Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Ερντογάν: Πλιατσικολόγοι οι διαδηλωτές, βάσανο το Twitter - Χιλιάδες ξανά στην Ταξίμ

Με νέα επίθεση εις βάρος της αντιπολίτευσης και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά των διαδηλωτών («μια χούφτα πλιατσικολόγοι») προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση σήμερα ο Ερντογάν, που κατρακυλώντας σε ολοένα και πιο νεοσυντηρητικές κορώνες τα έβαλε και με το Τwitter το...
οποίο περιέγραψε ως το μεγαλύτερο βάσανο του κόσμου. Διαδηλωτές κινήθηκαν πάντως απειλητικά κατά των γραφείων του στην Αγκυρα αναγκάζοντας την αστυνομία να τους αποκρούσει με χρήση χημικών. Επεισόδια σημειώθηκαν και στη Σμύρνη.
Την Κυριακή ο Ερντογάν επανήλθε στις κατηγορίες του εναντίον της αντιπολίτευσης καταγγέλλοντάς την ότι βρίσκεται πίσω από τις βίαιες ταραχές, ενώ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ξαναμαζεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα.
Η αστυνομία στο περιστατικό της εφόδου προς το γραφείο του Ερντογάν στην Αγκυρα, προέβη και πάλι σε χρήση δακρυγόνων αλλά τούτη τη φορά περιορισμένη, οι δε συγκρούσεις ήταν σχετικά μικρότερης έντασης από αυτές που προηγήθηκαν στις τουρκικές μεγαλουπόλεις τις τελευταίες δύο ημέρες.
Αποκαλώντας τους διαδηλωτές μια «μειονότητα πλιατσικολόγων», επέμεινε ότι το σχέδιο για τον επανασχεδιασμό της πλατείας Ταξίμ θα προχωρήσει.
«Πιστεύουμε ότι είναι η αξιωματική αντιπολίτευση που κάνει την αντίσταση και βγάζει τον κόσμο στους δρόμους», είπε.
Οι ταραχές στην Κωνσταντινούπολη καθώς και σε συνολικά 90 ακόμη διαδηλώσεις σε πολλές τουρκικές πόλεις, ξεκίνησαν όταν από την πλατεία Ταξίμ κόπηκαν δέντρα προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για την κατασκευή ενός νέου τζαμιού και ενός πιστού αντιγράφου των οχυρών της οθωμανικής εποχής.
«Η αντίδραση αυτή δεν έχει να κάνει με το ξερίζωμα 12 δέντρων. Είναι πλέον ιδεολογικό, είπε ακόμη ο Ερντογάν, η νεοσυντηρητική στροφή του οποίου εξοργίζει καθημερινά πλέον τους Τούρκους πολίτες.
«Ποιος είναι ο λόγος των διαδηλώσεων» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «μήπως τους αφαιρέθηκε το δικαίωμα της ψήφου;» Σύμφωνα με τον Ερντογάν «ο αγώνας για δημοκρατία διεξάγεται στις κάλπες».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα λεγόμενα κοινωνικά μέσα λέγοντας ότι «το twitter είναι το μεγαλύτερο βάσανο των κοινωνιών».
Νταβούτογλου: Οι διαδηλώσεις αμαυρώνουν την εικόνα της Τουρκίας στο εξωτερικό
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε έκκληση σήμερα να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και τρεις ημέρες σε πολλές πόλεις, υποστηρίζοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
«Η συνέχιση των διαδηλώσεων (...) δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά θα αμαυρώσει τη φήμη της χώρας μας που απολαμβάνει το θαυμασμό τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλο τον κόσμο» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος υπουργός μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του που εξαιτίας των γεγονότων αυτών έχει αποσιωπηθεί η πρόοδος την οποία έχει επιτύχει η συντηρητική-ισλαμική κυβέρνηση όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης. «Δεν είναι δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε όμως ότι η Τουρκία «έχει τη δύναμη και την απαραίτητη ωριμότητα να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ είχε ανακοινώσει ότι στις 235 διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί σε 67 πόλεις της Τουρκίας από την περασμένη Τρίτη συνελήφθησαν περισσότεροι από 1700 άνθρωποι αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχουν τραυματιστεί 58 πολίτες και 115 αστυνομικοί. Μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο πάντως για τουλάχιστον χίλιους τραυματίες.

Για εκατοντάδες τραυματίες κάνουν λόγο ιατρικές πηγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων που κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους. Ο αριθμός των τραυματιών παραμένει συγκεχυμένος, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για πάνω από 1.000 τραυματίες και δύο νεκρούς

Με βάση τον μέχρι στιγμής απολογισμό, καταστράφηκαν περίπου εκατό περιπολικά και άλλα αστυνομικά οχήματα, πολλά εμπορικά καταστήματα και δεκάδες αυτοκίνητα. Ο Γκιουλέρ είπε ότι το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 8,2 εκ. ευρώ).

Στο μέτωπο των διαδηλώσεων, η πλατεία Ταξίμ από το μεσημέρι γεμίζει και πάλι με κόσμο, ενώ εκτεταμένα επεισόδια σημειώνονται στην 'Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι σε νοσοκομείο της 'Αγκυρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με τραύμα στο κεφάλι ένας διαδηλωτής, ο Ετχέμ Σαρίσουλουκ.


Αναφερόμενος στο σχεδιαζόμενο τζαμί, πρόσθεσε: «Προφανώς και δεν θα πάρω άδεια γι΄αυτό, από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ή από μερικούς πλιατσικολόγους».
Το απόγευμα της Κυριακής δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν και πάλι να συγκεντρώνονται στην πλατεία Ταξίμ μετά από μία σχετικά ήρεμη νύχτα.
Η ατμόσφαιρα παρά την ένταση είναι πιο πολύ πανηγυρική με αρκετά συνθήματα υπέρ της παραίτησης Ερντογάν ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που στήνουν χορούς και τραγουδούν.
«Θα μείνουμε εδώ μέχρι τέλους» λέει ο Ακίν, ένας από τους διαδηλωτές που βρέθηκαν στην πλατεία Ταξίμ τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες.
«Δεν θα φύγουμε. Το μόνο που περιμένουμε τώρα είναι να πέσει η κυβέρνηση. Εχουμε κουραστεί από αυτή την καταπιεστική διακυβέρνηση η οποία αυξάνει διαρκώς την πίεση εναντίον μας.
Η παρουσία της αστυνομίας –που το προηγούμενο διήμερο παρέπεμπε σε στρατιωτική επιχείρηση με κλούβες, αύρες, τεθωρακισμένα οχήματα και ελικίοπτερα- είναι προς το παρόν διακριτική.
Στο κέντρο της Αγκυρας ωστόσο (και συγκεκριμένα στην περιοχή Κιζλέι) η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων. Διαδηλωτές φώναξαν αντικυβερνητικά συνθήματα και δια του όγκου τους παρέλυσαν την κυκλοφορία.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: