Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Πορεία διαμαρτυρίας των απλήρωτων Πακιστανών εργατών στο κέντρο του Άργους

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15-3-12 στις 7.30 το βράδυ στο κέντρο του Άργους από Πακιστανούς και άλλων εθνικοτήτων εργατών οι οποίοι είναι απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εδώ και δυο χρόνια από το συσκευαστήριο του Κουτρουφίνη.

Η πορεία ξεκίνησε έξω από το Εργατικό κέντρο του Άργους, με σύνθημα ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ και συντονίστηκε από...
μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Οι 40 εργάτες και οι λοιποί συνοδηπόροι τους, πορεύθηκαν προς το κέντρο της πόλης όπου και σταμάτησαν για να ανακοινώσουν το αίτημά τους.
Εμείς, οι 40 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο συσκευασίας πορτοκαλιών του Δ.Κουτρουφίνη καταγγέλλουμε ότι κλείνουμε 2 χρόνια απλήρωτοι και ανασφάλιστοι και το συνολικό χρέος της επιχείρησης απέναντί μας ανέρχεται στα 60.000 ευρώ.

Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας οι απλήρωτοι εργάτες φώναζαν το σύνθημα ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Κατάληξη της πορείας ήταν η επίσκεψη των εκπροσώπων των εργατών σε δικηγορικό γραφείο το οποίο θα αναλάμβανε την υπόθεσή τους.


Εμείς, οι 40 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο συσκευασίας πορτοκαλιών του Δ. Κουτρουφίνη καταγγέλλουμε ότι κλείνουμε 2 χρόνια απλήρωτοι και ανασφάλιστοι και το συνολικό χρέος της επιχείρησης απέναντι μας ανέρχεται στα 60.000 ευρώ.
Παρά τις διαμεσολαβήσεις του επόπτη εργασίας ,ο εργοδότης εξακολουθεί να αρνείται την καταβολή των δεδουλευμένων.
Η αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε καιρούς όπου κάθε εργασιακό δικαίωμα καταστρατηγείται, είναι το μόνο όπλο των εργαζομένων.
Ζητάμε κάθε εργατικό κέντρο του νομού, κάθε σωματείο εργαζομένων ,να σταθεί αλληλέγγυο στον αγώνα μας .

Η ΝΙΚΗ ΜΑΣ, ΝΙΚΗ ΚΑΘΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ Δ. ΚΟΥΤΡΟΥΦΙΝΗ

Με τα παραπάνω λόγια, οι 40 και πλέον, απλήρωτοι μετανάστες εργαζόμενοι στην εταιρία συσκευασίας του Δ.Κουτροφίνη στο Λάλουκα δημοσιοποιούν και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από τον εργοδότη τους, που εδώ και πολλούς μήνες τους έχει απλήρωτους. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί την εξαίρεση, αφορά όμως όλους τους εργαζόμενους.

Σε όλη την Ελλάδα, οι καταγγελίες εργαζομένων για μειώσεις μισθών και εργοδοτικούς εκβιασμούς έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Οι επιχειρηματίες, «παίρνοντας γραμμή» από τον ΣΕΒ, την Ε.Ε. και τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου, πέρα και έξω ακόμα και από τα «νόμιμα» προχωρούν σε μειώσεις μισθών και αθρόες απολύσεις. Με τη φράση «για να μην κλείσει η επιχείρηση» οι εργοδότες δικαιολογούν το πέταγμα στον δρόμο χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς να λογοδοτούν σε κανέναν. Την ίδια στιγμή δε μας λένε τι έγιναν τα κέρδη που παρήγαγαν οι επιχειρήσεις με τη δουλειά των εργαζομένων.

Προσπαθούν να μας εκβιάζουν και να μας εκφοβίζουν. Οι μισθοί θα πρέπει να μειωθούν και να υπογράψουμε «ατομική σύμβαση», μας λένε. Με διλήμματα τύπου: «συνολικό κλείσιμο ή μερικές απολύσεις-διαθεσιμότητες», «απολύσεις ή μειώσεις μισθών» που δικαιολογούνται στο όνομα της κρίσης και της πτώσης των πωλήσεων. Είτε γιατί «η εταιρεία δεν πάει καλά», είτε γιατί δεν δέχεται τη μείωση μισθού, την ελαστική και διευθετούμενη εργασία, είτε γιατί απεργεί, ο εργαζόμενος καλείται να πληρώσει την κρίση τους.

Οι μετανάστες δεν γλιτώνουν από αυτές τις τακτικές, ίσα-ίσα βάλλονται και πιο ανοικτά από αυτές, αποτελώντας «εύκολο» στόχο από εργοδότες-αρπακτικά που τους κακοπληρώνουν και αδιαφορούν για τις υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης τους, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές, όπως ισχύει και στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας.

Δεν θα τους περάσει, δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους.

Το προηγούμενο διάστημα οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δώσαμε μαζική απάντηση. Οι αλλεπάλληλες απεργίες που διστακτικά κήρυξαν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, κάτω από την πίεση του κόσμου μετατράπηκαν σε πραγματικές λαοθάλασσες εργατικής οργής.

Η κυβέρνηση του Παπανδρέου γκρεμίστηκε κάτω από αυτή την πίεση των εργατών. Ο κόσμος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βγήκε στους δρόμους και δεν άφησε σε χλωρό κλαρί κανέναν υποστηρικτή των τραπεζών και της τρόικας.

Έλληνες και μετανάστες εργάτες παλεύουμε μαζί ενάντια σε μειώσεις μισθών -κλεισίματα – απολύσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
Καταβολή των δεδουλευμένων των 40 απλήρωτων εργαζόμενων και των αγροτών που τους χρωστάει ο επιχειρηματίας Κουτρουφίνης
Κήρυξη απεργίας και διοργάνωση συγκέντρωσης από το Εργατικό Κέντρο Αργούς.
Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους τους εργάτες γης στα χωράφια της περιοχής.
Αξιοπρεπή δουλειά για όλους του εργαζομένους!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: