Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Η κυβέρνηση Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο στο λαό της Τουρκίας

Η κυβέρνηση Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στο λαό. Τουρκία: Παντού συγκρούσεις - παντού διαδηλώσεις
 
Η κυβέρνηση του Ερντογάν εδώ και καιρό εφάρμοζε μία πολιτική ενάντια στις απαιτήσεις του λαού και υπέρ των μονοπωλιακών εταιριών....

Με τα υποτιθέμενα αναπτυξιακά προγράμματα σε πολλές περιοχές διαπράχτηκαν οικολογικά εγκλήματα για να μετατραπούν αυτές σε εργοτάξια, όπου επικρατούν άθλιες εργασιακές συνθήκες και μισθοί εξαθλίωσης. Ο Ερντογάν και το επιτελείο του, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα Τούρκικων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων επέλεξαν την άγρια καταστολή σε κάθε λαϊκή αντίδραση που υπήρξε.
Προσπαθώντας να συντηρητικοποιήσει απόλυτα την τουρκική κοινωνία εφαρμόστηκαν απαγορεύσεις που έφτασαν μέχρι την ποινικοποίηση των δημόσιων φιλιών μεταξύ των ζευγαριών, την ποτοαπαγόρευση στις γειτονιές, ακόμα και το μακιγιάζ των γυναικών στους δημόσιους χώρους, κ.λπ.
Φυσικά οι μεγαλύτερες επιθέσεις σημειώνονται ενάντια στους εργάτες και εργαζόμενους. Απαγορεύσεις απεργιών, βάναυση καταστολή κάθε διαδήλωσης, καινούργιοι νόμοι και νομοσχέδια που καταργούν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα των εργατών, έχει δημιουργήσει μία τεράστια αντίδραση μέσα στους εργαζόμενους και το λαό.
Μία απ’ τις τελευταίες πράξεις της κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση της πλατείας Ταξίμ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η ιστορική πλατεία θα γίνει πεζοδρόμιο, αλλά θα φτιαχτούν μεγάλα εμπορικά κέντρα, τζαμιά, κρατικές υπηρεσίες. Παρόλες τις μεγάλες αντιδράσεις, η κυβέρνηση δήλωνε ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση. Φαίνεται πως ο χώρος δεν ικανοποίησε πλήρως το καθεστώς και τις μεγάλες εταιρίες και αποφάσισαν να καταργήσουν και το πάρκο «Γκεζί» που είναι δίπλα στην πλατεία ως μία αλάνα αναψυχής.
Εδώ και πέντε μέρες ο κόσμος μαζευόταν στην πλατεία για να σταματήσει τα έργα. Η αστυνομία, όπως κάθε φορά, με τον πιο άγριο και βίαιο τρόπο προχώρησε στην διάλυση των συγκεντρώσεων και σε συλλήψεις. Η στάση της κυβέρνησης όχι μόνο δεν κατέστειλε τις λαϊκές κινητοποιήσεις, αλλά δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση και στην πλατεία Ταξίμ δεκάδες χιλιάδες κόσμος ξεκίνησε να διαδηλώνει.
Η αστυνομία με αύρες, πυροσβεστικά και χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς επιτέθηκε ενάντια στους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές δεν έκαναν πίσω και συνέχισαν. Η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών και η φασιστική επίθεση που δέχτηκαν από τις δυνάμεις καταστολής σήκωσε θύελλα αντιδράσεων σχεδόν σε κάθε περιοχή, και κάθε συνοικία μετατράπηκε σε χώρο διαδηλώσεων. Τα γεγονότα συνεχίζονται μέχρι αυτή την στιγμή σε πολλές περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα στις πληροφορίες μόνο στην Κων/πολη υπάρχουν εκατοντάδες τραυματισμένοι διαδηλωτές, αρκετοί απ’ αυτούς νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, όπως η ηθοποιός και σκηνοθέτης Λεϊλά Οκάι που δέχτηκε στο κεφάλι κάψουλα δακρυγόνου και τώρα διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή της.
Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας δεν περιορίστηκαν μόνο στην Κων/πολη. Μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις σημειώθηκαν στην Σμύρνη, Αδανα, Κοτζάελι, Κιουτάχεια, Αττάλεια, κούρδικη πόλη Ντέρσιμ κ.λπ. Στην Σμύρνη υπάρχουν πολλοί τραυματίες αλλά και πάρα πολλές συλλήψεις όπως στην Κων/πολη.
Εντωμεταξύ, το δικαστήριο έβγαλε μία απόφαση άρον-άρον να σταματήσουν οι εργασίες ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αριτς δήλωσε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία και η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διερεύνηση της υπόθεσης. Ο Αριτς πρόσθεσε ακόμα ότι το λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δεν μπορούσε να εξηγήσει καλά στην κοινή γνώμη το σκοπό των έργων. Απ’ την άλλη μεριά ο Ερντογάν στη σημερινή δήλωσή του υπογράμμισε πως τα γεγονότα χρησιμοποιήθηκαν με ιδεολογικές κατευθύνσεις και υπονομεύθηκαν απ’ τους προβοκάτορες.
Βαριά τραυματισμένος στέλεχος του Κόμματος Εργασίας
Στις μεγάλες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αγκυρα, οι διαδηλωτές δέχτηκαν την κρατική τρομοκρατία με κάθε έννοια. Η αστυνομία επί ώρες πολιορκούσε να διαλύσει τους συγκεντρωμένους. Οι πληροφορίες δείχνουν ότι υπάρχουν πάνω από 200 συλλήψεις και άλλοι τόσοι τραυματίες.
Στη διαδήλωση τραυματίστηκε σοβαρά το στέλεχος του Κόμματος Εργασίας (ΕΜΕΡ) Μουτλού Τζοσάρ, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας. Στην ανακοίνωση του ΕΜΕΡ τονίζεται ότι ο Τζοσάρ βρίσκεται στην εντατική και δεν έχει επικοινωνία με το περιβάλλον.
Εντωμεταξύ στην Κων/πολη και στην Άγκυρα αποσύρθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις απ’ τις πλατείες με εντολή της κυβέρνησης. Στην Κων/πολη δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές μέχρι αυτή την ώρα διαδηλώνουν στην πλατεία Ταξίμ. Οι διαδηλωτές ξήλωσαν όλα τα εμπόδια που είχαν βάλει οι αστυνομικές δυνάμεις και έβαλαν φωτιά στα κουβούκλια της αστυνομίας.
 
Σείτ Αλντογκάν, ανταποκριτής της αριστερής τουρκικής εφημερίδας Εβρενσέλ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: