Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

AΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - Τα πεζοδρόμια αδιάβατα και οι πεζοί ..αναστενάζουν και βρίζουν

Το δημοτικό συμβούλιο της Αλεξάνδρειας στην τελευταία του συνεδρίαση, που ήταν φορτισμένη, ψήφισε κατά πλειοψηφία τον νέο κανονισμό που θα διέπει την χρήση των κοινοχρήστων χώρων από τα καταστήματα τόσο αυτά υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και εμπορικά αλλά και...
 από τα περίπτερα.

Ο νέος κανονισμός είναι πιο αυστηρός από αυτόν που ίσχυε και χρονολογείται από το 1997 και ουσιαστικά περιορίζει το εύρος του χώρου στα πεζοδρόμια που θα μπορεί να κάνει χρήση το κάθε κατάστημα. Βέβαια, και ο κανονισμός του 1997 παρ΄ ότι ήταν πιο χαλαρός και προέβλεπε ότι θα μπορεί το κάθε κατάστημα να κάνει χρήση το 50% του πεζοδρομίου που βρίσκεται μπροστά από τη φάτσα του δεν εφαρμόζονταν με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πλείστα όσα προβλήματα με συνεχή παράπονα δημοτών τόσο στο δήμο όσο και στην αστυνομία. Απότοκο αυτής της κατάστασης ήταν η πρόσφατη αυστηροποίηση του κανονισμού. Βέβαια, ακόμα δεν είναι σε ισχύ ο νέος κανονισμός αφού αυτός πρέπει να επικυρωθεί από την περιφερειακή διοίκηση και ορισμένες πληροφορίες λένε ότι για λόγους ουσιαστικούς και τυπικούς δεν θα εγκριθεί και θα επιστρέψει για διαβούλευση και εκ νέου ψήφιση.

Ωστόσο, όποια κι αν είναι η τύχη του νέου κανονισμού το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται. Τα πεζοδρόμια της οδού Βετσοπούλου στα σημεία όπου δραστηριοποιούνται τα καταστήματα αυτά (καφέ- μπαρ) συνεχίζουν να παραμένουν αδιάβατα και τόσο οι πεζοί μεμονωμένα όσο και αυτοί που συνοδεύουν είτε ηλικιωμένους είτε μικρά παιδιά σε καρότσια αδυνατούν να τα προσπελάσουν εξ αιτίας της ολικής κατάληψής τους από τα τραπεζοκαθίσματα. Η εικόνα αυτή είναι τριτοκοσμική και θα πρέπει τόσο η διοίκηση του δήμου όσο και η αστυνομία που είναι σε γνώση της το πρόβλημα να αντιδράσουν και να αρχίσουν να εφαρμόζουν τον υφιστάμενο κανονισμό του 1997.

ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Επίσης, θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει πράξη τα όσα είχε εξαγγείλει και είχε δεσμευτεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σ. Κούγκας και αφορούν στις σταθερές κατασκευές που έχουν κάνει σχεδόν όλα τα καφέ- μπαρ στο κέντρο της πόλης χωρίς καμιά άδεια ή μετερχόμενα τεχνασμάτων που εύκολα καταπίπτουν.

Είχε δεσμευτεί στις αρχές του έτους ο κ. Κούγκας ότι ως τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων να αφαιρέσουν τις όποιες σταθερές κατασκευές έχουν κάνει γιατί σε διαφορετική περίπτωση η πολεοδομική υπηρεσία του Δήμου θα τις καταγράψει και θα καταλογίσει πρόστιμα και άλλες ποινές που προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, αυτή η εξαγγελία δεν προχώρησε για λόγους που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.

ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΑμΕΑ
Βέβαια, μιας και αναφερόμαστε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ – μπαρ- εστιατόρια κλπ) θα πρέπει να επισημάνουμε ότι εκτός των ελλείψεων που αυτά διαθέτουν και είναι υποχρεωμένα να συμμορφωθούν εκ του νόμου, θα πρέπει να εστιάσουμε στο εξής: όσα εξ αυτών διαθέτουν πάνω από 80 καθίσματα είναι υποχρεωμένα να έχουν και τουαλέτες ΑμΕΑ.

Ορισμένα εξ αυτών που λειτουργούν στο κέντρο της Αλεξάνδρειας αλλά και όσα καινούργια έγιναν στον υπόλοιπο δήμο έφτιαξαν τουαλέτες για τα ΑμΕΑ. Όμως, όσα είχαν παλιές άδειες δεν έχουν τέτοιες τουαλέτες και είναι υποχρεωμένα να φτιάξουν με βάση το νόμο που ψηφίστηκε το 2010.
Παρ΄ ότι όμως πέρασαν τρία χρόνια από την ψήφισή του και παρ΄ότι ο δήμος Αλεξάνδρειας έχει ενημερώσει τους ιδιοκτήτες ότι πρέπει να τις κατασκευάσουν ουδείς εκ των ιδιοκτητών έχει προχωρήσει στην κατασκευή τους.
Είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου αλλά και του κράτους θα πρέπει να επιληφθούν του θέματος για λόγους αυτονόητους.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι πολιτες που ενοχλούνται μπορούν να ενημερώσουν την αστυνομία και να επιληφθεί.
Αφού ο δήμος Αλεξάνδρειας μας δουλεύει ας εμπιστευτούμε την αστυνομία μήπως και βρούμε λύση.

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά ανεχτήκαμε τους μαγαζάτορες που τόσα χρόνια οικονομάνε εις βάρος της δημοτικής περιουσίας και εις βάρος όλων μας που δεν μπορούμε να περπατήσουμε στα πεζοδρόμια που εμείς πληρώσαμε.
Εμείς πληρώσαμε και πληρώνουμε τον πεζόδρομο που τον συντηρεί ο δήμος. Με τα δικά μας λεφτά οικονομάνε τα καφέ και οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που τα νοικιάζουν.
Άντε να δούμε μια διοίκηση που φοράει παντελόνια όχι για να μην κρυώνει και να βάλει τάξη. Έλεος πια