποζημιώσεις στους αγρότες, έχει πληρώσει μόνο 1. Για τα μήλα του Ροδοχωρίου είπε πως τα 0,35 ευρώ τιμή είναι εξευτελιστική, ενώ για τα συμπύρηνα δήλωσε και αυτός πως η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με τους συγκριμένους όρου αφορά μόνο τα χρήματα των παραγωγών και όχι τα υπόλοιπα που λαμβάνουν οι βιομηχανίες. «Να παρθεί πολιτική απόφαση να μην ισχύσουν αυτοί οι όροι» είπε.

πηγή:naousanews

Δεν υπάρχουν σχόλια: