Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

H τελευταία πορεία για το σύντροφο Μπανιά

Τραγουδώντας την Κομμουνιστική Διεθνή, με συνοδεία βιολιού, είπαν το μεσημέρι του Σαββάτου το τελευταίο «αντίο» στον ιστορικό ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς Γιάννη Μπανιά εκατοντάδες φίλοι και συναγωνιστές του στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Στην πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπανιά, ο οποίος έφυγε....
από τη ζωή στα 73 του χρόνια την περασμένη Πέμπτη, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και πολλές προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, το ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς Τάκης Μπενάς, o γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης, εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πλήθος στελεχών του πολιτικού κόσμου.

«Έχουμε έρθει όλοι εδώ να αποχαιρετήσουμε τον σύντροφο Γιάννη Μπανιά που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, στο όραμα για σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία. Έχουμε έρθει να αποχαιρετήσουμε και τον άνθρωπο Γιάννη Μπανιά που όσοι είχαμε την τύχη να πορευτούμε μαζί συνειδητοποιούμε ότι η ευγένεια, η ειλικρίνεια, η προσήνεια δεν είναι αυτονόητα χαρακτηριστικά σε έναν άνθρωπο, αλλά είναι χαρίσματα. Ίσως αποτελεί κοινοτοπία να πει κάποιος ότι ο Γιάννης Μπανιάς υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς. Αλλά είναι αλήθεια», τόνισε μεταξύ άλλων στον επικήδειό του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Μια νέκυια ωδή στον Γιάννη Μπανιά απηύθυνε ο αγωνιστής Μανώλης Γλέζος, συγκρατούμενός του την περίοδο της Χούντας στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου: «Βήμα το βήμα στις φυλακές και στις εξορίες, της αγωνιστικής σου πορείας τα αποτυπώματα, το ξέσπασμα της αγωνίας της γενιάς σου με τα ανεκπλήρωτα όνειρα».

Επικήδειους εκφώνησαν, επίσης, ο συγγραφέας, Λευτέρης Τσίλογλου, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χρήστος Σπίρτζης, η καθηγήτρια του ΕΜΠ και δημοτική σύμβουλος Αθηναίων, Ελένη Πορτάλιου, ο Δημήτρης Βλαβιανός από τη νεολαία της ΑΚΟΑ, ο πρόεδρος του ΔΣ του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Βασίλης Ρίζος, ο εκπρόσωπος των «Οικολόγων Πράσινων», Κώστας Διάκος, ο πρώην γραμματέας του «Ρήγα Φεραίου», Μπάμπης Γεωργούλας, και ο Νίκος Καραβασίλης από την «Κομμουνιστική Ανανέωση»

Στεφάνια απέστειλαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος,ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΚΟΑ φώναξαν το σύνθημα «Εμπρός για έναν σοσιαλισμό, ανθρώπινο, ελεύθερο και δημοκρατικό» και ο κ. Γεωργούλας, λέγοντας «εμπρός για την τελευταία πορεία», έδωσε το σύνθημα για να ξεκινήσει ο κόσμος να ακολουθεί τη σωρό του Γιάννη Μπανιά, σαν σε διαδήλωση, υπό τους ήχους ηπειρώτικου τραγουδιού, που έπαιξε μία μικρή λαϊκή ορχήστρα από τους Μελισσουργούς Άρτας, τον τόπο καταγωγής του εκλιπόντος.

alterthess

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΣ....