Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ετοιμάζουν χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο με πρόσχημα την αξιολόγηση

Προάγγελος απολύσεων μέσα σε κλίμα αυταρχισμού είναι όσα ανακοίνωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Δημ. Ρέππας για το σύστημα που δήθεν θα αξιολογεί τους δημοσίους υπαλλήλους προκείμενου να πάρουν αύξηση ή προαγωγή. Άμεση συνέπεια είναι το διετές πάγωμα κάθε αύξησης για τους μισθούς πείνας.Βασική επιδίωξη των όσων ανακοίνωσε ο Ρέππας είναι να εμφανίσει ως αποτέλεσμα αξιολόγησης την απόλυση 150.000 εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που έχουν ήδη συμφωνήσει ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με ΕΕ και ΔΝΤ, μέσω της νέας δανειακής σύμβασης. Επιχειρείται να...
εμφανιστεί ότι αντίπαλος δεν είναι η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που απολύει, αλλά ο διπλανός που μπορεί να πάρει καλύτερη βαθμολογία. Κρύβουν όμως οι ανακοινώσεις πως όσο ψηλά και να αξιολογηθεί ένας υπάλληλος, θα κινδυνεύει με απόλυση μέχρι να συμπληρωθεί ο συμφωνημένος αριθμός.

Επιδίωξη είναι η θέσπιση ενός καθεστώτος εξάρτησης των υπαλλήλων από τη διοίκηση. Το γεγονός ότι η αξιολόγηση θα γίνεται με ασαφή κριτήρια όπως «διοικητική ικανότητα» και «συμπεριφορά» θα επιτρέπει στους γραφειοκράτες και τους κομματάρχες να επιβάλλουν τη σιωπή στο δημόσιο με το φόβο της απόλυσης ή της μισθολογικής καθήλωσης. Η αύξηση στους μισθούς και η προαγωγή αποκτά άμεση σχέση με το γλείψιμο των ανωτέρων και τη σιωπή μπροστά στην εκμετάλλευση, την αδικία και τη διαφθορά. Όπως ακριβώς στις μέρες της χούντας και του αυταρχικού μετεμφυλιακού κράτους.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται επίσης η σιωπή και η συναίνεση των εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα για τη διάλυση των δημόσιων και κοινωνικών υπηρεσιών σε όφελος των ιδιωτών κερδοσκόπων που καραδοκούν να αναλάβουν αυτές τις υπηρεσίες, όπως συμβαίνει ήδη σε σημαντικό βαθμό στην υγεία.Το γεγονός ότι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις 600.000, ότι η χώρα έχει έναν από πιο μικρούς δημόσιους τομείς στην Ευρώπη, σκοπίμως αποκρύπτεται από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ, προκείμενου να μη γίνει φανερό ποιες θα είναι οι συνέπειες στη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας από την ουσιαστική διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών. Η ΕΕ αναδεικνύεται σαν μια ζώνη βαρβαρότητας όπου οι δημόσιες δαπάνες στη δημόσια υγεία ή παιδεία (αντί για τις τράπεζες) θεωρούνται χαμένα λεφτά.Υλοποιώντας αυτές τις αντικοινωνικές επιλογές για χάρη των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών που αναζητούν νέα κέρδη και αγορές, το πολιτικό σκηνικό της χρεοκοπίας θέλει να σώσει και το κομματικό κράτος με τους μηχανισμούς του ρουσφετιού.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα στηρίξει με κάθε δύναμη τον αγώνα των εργαζομένων για να σαρωθεί η πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που χαράζουν από κοινού με ΕΕ, ΔΝΤ και κεφάλαιο. Θα παλέψει για ένα άλλο δημόσιο τομέα, προσανατολισμένο στις κοινωνικές ανάγκες που θα αξιοποιεί το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, αλλά και τον πλούτο και τις υποδομές της χώρας.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής για ανοίξει ένας άλλος δρόμος, πέρα από τον κόσμο της χρεοκοπίας, της ανεργίας και φτώχειας. Ο δρόμος της αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: