Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΗ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΙΛΑ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
Δώσε θάρρος στο χωριάτη ν' ανεβεί και στο κρεβάτι. Αυτό το θυμόσοφο θυμίζει η πρωτοβουλία της αστυνομίας των Σερρών να κηρύξει περίπου στρατιωτικό νόμο και να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις και συναθροίσεις στο οδικό δίκτυο του νομού που οδηγεί στον Προμαχώνα. Αφήνοντας μας με την απορία:

Ήταν εν γνώσει του Παπουτσή η εν λόγω επίδειξη χωροφυλακίλας, ή οι δράστες της έκαναν του κεφαλιού τους, απλώς εφαρμόζοντας δημιουργικά τη γραμμή της Κατεχάκη;

Το κρούσμα θα μπορούσε και να αποτελέσει την αφορμή για ανέκδοτα με αντικείμενο την αστυνομική ευφυΐα, αν δεν συνοδευόταν από συλλήψεις και παραπομπή στο αυτόφωρο διαδηλωτών αγροτών. Και αν δεν αποτελούσε κρίκο σε μια αλυσίδα πράξεων που υποδηλώνουν ότι όλο και περισσότερο η κυβέρνηση διολισθαίνει προς την καταστολή. Όλο και περισσότερο καταλαμβάνεται από το φόβο κάποιου είδους «αιγυπτιακής γρίπης» και καταφεύγει στο γνωστό εμβόλιο πάνω χέρι κάτω χέρι για να αποφύγει μια ενδεχόμενη πανδημία.
Και το χειρότερο είναι ότι πολιτική της χωροφυλακίλας είναι προφανέστατα παπανδρεϊκής έμπνευσης. Ο Παπανδρέου έδωσε το σύνθημα με τις αγέρωχες δηλώσεις του υπέρ του νόμου και της τάξης, με αφορμή τη Νομική. Κι έχουμε τις αγριότητες στην Κερατέα, όπου η αναμέτρηση για το ΧΥΤΑ έχει εξελιχθεί σε πόλεμο της αστυνομίας εναντίον των κατοίκων. Τις απειλές Ρέππα για το κίνημα «δεν πληρώνω-δεν πληρώνω» και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζουν για να το καταστείλουν. Τους τσαμπουκάδες εν γένει εναντίον απεργών και διαδηλωτών που έχουν γίνει πια καθημερινό φαινόμενο.
Ίσως πιο αποκαλυπτική όμως κι από την ίδια την καταστολή είναι η προπαγάνδα της καταστολής από λυτούς και δεμένους, δημοσιογράφους και υπουργούς, παρατρεχάμενους και διανοητές της συμφοράς. Οι οποίοι καλλιεργούν συστηματικά το στερεότυπο ότι στην Ελλάδα βασιλεύει χάος, κάνει ο καθένας ότι θέλει, δεν ισχύουν οι νόμοι, παραβιάζονται τα δικαιώματα της ειρηνικής πλειοψηφίας, γινόμαστε όλο και περισσότερο όμηροι της βίας. Η Νομική των μεταναστών υπήρξε κορυφαία στιγμή αυτής της γκρίζας προπαγάνδας, που προετοιμάζει και προαναγγέλλει το χειρότερο.
Δεν είναι μυστικό ότι η ρητορική του είδους έχει δημιουργήσει κλίμα στην κοινωνία. Κι ο κάθε δημαγωγός, από τον Καρατζαφέρη μέχρι κορυφαίους υπουργούς, ακόμα και ο πρωθυπουργός, επενδύουν σ' αυτό. Διότι αγνοούν οι ανόητοι ότι το κλίμα πολλοί ηγάπησαν, αλλά το αίμα ουδείς...

*Δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ, 11.01.2011


Δεν υπάρχουν σχόλια: