Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Αθώοι λόγω αμφιβολιών δυο αστυνομικοί για τα βασανιστήρια σε Αφγανούς στο Α.Τ Αγ. Παντελεήμονα

Το Α Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, στις 22-3-2012, απήλλαξε λόγω αμφιβολιών (!), παρά την αντίθετη καταδικαστική Εισαγγελική πρόταση, τους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς για τα βασανιστήρια σε βάρος δύο Αφγανών προσφύγων, στο υπόγειο γκαράζ του Α.Τ. Αγ. Παντελεήμονα το Δεκέμβριο του 2004. Η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία των τριών τακτικών δικαστών και δύο εκ των τεσσάρων ενόρκων, ενώ μειοψήφησαν υπέρ της...
καταδίκης τους οι υπόλοιποι δύο ένορκοι.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση ως προς την καταδίκη των δύο αστυνομικών για απρόκλητες σωματικές βλάβες σε βάρος άλλων πέντε προσφύγων από τα έντεκα συνολικά θύματα για τα οποία είχαν παραπεμφθεί και τα οποία είχαν κακοποιηθεί κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων εφόδων των κατηγορουμένων, που είχαν δράσει με άλλα πρόσωπα, στο σπίτι των προσφύγων στην οδό Πιπίνου. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο διατήρησε την επιβληθείσα πρωτοδίκως ποινή φυλάκισης των 10 μηνών για κάθε μία απρόκλητη σωματική βλάβη και επέβαλε συνολικά στον πρώτο των κατηγορουμένων την ποινή φυλάκισης των 20 μηνών και στον δεύτερο την ποινή των 25 μηνών, για τις οποίες χορηγήθηκε αναστολή.

Επισημαίνεται ότι οι κατηγορούμενοι κατά την ακροαματική διαδικασία τόσο ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όσο και ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου δεν αμφισβήτησαν ότι οι δύο Αφγανοί πρόσφυγες-για τα αδικήματα σε βάρος των οποίων απηλλάγησαν- υπέστησαν σωματικές βλάβες και μάλιστα, ότι ήταν οι πιο σοβαρά κακοποιημένοι μεταξύ των θυμάτων, αλλά υποστήριξαν ότι ο τραυματισμός τους έλαβε χώρα στο σπίτι της οδού Πιπίνου και όχι στο γκαράζ Α.Τ. του Αγ. Παντελεήμονα .
Υπενθυμίζουμε ότι η πολύκροτη υπόθεση εκδικάστηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου ύστερα από έφεση των κατηγορουμένων αστυνομικών (ο ένας ήδη πρώην) κατάτης απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, το οποίο, ακολουθώντας την εκεί Εισαγγελική πρόταση, είχε καταδικάσει, το Δεκέμβριο 2011, τους δύο κατηγορούμενους αστυνομικούς για σωματικές κακώσεις και βλάβες, που συνιστούν προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σύμφωνα με την πλημμεληματική διάταξη του άρθρου 137Α παρ.3 ΠΚ (περί βασανιστηρίων), σε βάρος δύο Αφγανών προσφύγων και για απρόκλητες σωματικές βλάβες σε βάρος άλλων πέντε από τα έντεκα θύματα αυτών δηλαδή που αναγνώρισαν τους δράστες. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο είχε επιβάλει συνολικά κατά συγχώνευση στον πρώτο των κατηγορουμένων την ποινή των πέντε ετών φυλάκισης και στον δεύτερο την ποινή των πέντε ετών και πέντε μηνών καθώς και την παρεπόμενη ποινή της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων τους για μία πενταετία και την ανικανότητα απόκτησης δημόσιων και δημοτικών αξιωμάτων και θέσεων για μία 10ετία (άρθρο 137Γ ΠΚ) .


Οι δύο κατηγορούμενοι (ο ένας εν ενεργεία αστυνομικός και ο άλλος ειδικός φρουρός που έχει αποχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της 5ετους θητείας) ήταν οι μόνοι που είχαν παραπεμφθεί από μια ομάδα αστυνομικών, που εισέβαλαν σε σπίτια, όπου έμεναν Αφγανοί πρόσφυγες και κακοποιούσαν τους ενοίκους για να τους αποσπάσουν πληροφορίες για συμπατριώτη τους. Σε δύο περιπτώσεις σύμφωνα με το κατηγορητήριο (αλλά πιθανόν σε πολύ περισσότερες στην πραγματικότητα) οι δράστες κατηγορήθηκαν ότι οδήγησαν τα θύματά τους στο υπόγειο γκαράζ του ΑΤ Αγ. Παντελεήμονα και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια, μεταξύ των οποίων στον γνωστό φάλαγγα, όπως πρόκυπτε από τις καταθέσεις των θυμάτων και όπως δέχθηκε και το παραπεμπτικό βούλευμα. Κατά το βούλευμα οι δύο αστυνομικοί είχαν παραπεμφθεί ως προς τα δυο αυτά άτομα για κακουργηματική και διακεκριμένη μορφή βασανιστηρίων αντίστοιχα και επιπλέον για απρόκλητες σωματικές βλάβες σε βάρος άλλων 11 προσφύγων, ανηλίκων στην πλειοψηφία τους.

Τα επίδικα γεγονότα έλαβαν χώρα το Δεκέμβριο 2004. Τα θύματα, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανήλικοι, απευθύνθηκαν σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας προσφύγων και μεταναστών, για να καταγγείλουν τις επιδρομές και την κακοποίηση τους και να ζητήσουν προστασία από την ακραία αστυνομική βία. Ακολούθησε άμεση κινητοποίηση, στο πλαίσιο της οποίας καταγράφηκαν οι παραβιάσεις και διαπιστώθηκαν, από εξειδικευμένο προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Βασανιστηρίων, τα καταγγελλόμενα βασανιστήρια και η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση που υπέστησαν τα θύματα.

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την πολύκροτη αυτή υπόθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το καθεστώς ατιμωρησίας των ενόχων, όταν αυτοί έχουν το προνόμιο να ανήκουν στις τάξεις της αστυνομίας.

Αθήνα, 23.3.2012

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων
Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών

Δεν υπάρχουν σχόλια: