Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

11 ΦΛΕΒΑΡΗ:ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ 300 ΑΠΕΡΓΟΥΣ

Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες για την απεργία πείνας των 300 μεταναστών και το κίνημα αλληλεγγύης. Η 11η Φλεβάρη έχει κηρυχθεί πανευρωπαϊκή ημέρα δράσης, με πορείες, παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις να οργανώνονται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης. Την ίδια ημέρα....
λήγει και το αρχικό "τελεσίγραφο" των 15 ημέρων που είχε δόσει η κυβέρνηση κατά την αναγκαστική μετεγκατάσταση των απεργών στο κτήριο "Υπατία".

Στη Θεσσαλονίκη η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης καλεί σε πορεία, με συγκέντρωση στις 6 μμ στο Αγ. Βενιζέλου. Στην πορεία αναμένεται να συμμετέχουν και αρκετοί μετανάστες της πόλης, μετά τη μεταναστευτική πορεία της Τετάρτης.

Στην Αθήνα, η κεντρική πορεία θα ξεκινήσει επίσης στις 6 μμ, από το Μουσείο, απέναντι δηλαδή από το κτήριο όπου στεγάζονται οι απεργοί πείνας. Στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης αναφέρει: "Η πολύ μεγάλη συμμετοχή στη χτεσινή συναυλία έδειξε ότι όσο περνάνε οι μέρες, το κίνημα αλληλεγγύης στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, όχι μόνο δεν κάμπτεται, αλλά γίνεται πιο μαζικό. Οι χιλιάδες που βρέθηκαν χτες στο Μουσείο έστειλαν το μήνυμα ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που στέκεται στο πλάι των μεταναστών εργατών: εργαζόμενοι-ες, άνεργοι-ες, νέοι-ες. Ένας κόσμος που θεωρεί πια την απεργία πείνας δική του υπόθεση, που πιστεύει ότι η νίκη των αγωνιζόμενων μεταναστών θα είναι συνολική νίκη του κόσμου της εργασίας."

Πορείες και παρεμβάσεις οργανώνονται και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στην Πάτρα η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριων, καθώς και άλλοι αλληλεγγύοι χώροι της πόλης καλούν σε συγκέντρωση συμπαράστασης στην Πλ. Γεωργίου Α' στις 18.30 και στη συνέχεια σε εκδήλωση με θέμα "Μετανάστες - απεργοί πείνας: αγώνας για αξιοπρέπεια και μάχη χαρακωμάτων για τα εργασιακά δικαιώματα όλων μας", στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών στις 7.30 μμ. Στην ανακοίνωσή της η Κίνηση αναφέρει χαρακτηριστικά "ο αγώνας των 300 απεργών για αξιοπρέπεια και νομιμοποίηση είναι ο αγώνας χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας χωρίς κανένα εργασιακό, κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα. Είναι ο αγώνας χιλιάδων εργαζομένων που πλήττονται καθημερινά από τις επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης." "Οι μετανάστες δεν είναι μόνοι τους. Είναι μαζί τους όλοι όσοι νιώθουν την εξουσία να τους φορτώνει τις ευθύνες της κρίσης χωρίς να φταίνε.
Είμαστε μαζί τους γιατί ξέρουμε ότι ο δικός τους αγώνας είναι και δικός μας", καταλήγει.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η αντιρατσιστική και αντιφασιστική πορεία που διοργανώνεται στην Καβάλα, με τη συμμετοχή διαδηλωτών από την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τις Σέρρες και άλλες γειτονικές πόλεις. Η πορεία αυτή οργανώθηκε αρχικά ως απάντηση στις επιθέσεις φασιστικών και εθνικιστικών κύκλων της πόλης, αλλά στη συνέχεια εντάχθηκε και στην πανευρωπαϊκή ημέρα αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας. Το ραντεβού των διαδηλωτών είναι στις 6 μμ στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στη Βέροια καλείται συγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων Βέροιας 5.00μμ και πορεία αλληλεγγύης. Στα Χανιά, πατρίδα πολλών από τους απεργούς πείνας, η Συνέλευση Αλληλεγγύης οργανώνει παρέμβαση στις 6 στην Πλατεία Αγοράς. Στη Χίο, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες "Λαθρά" προγραμματίζει δύο δράσεις, την Παρασκευή 11/2 στις 07.00 μοίρασμα κειμένου μπροστά από το Δημαρχείο σε κοινότητες μεταναστών και το απόγευμα στις 18:30 μικροφωνική και μοίρασμα κειμένου στον εμπορικό δρόμο της Απλωταριάς. Στη Μυτιλήνη, παρέμβαση και προβολές θα γίνουν το βράδυ στις 9.30 στα Λαδάδικα (Σκαλάκια).

Συγκεντρώσεις ή πορείς οργανώνονται ακόμα στη Χαλκίδα (στα "αγάλματα" της παραλίας στις 6 μμ), στο Ηράκλειο Κρήτης (Πλ. Λιονταριών στις 6), στα Γιάννενα (6 μμ στη Νομαρχία), στη Λάρισα (7.30 μμ στην πλατεία Ταχυδρομείου).

Μεγάλη σημασία έχουν επίσης οι δράσεις αλληλεγγύης που οργανώνονται στο εξωτερικό. Ήδη την Πέμπτη 30 αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από το ελληνικό Προξενείο στο Μόναχο. Αντίστοιχες δράσεις οργάνωνονται αύριο σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, όπως η Λιεψία, η Φρανκφούρτη και το Βερολίνο.
alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: